Новини

10 причини да добавим гинко билоба към хранителния ни режим

Гинко билоба
Гинко билоба е древно дърво

Съществуват растения, чиито ползи за организма са открити още през Древността. Едно от тях е Гинко билоба, известно като съставка в много хранителни добавки. Заради лечебните му свойства е много полезно за здравето и има широк спектър на приложение. В този статия ще откриете 10 основни причини, поради които да добавите тази билка към своя ежедневен прием.

Какво представлява Гинко билоба?

Гинко билоба е древно дърво. Екстрактът, извличан от листата му, се използва в медицината и козметиката. Съдържа полезни активни съставки, включително флавоноиди, терпеноиди и гинколиди. Те имат антиоксидантни, противовъзпалителни и вазодилататорни свойства, изключително благоприятни за физическото състояние на човека.

10 здравословни ползи за организма

Тази билка е много популярна с широкия си спектър на приложение. Основните ползи за човешкото здраве са:

1. Подпомага паметта и когнитивните функции
Подобрява кръвообращението на крайниците и мозъка и подпомага доставката на кислород и хранителни вещества до нервните клетки. Това допринася за добра памет, концентрация и способност за учене.
2. Увеличава енергията и издръжливостта
Ако се чувствате уморени и без енергия, извлек от това растение може да ви помогне да се почувствате по-бодри и енергизирани. Стимулира метаболизма, което допринася за повишаване на енергийното ниво и физическата издръжливост.
3. Стимулира кръвооросяването
Разширява кръвоносните съдове и засилва кръвообращението, увеличавайки нивото на азотен оксид. Това може да бъде полезно за хора, имащи проблеми с циркулацията на кръвта, оросяването, студени ръце и крака, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.
4. Подпомага здравето на очите
Може да намали риска от оксидативен стрес на очната тъкан и свързаните с възрастта очни проблеми като макулна дегенерация и катаракта.
5. Намалява стреса
Има успокояващи свойства, които действат благотворно на нервната система и понижава стреса. Подходящо средство при тревожност, напрежение, депресии, нервност.
6. Подобрява сърдечното състояние
Подпомага отварянето на кръвоносните съдове и разреждането на кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва сърцето от увреждане.
7. Засилва имунитета
Стимулира производството на антиоксиданти, подобрява клетъчната функция и намалява възпаленията, което допринася за по-силна имунна система.
8. Подпомага здравето на кожата
Използва се в козметичната индустрия при производството на редица кремове и лосиони. Подобрявайки кръвообращението и доставянето на кислород и хранителни вещества до кожата, ускорява процеса на регенерация на увредените кожни клетки.
9. Помага при главоболие
Благодарение на антиоксидантните си съединения и понижаването на стреса, може да спомогне за облекчаване на симптоми на мигрена и хронично главоболие.
10. Подобрява сексуалната функция
Екстрактът от Гинко билоба може да бъде полезен за подобряване на сексуалната функция и лечение на еректилната дисфункция при мъжете.

Най-често хранителните добавки, съдържащи естественото лечебно средство Гинко билоба, които ще намерите онлайн, са под формата на екстракти, капсули, таблетки, тинктури и чайове.

Фотограф(и): Lana
Снимка:

Pexels