Новини

14 лекари, сътрудничещи с Wiener Privatklinik, са класирани в топ 6% учени в света

Унив. проф. д-р Зигфрид Каспер, психиатър и психотерапевт, е класиран сред 0.2% на най-добрите учени в света

Wiener Privatklinik (WPK)
Wiener Privatklinik е мястото, където пациентите от България и цяла Европа могат да се възползват от богатия опит на тези специалисти

14 лекари, сътрудничещи с Wiener Privatklinik (WPK), една от най-големите частни болници в Австрия, включена през 2021 г. и 2022 г. в класацията на "Най-добрите болници в света", са класирани в топ 6% на най-добрите учени в света според класацията, изготвена от Станфордския университет.

Това е изключително постижение за екипа на WPK, който за втора поредна година е включен в престижната класация на най-добрите научни изследователи в света. Броят на специалистите, включени в изданието на класацията през 2022 г., се е увеличил с 55% в сравнение с 2021 г., което свидетелства за високото ниво на научните изследвания и медицинския опит на специалистите в болницата във Виена.

Списъкът на най-добрите учени в света е съставен от публична база данни на най-цитираните учени, изготвена от Станфордския университет. В него са включени около 200 000 реномирани учени в 22 области и 176 научни подобласти.

За разработването на базата данни и съставянето на класациите са използвани авторови профили в Scopus (актуализирани на 1 септември 2022 г.), които осигуряват достъп до данни и аналитични инструменти за оценка на научната дейност на изследователите (напр. общ брой цитирания, индекс на Хирш – измерващ въздействието на научната работа, брой цитирания на статии като единствен автор или сътрудник и др.).

Ема Хафнер, ръководител на отдел "Маркетинг и чуждестранни пациенти" във Wiener Privatklinik, споделя:

Гордеем се с изключителните резултати, постигнати от специалистите в медицинския екип на WPK. Нарастващият брой учени, номинирани в престижния списък на Станфордския университет, показва постоянния напредък на научните изследвания в различни специалности, което допълнително допринася за подобряване на медицинското лечение. Радваме се, че Wiener Privatklinik е мястото, където пациентите от България и цяла Европа могат да се възползват от богатия опит на тези специалисти.

Списъкът на 14-те лекари, сътрудничещи с WPK и номинирани от Станфордския университет за изследователска дейност, е съставен от:

Унив. проф. д-р Зигфрид Каспер, психиатър и психотерапевт – сред първите 0.2% най-добри учени в света
Проф. Каспер има богат опит в областта на научните изследвания, над 1300 публикувани статии и индекс на Хирш (h-индекс) от 116. Основният му фокус е свързан с биологичната основа на психичните разстройства. Той е лектор на национални и международни конференции и участва активно в изследователски програми, свързани с депресията, тревожността, психозата и деменцията.
Унив. проф. д-р Шарох Ф. Шариат, уролог, специалист по урологична онкология – сред първите 1% най-добри учени в света
Проф. Шариат има над 25 години изследователска дейност в областта на урологичната онкология, особено в области, свързани с рака на пикочния мехур и простатата. Има публикувани над 1500 научни статии и 26 глави в книги. Той е избран за най-влиятелния уролог през 2020 г., както и за най-цитирания изследовател на рака на простатата в немскоговорящите страни.
Унив. проф. д-р Георг Щингл, дерматолог – сред първите 2% най-добри учени в света
Проф. Щингл се занимава с целия спектър на дерматологичната патология – от възпалителни и алергични кожни заболявания, през автоимунни заболявания, до инфекциозни кожни заболявания. Освен това той е изключителен специалист в областта на редките кожни заболявания, които често са генетично обусловени.
Унив. проф. д-р Ерих Минар, ангиолог – сред първите 2% най-добри учени в света
Проф. Минар е международно признат специалист в областта на ангиологията (съдовата медицина), занимаващ се с профилактика и лечение на нарушения на кръвообращението във всички съдови области (вени, артерии, лимфни съдове). Проф. Минар си сътрудничи с известни изследователски центрове в САЩ и Европа.
Унив. проф. д-р Кристоф Цилински, медицински онколог – сред първите 2% най-добри учени в света
Проф. Цилински е директор на Централноевропейския център за ракови заболявания Academy Cancer Center към WPK, най-всеобхватния и известен частен център за диагностика и лечение на рак в Централна и Източна Европа. Изследванията на проф. Цилински са насочени към клинични изпитвания на рак на гърдата и на белия дроб, както и към персонализирана медицина и имуноонкология.
Унив. проф. д-р Валтер Клепетко, гръден хирург – сред първите 5% най-добри учени в света
Проф. Клепетко е медицински директор на Виенския международен център по гръдна онкология (VICTO) към WPK, където екип от специалисти по хирургия, онкология и радиология лекува злокачествени заболявания на гръдния кош, използвайки най-новите методи за лечения в областта. Проф. Клепетко е международно признат специалист в областта на гръдната хирургия и белодробната трансплантация.
Унив. проф. д-р Мартин Шилингер, специалист по вътрешни болести, ангиология и кардиология – сред първите 5% най-добри учени в света
Клиничните и изследователските интереси на проф. Шилингер са диагностициране, последвано от минималноинвазивно лечение на нарушения на кръвообращението на сърцето, мозъка и краката, както и справяне с рисковите фактори. П роф. Шилингер е публикувал многобройни оригинални научни статии, най-вече в областта на ендоваскуларната терапия, и е провел множество национални и международни научни изследвания.
Унив. проф. д-р Дан Руджеску, психиатър – сред първите 5% най-добри учени в света
Проф. Руджеску има над 30 години опит в диагностицирането и лечението на психиатрични и психологични разстройства. Основните му изследователски интереси са в областта на неврогенетиката, шизофренията, болестта на Алцхаймер и неврокогнитивната психология. Публикувал е над 1000 научни статии, като работата му е широко цитирана (повече от 68 000 цитирания според Google Scholar, h-индекс 116).
Унив. проф. д-р Райнер Коц, ортопед, специалист по хирургия на костни тумори и гръбначен стълб – сред първите 5% най-добри учени в света
Проф. Коц е пионер в областта на ортопедичната хирургия. Заедно с други специалисти в областта проф. Коц изобретява протезата, която носи неговото име – първата модулна протеза за заместване на стави и дълги кости (1982 г.). Той е бил президент на Международното дружество по ортопедична хирургия и травматология и на Международното дружество за възстановяване на крайници.
Унив. проф. д-р Бруно Нидерле, специалист по ендокринна и съдова хирургия – сред първите 5% най-добри учени в света
Проф. Нидерле има 40-годишен опит в областта на хирургията, подкрепен от задълбочена научна работа, и е автор на над 500 публикации. Основните му компетенции включват рак на щитовидната жлеза, в това число медуларен рак, невроендокринни тумори и хиперпаратиреоидизъм. Той е член на няколко международни организации, сред които Европейския съвет по хирургия, Кралския колеж на хирурзите и Американския колеж на хирурзите.
Унив. проф. д-р Паул Кньобел, специалист по онкология в областта на хематологията – сред първите 5% най-добри учени в света
Над 30 години проф. Кньобел работи като хематолог в Катедрата по хематология и хемостаза в Медицинския университет във Виена. Автор е на многобройни научни трудове на теми като фибринолиза, хемофилия, кръвосъсирване и др. Той е член на австрийски и международни научни дружества.
Унив. проф. Рупърт Менапаче, офталмохирург – сред първите 5% най-добри учени в света
Проф. Менапаче е признат експерт в областта на минималноинвазивната хирургия на катарактата. Сред другите му специалности са рефрактивната хирургия, която коригира зрителни недостатъци като късогледство, далекогледство или астигматизъм, хирургия на глаукомата и травматичната и реконструктивната хирургия на предния очен сегмент.
Унив. проф. д-р Емека Нкенке, специалист по орална и лицево-челюстна хирургия – сред първите 6% най-добри учени в света
Проф. Нкенке е доктор по теоретична медицина и има двойна квалификация както като лекар, така и като зъболекар. Специализира във виртуалното хирургично планиране и използването на специфични за пациента импланти в ортогнатичната хирургия, краниофациалната хирургия и реконструктивната хирургия. Проф. Нкенке е признат експерт в областта на хирургичното поставяне на зъбни импланти.
Унив. проф. д-р Себастиан Шопман, специалист по обща и висцерална хирургия – сред първите 6% най-добри учени в света
Проф. Шопман е водещ специалист в лечението на заболяванията на храносмилателния тракт с престижно медицинско образование. Научните му интереси са в областта на рака на хранопровода, хранопровода на Барет, минималноинвазивната хирургия на рак, гастроезофагеалната рефлуксна болест, профилактичната хирургия и метастазите в лимфните възли.

Повече за Wiener Privatklinik (WPK)

WPK, основана през 1871 г. във Виена, е една от най-големите частни болници в Австрия и е в списъка на най-добрите болници в света през 2021 и 2022 г. Болницата предлага над 30 различни медицински специалности и разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали. Болницата предлага и модерни услуги за образна диагностика в Центъра по радиология, включително ПЕТ-КТ и ядрена медицина. През 2020 г. там е основан и единственият частен център за лъчетерапия в Австрия. Във Wiener Privatklinik работят над 400 признати австрийски специалисти от най-различни специалности, които използват най-иновативните диагностични методи и най-съвременните лечения.

Реклама