Новини

Кашлица при децата

Болно дете
При децата кашлицата е симптом с важно диагностично значение

Кашлицата представлява рефлекторен акт, който се предизвиква от рефлекторно дразнене на център в главния мозък. Чрез нея организмът възстановява проходимостта на дихателните пътища.

Типове кашлица при децата

Кашлицата сама по себе си не е заболяване, кашлицата най-често е симптом (когато не е патологична). По тази причина се предполага, че кашлицата се лекува лесно, но за съжаление, това не е така. Ако подберем противокашличното средство неправилно , можем да нанесем вреда върху детския организъм, като увеличим честотата на кашличните пристъпи или дразненето на дихателните пътища.

Причините за кашлица при децата могат да бъдат много. Най-общо кашлицата бива физиологична и патологична.

Физиологична кашлица при децата

Физиологичната кашлица е нормална находка при децата и чрез кашличния рефлекс се „почистват“ дихателните пътища от натрупан секрет или чужди тела. Физиологичната кашлица обикновено е краткотрайна и се повтаря периодично, не нарушава всекидневните занимания на детето и най-важното – отсъстват други симптоми на заболяване. Ако детето покашля периодично, но няма други симптоми, и ако това безпокои родителите, то нека го наблюдават няколко дни и ако се появят други симптоми или кашлицата се засили, тогава детето трябва да бъде прегледано. През това време нека родителите да измерят температурата на детето и ако тя е нормална, детето спи, храни се добре, играе активно както преди, не би трябвало да се притесняват. Но ако освен кашлица родителите забележат хрема, температура, диария, повръщане, болки в мускулите и/или ставите, главоболие или други признаци, е нужна консултация с педиатър.

Патологична кашлица при децата

Патологичната кашлица е чест симптом при заболявания на горните дихателни пътища (ГДП) – носна кухина, фаринкс, ларинкс, като най-честите заболявания са съответно ринити, ринофарингити, ангини, синуити, ларингити и варианти между тях в зависимост от локализацията. Патологичната кашлица е чест симптом и при болести на долните отдели на дихателните пътища – трахея, бронхи, бронхиоли, белодробен паренхим, като може да причини съответно трахеити, трахеобронхити, бронхити, бронхиолити, пневмонии и други). Патологичната кашлица се отличава от физиологична по разнообразието от характеристики, които зависят от засягането на различни органи на детския организъм.

Кашлицата, възникваща по време на остро респираторно заболяване (ОРЗ), е най-често срещаната кашлица при децата. Основните ѝ характеристики са следните:

  • възниква в течение на няколко часа или дни;
  • съпровожда се с повишение на телесната температура (повече от 37°), хрема, слабост, отказ от храна, безпокойство, разбитост, капризност на детето;
  • може да се наблюдава промяна в характера на кашлицата, например от суха (непродуктивна) към влажна (продуктивна).

За родителите е важно да следят за промяна в характера на кашлицата. При фарингитите например кашлицата се съпровожда от гъделичкане в гърлото. При ларингитите кашлицата е суха, лаеща и се съпровожда с пресипналост на гласа. При трахеитите кашлицата е гръмка (звучаща силно), с изразена болка зад гръдната кост, при бронхитите – силна, „дълбока“, безболезнена и с отделяне на секрети, а при грип – суха, мъчителна и упорита.

Неинфекциозни заболявания също могат да предизвикат кашлица. Например свиване на бронхите (бронхоспазъм) се наблюдава при бронхиалната астма и обструктивните бронхити, а запушване (обструкция) на дихателните пътища – при наличие на слуз, течности или други чужди тела. Битови алергени, полени на различни растения, козина и перушина от животни и други могат да предизвикат кашлица при децата и след премахване на алергена кашлицата да намалее или изчезне.

При попадане на чужди тела в дихателните пътища кашлицата може да бъде много силна и да бъде съпроводена със задух. При тези деца състоянието е много сериозно – съзнанието е нарушено, кожата и лигавиците синеят, появява се силен задух, гласът обикновено изчезва. В такива случаи е необходимо да се осигури проходимостта на дихателните пътища и детето да се заведе спешно на лекар.

