Новини

Алергията - болестта на стреса

Предава се и по наследство, подправките я засилват

Всеки втори жител на Европа ще страда от алергия до 2015 година. В момента над 40% от хората по света, от които 80 млн. в Европа, са засегнати от това заболяване, показват данни на Световната здравна организация. Новите случаи на алергии растат драстично и у нас. При 15 000 души е установено това заболяване само през миналата година.

"Основна причина за масовото разпространение на алергиите е замърсяването на околната среда. В последните години обаче те се отключват и от стреса, който трупаме всеки ден", твърди алергологът д-р Галина Вълчанова. Казва се, че алергиите се предават и по наследство. Най-тежко ги понасят децата и тийнейджърите до 14-годишна възраст. Някоя разновидност на това заболяване, например

затруднено дишане от полени

или някои подправки, може да провокира астма в по-късна възраст.Проучванията показват, че след като веднъж се е проявила алергия към един дразнител, с годините спектърът, към който човешкият организъм реагира, се разширява. Например, ако на 20-годишна възраст получите алергичен обрив по тялото от изкуствена материя или плат, боядисан с некачествени бои, впоследствие ще развиете не само непоносимост към някои храни, но и към полените. Изследване на учени от БАН показва, че четирима на всеки десет души у нас страдат от алергии към поне пет неща. Сред новите дразнители, на които реагира остро нашият организъм, са източните подправки, появили се на нашия пазар сравнително отскоро, кивито и авокадото. Всяко 4-то дете страда от алергия у нас, показва проучване на РИОКОЗ. При малчуганите до 6-годишна възраст най-голям е делът на страдащите от астма на алергична основа - 11,7%, и алергичен ринит - 4,1 на сто. По данни на Световната здравна организация 80% от страдащите от алергии развиват и астма. За две десетилетия три пъти е скочила заболеваемостта на възрастните и децата от хранителни алергии и остри реакции към текстилни тъкани. Като цяло през 50-те години на миналия век алергичните у нас не са надвишавали 5 на сто, към момента те са над 30 на сто. Пикът им настъпва през месец май. Основната причина е цъфтежът на дърветата и тревите. През пролетта започват алергичните реакции и при хората, възприемчиви към различните житни растения. Същевременно повечето антиалергични препарати стават абсолютно безсилни пред заболяването, ако се приемат продължително време. Затова алерголозите препоръчват те да се сменят, а при по-леките случаи да се ползват хранителни добавки и диети вместо лекарства.

Въздухът в офисите с климатици

е по-опасен, отколкото този, който нахлува от отворения прозорец, дори ако сградата е в центъра на града. Над 30% от алергиите са причинени от замърсения въздух в затворени стаи. Тези данни изнесоха специалисти от фирми, занимаващи се с изграждане и експлоатация на вентилационни и климатизиращи системи, които участваха в първото у нас изложение за професионална хигиена. Сред симптомите, които замърсеността на въздуха предизвиква, са дразнене на очите, кожата, носа и гърлото. Пребиваващите задълго в такива помещения се оплакват също от отпадналост, главоболие, инфекции на дихателните пътища и на очите, алергии, гадене, замайване и простуда, обясниха специалистите по хигиена на въздуха. Затова алерголозите препоръчват на работещите в офиси с климатици да излизат на двора поне по половин час на ден.

Ринитът мъчи най-продължително

Най-често срещаната алергия е ринитът - при него алергените засягат носа. Сред този тип алергии е и чувствителността спрямо полените на дърветата и растенията, известна като сенна хрема, почти през цялата година. Алергичният ринит в началото се развива като вирусна инфекция, като засяга горните дихателни пътища. Ако не се лекува навреме, той може да прерасне в синузит, отит или астма.

Източник:

Монитор