Бременност и родителство

Женско безплодие

Още от времето на Адам и Ева практически главното и особено важното предназначение на жената в този свят се е смятало износването и раждането на дете – наследник, продължител на рода. В сегашните дни на цветуща еманципация и тенденции за унисекс можем да се съгласим или не с този постулат. Но така или иначе възможността за репродуциране на себеподобните е дадена само на женския организъм…

Толкова по-обидно и страшно е за жената, когато всички нейни опити да стане майка един след друг не дават желания резултат. Едни с години се стараят да се справят с този проблем самостоятелно, изпробвайки все нови и нови «народни» средства, «проверени» начини и пози за зачеване. Други със сълзи на очи молят лекарите да ги излекуват от безплодието още след един – два месеца съпружески живот.

Къде лежи невидимата граница между «струва си още да опитваме сами, да почакаме» и «тук без лекари няма да минем»? Кога си струва да се обърнем към лекар във връзка с все още ненастъпила бременност?

Диагнозата „безплодие“

Това е неспособност на зрелия организъм за зачеване и тя се поставя само в случай, когато не настъпва бременност в продължение на една година редовен полов живот без използване на контрацептивни средства. Преди това в повечето случаи лекарите предпочитат да не се намесват в «природата», предоставяйки на самата нея шанса да се справи с тази важна задача.

Работата е там, че даже в нормално състояние всички мъже и жени в различна степен притежават способност за зачеване на дете (фертилност). Има категория жени, които успяват да забременеят даже в «най-безопасните дни» или дори при използването на едни от най-надеждните контрацептивни средства. Оплождащата способност на мъжете също може да бъде висока или ниска. Фертилността (плодовитост) на човека, както твърдят учените, носи наследствен характер.

Честота

Ако се вярва на статистиката, то вероятността за настъпване на бременност в един менструален цикъл на жена до 35 години при редовен полов живот без контрацептиви е едва 15 – 25% даже при условие на абсолютно здраве при двамата съпрузи. В по-голяма възраст шансовете за зачеване намаляват с всяка година. Това може да се обясни, например с факта на намаляване броя на овулационните цикли през годината, тоест образуването и отделянето на яйцеклетка след определена възраст става все по-рядко и по-рядко.

Така или иначе в Русия всяка пета съпружеска двойка се сблъсква с проблема на безплодието. При това то може да бъде свързано както с мъжко неразположение, така и с женска патология. Съвършено напразно е прието схващането, че в абсолютното болшинство от случаите на «ненастъпване» на бременност е виновна жената. До 30 – 40% от причините за безплодието в брака са свързани с нарушения при образуването  или узряването на сперматозоидите, в тяхната оплождаща способност, с разстройства на сексуалната или семеизпразваща функция при мъжете. Частта от женското безплодие е 35 – 45% от безплодните бракове. А в 10 – 15% от случаите то възниква в резултат на нарушения при двамата съпрузи. Именно затова безплодните съпрузи трябва да се изследват едновременно.

За съжаление безплодие може да възникне на всеки от жизнените етапи и на всяка възраст. Понякога това става след една или дори десет предишни бременности. Други двойки са нямали и един единствен шанс да станат родители. Именно по този признак лекарите разделят безплодието на първично и вторично.

Безплодието може да бъде относително, което най-често е свързано с едно или друго заболяване, след излекуването на което се възстановява способността за зачеване.

Но съществува и абсолютно безплодие, когато няма никаква възможност за забременяване по естествен начин (пороци на развитието на половите органи, отсъствие на матка и яйчници и т.н.).

Като основни причини за женско безплодие е прието да се считат следните:

  • ендокринно безплодие – до 40% от случаите;
  • тръбно-перитонеално – 20 – 30%;
  • гинекологични заболявания – 15 – 25%;
  • психогенни фактори;
  • имунно безплодие – 2%.
Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!