Новини

Майчината кърма пази от алергии

С тригодишна имунотерапия от симптомите се освобождават не по-малко от 70 – 75% от пациентите

КАП
Лечението с алергенни препарати се прилага от 3 до 70-годишна възраст

Повече от 35 години в България произвеждаме най-висока класа алергени за диагностика и за лечение не само на поленовата алергия, но и на всички други алергични състояния. В Националния център по заразни и паразитни болести, съвместно с БулБио-НЦЗПБ, се произвеждат повече от 200 вида алергенни препарати.

Лечението с тях се прилага от 3 до 70-годишна възраст. Дори колкото по-рано се започне при децата, толкова по-добър ефект ще има.

С 3-годишно провеждане на имунотерапията от симптомите се освобождават не по-малко от 70 – 75% от пациентите, което не може да се постигне с никакъв друг метод на лечение. Една доза алерген, необходим за 6-месечен период, излиза около 30 лв.

При задълбочаване на поленовата алергия има опасност от развитие на бронхиална астма, когато се развива състояние, при което белият дроб започва да реагира неадекватно с появата на пристъпи на задух, с упорита тежка кашлица. С настъпването на пролетта това е основен проблем за голям процент от населението. Има възможност обаче да се предприеме профилактика още преди цъфтежът да започне.

Висок процент от децата са засегнати от алергия. Детето най-често първо развива атопичен дерматит – зачервяване на кожата, екзематозни плаки на различни места, силно сърбящи, които безпокоят и детето, и родителите. Това състояние постепенно се развива и преминава в един спастичен бронхит или алергичен ринит. Може да доведе и до бронхиална астма. Затова когато се забележи, че детето има атопичен дерматит, трябва веднага да бъде проведена консултация с алерголог, за да предпише съответния режим на хранене и лечение, за да не се даде възможност да се осъществи „алергичен марш“. Кърменето е едно от най-естествените средства за борба с алергиите. Препоръчително е колкото се може по-дълго детето да бъде на майчино мляко, защото при преминаването към каквато и да е изкуствена храна, колкото и да е уж хипоалергична, тя е изкуствена. Синтетичните материали в облеклото също трябва да се избягват, както и плюшените играчки.

Автор(и): акад. Богдан Петрунов, зам.-председател на Българското дружество по алергология
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto