Бременност и родителство

Кърменето – най-пълноценният начин за хранене на бебето

СЗО и УНИЦЕФ препоръчват кърменето като най-добрия начин за хранене на бебето

Защо да кърмя?

Кърменето има много преимущества. Дори да можете да кърмите бебето си съвсем кратко, бебето ще усети преимуществата на кърмата и кърменето. Тук са изброени само някои от тях.

Бебето не получава нищо друго освен кърма, нито дори вода или чай, освен ако това не е медицински показано. Това кърмене международните експерти наричат изключително кърмене, за разлика от препоръчваното досега кърмене с едновременно приемане на течности и сокове. Нещо повече, те посочват, че бебето трябва да бъде кърмено изключително през първите 6 месеца от живота си и след това кърменето да продължи толкова дълго, колкото майката и бебето желаят. Тук, когато говорим за кърменето, разбираме изключителното кърмене.

Трябва ли да подготвям гърдите си за кърмене?

He е необходимо да подготвяте по специален начин зърната и гърдите си за кърмене. Установено е, че при разтриване на зърната с груби материи се нарушава финия защитен слой от субстанции, произвеждани от гърдите по време на бременността.

Източник:

Министерство на здравеопазването, Български национален комитет „Заедно за децата“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ

Фотограф: Carin Araujo
Снимка:

SXC

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари