Бременност и родителство

Фитотерапия на климактериума

Съдържание

Климактериумът, за който съвсем доскоро не беше прието да се говори открито, през 90-те години стана един от най-актуалните въпроси, касаещи женското здраве. Продължителността и стандартът на живот постоянно се увеличават и вече едно поколение образовани жени се стремят да разберат собствения си организъм.

Жените искат да знаят всичко както за това физиологично явление, така и за това, как то влияе върху живота и здравето. Опитът на много жени показва, че климактериумът може да настъпи и преди 40-те, така че никога няма да е твърде рано да започнете да изучавате този естествен за женската природа биологичен процес и единственото, което е нужно, е да се отнесете към него с разбиране. Дори и след настъпването на климактериума съвсем не е късно да се предприемат активни действия за ваше добро. Жена, която е запазила здравето си между 40 и 50 години, може да доживее и над 90 и естествено има смисъл да доживеете до тази възраст, запазвайки доброто си самочувствие.

Климактерният период (климакс, климактериум) е физиологичен период в човешкия живот, характеризиращ се с обратно развитие на половата сфера, случващо се на фона на общи възрастови изменения в организма.

Климактерният период обикновено настъпва при жените на 45 – 50 годишна възраст и продължава средно 1.5 – 2 г. Може да се наблюдава ранен климактериум – до 40 г. (това става в много редки случаи, например в резултат на хирургическо премахване на яйчниците) и късен – след 55 г.

Възрастта на настъпването на климактериума до голяма степен се определя от наследствени фактори. Затова, за да разберете ориентировъчното време на настъпване на климактериума, поинтересувайте се кога той е започнал при по-възрастните ви роднини по майчина линия. От тях също можете да разберете как ще протече при вас и най-вече с какво ще се сблъскате.

Докато е време, потърсете лекар, за предпочитане гинеколог, който ще ви подготви за настъпването на този преходен период и ще ви помогне както да облекчите симптомите му, така и да предотвратите негативните му последствия. За началото на климактериума може да се съди по появата на нарушения в менструалния цикъл. Менструациите променят ритъма си, интензивността си, стават оскъдни и постепенно се прекратяват.

Лекарите определят три стадия на протичане на климактериума.

Предменопауза – това е първата му степен. Месечните кръвотечения протичат нередовно – по-рядко от обикновено или обратното – по-често, което е свързано с това, че в организма възниква така наречения проблем на „ножицата”: естрогените (хормоните, подготвящи матката за оплождането) са в достатъчно количество, но прогестеронът (хормонът, отговарящ за менструацията) вече е малко.

Ако месечните кръвотечения престанат и не се появят в продължение на цяла година, значи е настъпила менопаузата – втората степен на климактериума. Същността й е в това, че нивото на хормоните в женския организъм е близко до относителната нула.

Периодът от живота в продължение на 3 – 15 години след последната менструация се нарича постменопауза – това е третата степен.

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!