Бременност и родителство

Кърменето – най-пълноценният начин за хранене на бебето

СЗО и УНИЦЕФ препоръчват кърменето като най-добрия начин за хранене на бебето

Защо да кърмя?

Кърменето има много преимущества. Дори да можете да кърмите бебето си съвсем кратко, бебето ще усети преимуществата на кърмата и кърменето. Тук са изброени само някои от тях.

Бебето не получава нищо друго освен кърма, нито дори вода или чай, освен ако това не е медицински показано. Това кърмене международните експерти наричат изключително кърмене, за разлика от препоръчваното досега кърмене с едновременно приемане на течности и сокове. Нещо повече, те посочват, че бебето трябва да бъде кърмено изключително през първите 6 месеца от живота си и след това кърменето да продължи толкова дълго, колкото майката и бебето желаят. Тук, когато говорим за кърменето, разбираме изключителното кърмене.

Трябва ли да подготвям гърдите си за кърмене?

He е необходимо да подготвяте по специален начин зърната и гърдите си за кърмене. Установено е, че при разтриване на зърната с груби материи се нарушава финия защитен слой от субстанции, произвеждани от гърдите по време на бременността.

Източник:

Министерство на здравеопазването, Български национален комитет „Заедно за децата“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ

Фотограф: Carin Araujo
Снимка:

FreeImages

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!