Често не много силна, но постоянна кашлица е признак за наличие на паразити у детето. Причината е, че ларвите на някои паразити се формират в белодробните тъкани и дразнят дихателните пътища. Детето се закашля, с потока въздух ларвите напускат дихателните пътища и попадат в устата, след което се поглъщат и така целият цикъл на паразита се повтаря.

Кашлицата – симптом с важно диагностично значение

Родителите често се затрудняват да определят вида на кашлицата, дали е суха (непродуктивна) или влажна (продуктивна), дали е пристъпна или не. Най-често родителите могат по-точно да определят дали кашлицата е мъчителна или не е. Понякога родителите агравират симптомите, но при по-внимателна анамнеза се оказва, че детето се закашля няколко пъти на ден. Също така родителите не винаги са склонни да забележат промяната на кашлицата, например, че тя от суха (непродуктивна) е преминала във влажна (продуктивна) или че кашличните пристъпи са променили честотата си. Специално внимание при кърмачетата заслужава и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) като честа причина за кашлица в тази възраст.

Суха (непродуктивна) кашлица

Сухата (непродуктивна) кашлица се наблюдава във всички възрастови периоди.

Суха кашлица възниква в хода на ларинготрахеит, бронхит, ларингит, бронхаденит, гастроезофагеален рефлукс, плеврит, лимфом, спонтанен пневмоторакс, а също при притискане и дразнене на n. auricularis.

Най-често сухата (непродуктивна) кашлица се среща при процеси във фаринкса, ларинкса, трахеята и големите бронхи, както и при засягане на плеврата. Тя е с почти постоянна тоналност, мъчителна, упорита и непродуктивна, често е съпроводена с безпокойство. Болното дете се оплаква от болка и дразнене зад гръдната кост, а често и болката в корема е резултат от неефективните кашлични пристъпи.

При атипична пневмония в началото липсва кашлица, по-късно се появява покашляне, а след това кашлицата може да стане спастична (със или без кръвохрак (хемоптое)).

Сухата кашлица би могла да бъде ранен признак на левостранна сърдечна недостатъчност (ЛСН) – в началото при развитие на белодробния оток тя е суха, мъчителна и честа, а по-късно става влажна с отделяне на розови, пенести храчки, понякога примесени с жилки кръв.

Не бива да се забравя и сухата кашлица, съпровождаща някои туморни процеси – започва като леко покашляне и постепенно става мъчителна, като в оскъдната експекторация нерядко има жилки кръв; придружена е с обща слабост, понякога болки в гърдите.

Конвулсивна кашлица

Характерна е при някои инфекциозни заболявания, например при коклюш. Коклюш (пертусис или магарешка кашлица) представлява инфекция на респираторния тракт, която се причинява от бактерия - Bordetella pertussis. Инфекцията засяга основно деца до и след 6 месечна възраст, които по една или друга причина не са имунизирани (родени извън България, отказ на родителите да се имунизира детето), както и деца между 11 и 18 годишна възраст, чиито придобит имунитет след ваксинацията е започнал да се изчерпва. Конвулсивната кашлица при коклюш се характеризира с продължителни мъчителни кашлични пристъпи един след друг с продължителност до около минута и завършващи с продължително и шумно вдишване (реприз), с отделяне на гъста и лепкава слуз, понякога и с повръщане. Лицето на детето почервенява или посинява в резултат на изчерпване на кислорода в дихателните пътища, повишаване на налягането в съдовете на главата, развитие на хипоксия. Често се появяват сълзи в очите и малки конюнктивални кръвоизливи.

Кашлица с подобни харатеристики може да има и при други заболявания:вирусни пневмонии, паракоклюш, микоплазмена или хламидиална пневмония, абсцедираща пневмония или бронхиектазии.

Битонална кашлица

Снимка:

Fotolia/Photographee.eu

Коментари