Бременност и родителство

Фитотерапия на климактериума

Съдържание

Климактериумът, за който съвсем доскоро не беше прието да се говори открито, през 90-те години стана един от най-актуалните въпроси, касаещи женското здраве. Продължителността и стандартът на живот постоянно се увеличават и вече едно поколение образовани жени се стремят да разберат собствения си организъм.

Жените искат да знаят всичко както за това физиологично явление, така и за това, как то влияе върху живота и здравето. Опитът на много жени показва, че климактериумът може да настъпи и преди 40-те, така че никога няма да е твърде рано да започнете да изучавате този естествен за женската природа биологичен процес и единственото, което е нужно, е да се отнесете към него с разбиране. Дори и след настъпването на климактериума съвсем не е късно да се предприемат активни действия за ваше добро. Жена, която е запазила здравето си между 40 и 50 години, може да доживее и над 90 и естествено има смисъл да доживеете до тази възраст, запазвайки доброто си самочувствие.

Климактерният период (климакс, климактериум) е физиологичен период в човешкия живот, характеризиращ се с обратно развитие на половата сфера, случващо се на фона на общи възрастови изменения в организма.

Климактерният период обикновено настъпва при жените на 45 – 50 годишна възраст и продължава средно 1.5 – 2 г. Може да се наблюдава ранен климактериум – до 40 г. (това става в много редки случаи, например в резултат на хирургическо премахване на яйчниците) и късен – след 55 г.

Възрастта на настъпването на климактериума до голяма степен се определя от наследствени фактори. Затова, за да разберете ориентировъчното време на настъпване на климактериума, поинтересувайте се кога той е започнал при по-възрастните ви роднини по майчина линия. От тях също можете да разберете как ще протече при вас и най-вече с какво ще се сблъскате.

Докато е време, потърсете лекар, за предпочитане гинеколог, който ще ви подготви за настъпването на този преходен период и ще ви помогне както да облекчите симптомите му, така и да предотвратите негативните му последствия. За началото на климактериума може да се съди по появата на нарушения в менструалния цикъл. Менструациите променят ритъма си, интензивността си, стават оскъдни и постепенно се прекратяват.

Лекарите определят три стадия на протичане на климактериума.

Предменопауза – това е първата му степен. Месечните кръвотечения протичат нередовно – по-рядко от обикновено или обратното – по-често, което е свързано с това, че в организма възниква така наречения проблем на „ножицата”: естрогените (хормоните, подготвящи матката за оплождането) са в достатъчно количество, но прогестеронът (хормонът, отговарящ за менструацията) вече е малко.

Ако месечните кръвотечения престанат и не се появят в продължение на цяла година, значи е настъпила менопаузата – втората степен на климактериума. Същността й е в това, че нивото на хормоните в женския организъм е близко до относителната нула.

Периодът от живота в продължение на 3 – 15 години след последната менструация се нарича постменопауза – това е третата степен.

Автор: Хапче

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари