Новини

Кашлица при децата

Болно дете
При децата кашлицата е симптом с важно диагностично значение

Кашлицата представлява рефлекторен акт, който се предизвиква от рефлекторно дразнене на център в главния мозък. Чрез нея организмът възстановява проходимостта на дихателните пътища.

Типове кашлица при децата

Кашлицата сама по себе си не е заболяване, кашлицата най-често е симптом (когато не е патологична). По тази причина се предполага, че кашлицата се лекува лесно, но за съжаление, това не е така. Ако подберем противокашличното средство неправилно, можем да нанесем вреда върху детския организъм, като увеличим честотата на кашличните пристъпи или дразненето на дихателните пътища.

Причините за кашлица при децата могат да бъдат много. Най-общо кашлицата бива физиологична и патологична.

Физиологична кашлица при децата

Физиологичната кашлица е нормална находка при децата и чрез кашличния рефлекс се „почистват“ дихателните пътища от натрупан секрет или чужди тела. Физиологичната кашлица обикновено е краткотрайна и се повтаря периодично, не нарушава всекидневните занимания на детето и най-важното – отсъстват други симптоми на заболяване. Ако детето покашля периодично, но няма други симптоми, и ако това безпокои родителите, то нека го наблюдават няколко дни и ако се появят други симптоми или кашлицата се засили, тогава детето трябва да бъде прегледано. През това време нека родителите да измерят температурата на детето и ако тя е нормална, детето спи, храни се добре, играе активно както преди, не би трябвало да се притесняват. Но ако освен кашлица родителите забележат хрема, температура, диария, повръщане, болки в мускулите и/или ставите, главоболие или други признаци, е нужна консултация с педиатър.

Патологична кашлица при децата

Патологичната кашлица е чест симптом при заболявания на горните дихателни пътища (ГДП) – носна кухина, фаринкс, ларинкс, като най-честите заболявания са съответно ринити, ринофарингити, ангини, синуити, ларингити и варианти между тях в зависимост от локализацията. Патологичната кашлица е чест симптом и при болести на долните отдели на дихателните пътища – трахея, бронхи, бронхиоли, белодробен паренхим, като може да причини съответно трахеити, трахеобронхити, бронхити, бронхиолити, пневмонии и други). Патологичната кашлица се отличава от физиологична по разнообразието от характеристики, които зависят от засягането на различни органи на детския организъм.

Кашлицата, възникваща по време на остро респираторно заболяване (ОРЗ), е най-често срещаната кашлица при децата. Основните ѝ характеристики са следните:

  • възниква в течение на няколко часа или дни;
  • съпровожда се с повишение на телесната температура (повече от 37°), хрема, слабост, отказ от храна, безпокойство, разбитост, капризност на детето;
  • може да се наблюдава промяна в характера на кашлицата, например от суха (непродуктивна) към влажна (продуктивна).

За родителите е важно да следят за промяна в характера на кашлицата. При фарингитите например кашлицата се съпровожда от гъделичкане в гърлото. При ларингитите кашлицата е суха, лаеща и се съпровожда с пресипналост на гласа. При трахеитите кашлицата е гръмка (звучаща силно), с изразена болка зад гръдната кост, при бронхитите – силна, „дълбока“, безболезнена и с отделяне на секрети, а при грип – суха, мъчителна и упорита.

Неинфекциозни заболявания също могат да предизвикат кашлица. Например свиване на бронхите (бронхоспазъм) се наблюдава при бронхиалната астма и обструктивните бронхити, а запушване (обструкция) на дихателните пътища – при наличие на слуз, течности или други чужди тела. Битови алергени, полени на различни растения, козина и перушина от животни и други могат да предизвикат кашлица при децата и след премахване на алергена кашлицата да намалее или изчезне.

При попадане на чужди тела в дихателните пътища кашлицата може да бъде много силна и да бъде съпроводена със задух. При тези деца състоянието е много сериозно – съзнанието е нарушено, кожата и лигавиците синеят, появява се силен задух, гласът обикновено изчезва. В такива случаи е необходимо да се осигури проходимостта на дихателните пътища и детето да се заведе спешно на лекар.

Често не много силна, но постоянна кашлица е признак за наличие на паразити у детето. Причината е, че ларвите на някои паразити се формират в белодробните тъкани и дразнят дихателните пътища. Детето се закашля, с потока въздух ларвите напускат дихателните пътища и попадат в устата, след което се поглъщат и така целият цикъл на паразита се повтаря.

Кашлицата – симптом с важно диагностично значение

Родителите често се затрудняват да определят вида на кашлицата, дали е суха (непродуктивна) или влажна (продуктивна), дали е пристъпна или не. Най-често родителите могат по-точно да определят дали кашлицата е мъчителна или не е. Понякога родителите агравират симптомите, но при по-внимателна анамнеза се оказва, че детето се закашля няколко пъти на ден. Също така родителите не винаги са склонни да забележат промяната на кашлицата, например, че тя от суха (непродуктивна) е преминала във влажна (продуктивна) или че кашличните пристъпи са променили честотата си. Специално внимание при кърмачетата заслужава и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) като честа причина за кашлица в тази възраст.

Суха (непродуктивна) кашлица

Сухата (непродуктивна) кашлица се наблюдава във всички възрастови периоди.

Суха кашлица възниква в хода на ларинготрахеит, бронхит, ларингит, бронхаденит, гастроезофагеален рефлукс, плеврит, лимфом, спонтанен пневмоторакс, а също при притискане и дразнене на n. auricularis.

Най-често сухата (непродуктивна) кашлица се среща при процеси във фаринкса, ларинкса, трахеята и големите бронхи, както и при засягане на плеврата. Тя е с почти постоянна тоналност, мъчителна, упорита и непродуктивна, често е съпроводена с безпокойство. Болното дете се оплаква от болка и дразнене зад гръдната кост, а често и болката в корема е резултат от неефективните кашлични пристъпи.

При атипична пневмония в началото липсва кашлица, по-късно се появява покашляне, а след това кашлицата може да стане спастична (със или без кръвохрак (хемоптое)).

Сухата кашлица би могла да бъде ранен признак на левостранна сърдечна недостатъчност (ЛСН) – в началото при развитие на белодробния оток тя е суха, мъчителна и честа, а по-късно става влажна с отделяне на розови, пенести храчки, понякога примесени с жилки кръв.

Не бива да се забравя и сухата кашлица, съпровождаща някои туморни процеси – започва като леко покашляне и постепенно става мъчителна, като в оскъдната експекторация нерядко има жилки кръв; придружена е с обща слабост, понякога болки в гърдите.

Конвулсивна кашлица

Характерна е при някои инфекциозни заболявания, например при коклюш. Коклюшът (пертусис или магарешка кашлица) представлява инфекция на респираторния тракт, която се причинява от бактерията Bordetella pertussis. Инфекцията засяга основно деца до и след 6-месечна възраст, които по една или друга причина не са имунизирани (родени извън България, отказ на родителите да се имунизира детето), както и деца между 11- и 18-годишна възраст, чийто придобит имунитет след ваксинацията е започнал да се изчерпва. Конвулсивната кашлица при коклюш се характеризира с продължителни и мъчителни кашлични пристъпи един след друг с продължителност до около минута, завършващи с продължително и шумно вдишване (реприз), с отделяне на гъста и лепкава слуз, понякога и с повръщане. Лицето на детето почервенява или посинява в резултат на изчерпване на кислорода в дихателните пътища, повишаване на налягането в съдовете на главата, развитие на хипоксия. Често се появяват сълзи в очите и малки конюнктивални кръвоизливи.

Кашлица с подобни характеристики може да има и при други заболявания – вирусни пневмонии, паракоклюш, микоплазмена или хламидиална пневмония, абсцедираща пневмония или бронхиектазии.

Снимка:

Fotolia/Photographee.eu