Новини

Соя и сок от моркови пазят костите здрави

Овесените ядки се съчетават с пшеничени и ръжени трици

Остеопороза
Най-уязвими са високите, синеоки блондинки

С подходящо хранене, повече соя, бобови храни, морковен сок, риба и разходки на слънце остеопорозата може да забави ход. Нещо повече. Има начин с храненето, режима и хомеопатична подкрепа костите да натрупат калций и да се възстановят.

Нещо непостижимо, ако разчитаме на лекарства. Конвенционалните средства не са много ефективни, а често имат и странични ефекти, особено бифосфонатите и хормоналните препарати.

Недостигът на светлина през зимата, обездвижването, неправилното, бедно на калций и магнезий хранене, антибиотиците, които причиняват дисбактериоза и оттам нарушават усвояването на храните, ускоряват процеса.

Osteoporosis в превод от гръцки означава 'дупки в костта'. В нея има два вида клетки – разрушители и строители. „Разрушителите“ се закрепват към повърхността ѝ и отделят киселини и ензими. Под тяхно въздействие от скелета на малки порции се отделя калций. В резултат на това в костта се образуват кратери. Клетките строители обаче не бездействат. Те се устремяват към тези кратери и чрез специален белтък създават основа, върху която наслагват калций, доставен от кръвта.

При здравите хора разграждането и изграждането са в равновесие. При остеопороза активността на клетките разрушители рязко нараства. При това броят на костните гредички, а с това и плътността, намалява, скелетът се деформира. Това обикновено се случва в периода на менопаузата и след това. В резултат на разрушителната им работа ръстът може да се намали с 10 – 15 см. Жените у нас са по-честа жертва на болестта – съотношението мъже/жени у нас е около 1/3 – 1/4. Най-уязвими са високите, синеоки блондинки. По-охранените брюнетки и мъжете също не са защитени. Костната система на хора с колит и със синдрома на раздразненото дебело черво също е по-слаба.

От природата

Стъргана целина с мед и лимон

Целината е добър помощник за заздравяване на костите. С нея можем да си приготвим вкусна подкрепяща добавка. Сто грама целина се настъргват и се добавя 100 г мед и един добре измит лимон, смлян с корите, без семките. Всичко това се смесва добре и се взема по 1 супена лъжица преди всяко хранене.

Корени от репей уплътняват структурата

Репеят стимулира клетъчното делене и така допринася за уплътняването на костите. Една супена лъжица нарязани на ситно корени от репей се заливат с половин литър вряла вода и се оставя 8 часа на стайна температура. След това чаят се прецежда и се изпива на 3 порции преди хранене. Добре е чаят да се затопля преди консумация.

Мумио – профилактично

За да има добър профилактичен ефект, мумио (Shilajit) трябва да се пие продължително време. Приемът му започва от октомври и продължава до март включително. Така организмът се подкрепя през зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-оскъдна.

Хомеопатията допълва ефекта

Хомеопатичният препарат Osteocynesine допълва профилактичната програма срещу остеопороза. От него се пие по една таблетка 2 – 3 пъти на ден. Хомеопатичният препарат дава много добри резултати, но трябва да се взема по-продължително – от октомври до март.

В периода на перименопаузата и климакса увреждането на костите при жените е най-осезателно и това се свързва с недостига на естрогени. Статистиката за Япония, Китай и Индия обаче е по-различна. Там боледуват по равно мъже и жени, но процентът им не е висок. Това се дължи на стила на хранене и физическа активност, която те съхраняват до дълбока старост. Една от основните храни, която учените свързват с костното благополучие при азиатките, е консумацията на соя. Другите бобови растения обаче също са полезни.

Женските полови хормони имат великолепен ефект за поддържане на калциевия метаболизъм, а когато количеството им намалява, проблемите за костите се увеличават. Най-уязвими са китките, поясният отдел на гръбнака и бедрата.

За поддържане здравината на костите са необходими калций – достатъчно и в усвоима форма, магнезий, както и витамин D3 и светлина. Тя стимулира епифизата и собствения синтез на витамин D3 в кожата. Важна е физическа активност – известно е, че тренираната кост е здрава, а ленивата кост – слаба. Подобно на напомпването на мускулите с упражнения, и костите могат да се „напомпват“. Бездействието изсмуква калция и изтънява косите, така както видимо се „топят“ и мускулите.

Източници на калций са млякото, сиренето, дребната риба. Оптималната дневна доза за възрастен човек е около 1500 мг. Морковеният сок съдържа калций, и то в йонизирана и усвоима за тялото форма. Овесените ядки също са добър източник, но за да се усвоят максимално, трябва предварително да се накиснат и да се добавят пшеничени или ръжени трици. Добре е да се консумират минимум три пъти седмично. Нужен е и калций. На аптечните препарати не може много да се разчита. Все пак, ако са таблетки, може да е калциев цитрат в доза 1000 – 1500 мг дневно. Най-нови изследвания сочат и витамин С като важен фактор за костната плътност. Нужен ни е поне половин до един грам на ден.

Белтък, слънце и витамин D

Качественият белтък осигурява здравина на костите, месото обаче ускорява костната атрофия. Затова е по-разумно да набавим нужния белтък с мляко, риба, соя и бобови. Именно соята осигурява здрави кости за азиатките. У нас се яде малко риба – на глава от населението се падат около 2 кг морска риба, която е особено богата на витамин D. Само за сравнение – в Япония килограмите са 80 на човек. Добре е поне 2 пъти седмично на трапезата да има риба. Особено полезна е дребната, като например цацата, която може да се консумира с костите.

Млякото и млечните продукти осигуряват калций и усвоим белтък. Но и тук има особености. 300 мл прясно мляко доставят приблизително 300 мг калций, а дневните нужди са от 1200 мг. Ако надхвърлим това количество мляко, колкото и да е парадоксално, калцият се извлича костите. Със 100 г сирене ще си набавим половината от дневна доза калций, а 100 г дребна риба ще ни дадат една трета от градивния микроелемент. Магнезият е не по-малко важен от калция, защото той пречи на извличането му от костите. Необходими са не по-малко от 300 мг дневно. Другата препоръка е за витамин D. Дневната доза е 400 – 800 IU (международни единици). Имаме нужда от пълната доза от октомври до март.

Заедно с минералите и витамините ни е нужна и слънчева светлина. Дозата е да сме на открито, независимо от времето, поне един час на ден. Светлинната стимулация на епифизната жлеза осигурява и здравината на костите.

Соли в добавка

Остеопорозата и нарушена минерализация на костната тъкан често се появяват едновременно. Двете нарушения са сигнал за екстремен дефицит на калциев фосфат. Според биохимията на д-р Шуслер минералът, който регулира изграждането и разграждането на костта, е калциев фосфат – сол номер 2. Затова е необходимо той да се добавя като профилактика и особено при първи признаци на заболяване. Здравината на косите пък в голяма степен зависи от калциевия флуорид. Набавяме го със сол номер 1, която изгражда периоста (надкостницата). Това е плътната влакнеста мембрана, която покрива костите. Нейните клетки осигуряват бързо възстановяване при счупване.

Еластичността на костите също е важна, за да бъдат те устойчиви на натиск, огъване, теглене и усукване. Чупливостта им е признак за повишена нужда от калциев флуорид. Ето защо шуслеровите соли номера 1 и 2 са основни при профилактиката и лечението на остеопороза. Те трябва да се приемат за дълъг период, защото възстановяването на костното вещество става много бавно. За профилактика 2 пъти годишно за 2 – 3 месеца се пият по 3 таблетки дневно от соли номера 1 и 2. А при диагноза „остеопороза“ всеки ден в продължение на 2 – 3 месеца трябва да се вземат по 5 таблетки и от двете соли. След това поне още 6 месеца се пият по 2 таблетки. Нужно е да се спазва и алкализираща, пълноценна диета, която освобождава минералния метаболизъм.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов (Соя и сок от моркови пазят костите здрави), Веса Георгиева (Соли в добавка)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto