Новини

Заряд с енергия от градината

Саденето на билки по-полезно от фитнеса

Да си почиваме, не означава да се излежаваме по цял ден в шезлонг или хамак. По-полезно е да съчетаем полезното с приятното и да прекарваме повече време в градината с модното занимание „гардънинг“ (от английски gardening – градинарство).

Все по-упорито англичаните превръщат работата в градинката на вилата в стил на живот. А главното правило е тя да носи само удоволствие. Преди, а и сега у нас все още парцелчето земя е служило за садене на чушки, домати и други зеленчуци, които стават на компот, лютеница и консерви за зимата. Градинката на вилата може обаче да се засади с трева, красиви и ароматни храсти, като хвойна и кипарис, или там да построим детска площадка.

Работата за удоволствие повишава качеството на живот, твърдят американски учени от Тексаския университет. Според тяхно проучване работещите в градините на вилните места се чувстват по-бодри и по-здрави от заклетите граждани.

Разликата става особено чувствителна, след като човек навърши 50 години. Учените анкетират 300 пенсионери, които трябвало да отговорят с „да“ и „не“. На въпроса „Изпълнени ли сте с енергия?“ 81% от градинарите отговорили с „да“, а от заклетите граждани – само 48.3 %. „Чувствате ли се стари и уморени?“ – 70.9% от градинарите отговорили „не“, от урбанистите – 57.3%. На „Чувствате ли се превъзходно?“ съответно с „да“ отговорили 75% срещу 19.6%.

При обективните медицински изследвания се оказало, че състоянието на сърдечно-съдовата система и на костно-ставния апарат при градинарите е 3 пъти по-добро от това на гражданите, които не обичат природата.

Причините са ясни – умереното натоварване, слънцето, въздухът, положителните емоции от резултатите на труда подобряват здравето. Между другото, проучвания сочат, че емоционалното състояние на хората, които се занимават с градинарство, е много по-балансирано и устойчивостта им срещу стрес – много по-голяма.

Малко пояснение. Наричат мегаполисите „каменни чували“ и това никак не е случайно.

Градът, скован от високи бетонни постройки и оживен трафик, тероризира човека и ражда чувството за клаустрофобия. Той непрекъснато е притеснен от тясното жизнено пространство.

Особено уязвими са ранимите творчески личности. След продължително пътуване в градския транспорт или дори след пазар в блъсканицата на големия магазин те се прибират вкъщи психически изтощени.

Други реагират с немотивирана раздразнителност, избухват без причина, а гневът им се лее върху колеги и близки. Многобройни изследвания потвърждават, че жителите на големия град развиват много фобии и панически пристъпи, без дори да подозират за тях.

И главната препоръка е да излязат от града и да прекарват повече време сред природата. Ароматът на земя, цветя и билки зарежда с енергия. Личната градина е идеална за целта.

Добрата компания също е от значение – роднини, приятели и колеги могат да се включат в подстригването на храстите или грижите за цветята.

След приключване на трудовия ден сладката раздумка на по чаша питие и вкусно хапване, е особено приятно продължение на отмората.

Дори и да не отглеждат чушки, краставици, домати и други зеленчуци, градинарите-любители променят стереотипите към добро. Статистиката в САЩ посочва, че 50% от тях консумират повече плодове и зеленчуци от препоръчвания от специалистите минимум. А физическата им активност е с 30% по-висока в сравнение с тази на хората, които не се занимават с градините си (дори ако те ходят редовно на фитнес). Любителите-градинари масово се отказват от полуфабрикатите, ограничават мазнините и се ориентират към щадящи методи за обработка на храната.

Невенът – билка за здраве

Личната градина може да служи за засаждане на полезни за здравето и красиви растения. Едно от тях е невенът. Прихване ли се веднъж, расте като бурен. Настойката от прясното растение е ненадмината с бактерицидните си и противовирусни свойства. И всеки може да си я приготви лесно.

Рецепта за настойка: Цветове, листа и дръжки (преди да са станали много твърди и сухи) се нарязват на ситно и се заливат със 70 – 90-процентов етилов спирт в съотношение едно към три. Например 100 г билка се заливат с 300 грама 70-процентов спирт. Настойката може да се ползва още от първия ден. По-добре е обаче да кисне поне 3 седмици, след което може да се прецеди. Използва се за промивки и компреси, като се слагат 20 капки в 100 мл вода.

Ехинацеята укрепва имунитета

Ехинацеята е чудесен имуномодулатор – предпазва от грип и простуди, укрепва имунната система. Настойката се приготвя, като 100 грама от билката се заливат с 300 грама 70-процентов спирт. Най-лечебна е, когато се приготвя от пресни стръкове. Индианските племена много са използвали ехинацея. Тя има способността да „анестезира“ лигавиците. За целта при простуда и преумора от спиртния извлек се пият по десетина капки. За укрепване на имунната система 3 пъти на ден се приемат по 15 капки.

Салвията помага за отслабване

Салвията, известна още като градински чай, подкрепя сърцето, помага за отслабване и намалява прекомерното изпотяване. Билката е много полезна и при проблеми със съня. За целта е добре да се приготвя с мляко. В емайлиран съд се налива чаша прясно мляко, добавя се чаена лъжичка салвия и млякото се загрява до кипене. Сместа се охлажда и отново се загрява до кипване. Пие се преди сън.

Салвията помага при спадане и загуба на гласа, полезна е при остро възпаление на гърлото. Една супена лъжица от билката се вари 3 минути в 200 мл вода. Пие се на всеки 1 – 2 часа. Отварата се препоръчва за гаргара. Тя може да се комбинира с лайка и мащерка. Една супена лъжица от билката се запарва в продължение на 20 минути в 200 мл вода.

Сминдухът лекува възпаленото гърло

При температура и болки в гърлото помага сминдухът. Добре е вкъщи винаги да има пакетче от тази ароматна билка, която традиционно влиза в състава на шарената сол. Ако гърлото е възпалено, варете 1 чаена лъжичка сминдух в 200 мл вода в продължение на 5 минути. Прецедете отварата и пийте по една супена лъжица на всеки 15 минути.

Сминдухът помага и за отслабване. Може да се пие като чай или да се добавя в храната. Важното е да се приемат системно поне по 6 г дневно.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Les Powell
Снимка:

SXC