Новини

Алергични ли сте към ядки? Разпознавате ли ядките?

Неспособността на някои хора да идентифицират ядките увеличава риска от алергични реакции, включително и от тежка хранителноиндуцирана анафилаксия

Ядки
Разпознавате ли ядките?

Много възрастни и деца с алергии към ядки не са в състояние да идентифицират различни видове дървесни ядки (лешници, орехи, макадамиа, бадеми, бразилски орех, кестени, кедрови ядки, кашу и други) и фъстъци, които могат да увеличат риска от излагане и поява на животозастрашаващи алергични реакции.

Изследователи, ръководени от Todd L. Hostetler, MD, и Bryan Martin, MD, от Ohio State University Nationwide Children's Hospital, Columbus, са анкетирали 1105 деца и възрастни. По-малко от 3% от групата са съобщили, че имат алергия към ядки. Двадесет участници в проучването са били родители на деца с алергия към ядки. Участниците в изследването били помолени да идентифицират визуално ядките, включително фъстъци и девет вида ядки в 19 различни форми. Изследователите открили, че нито децата, нито възрастните, са идентифицирали точно всички видове и форми ядки.

След проучването, са направени следните заключения:

  1. По-малко от половината от ядките (44.2%) са определени точно от всички участници в изследването.
  2. Само 21 участници в групата (1.9%) са идентифицирали правилно всички 19 вида ядки.
  3. Близо 95% от групата са успели да идентифицират правилно фъстъците, когато са в обвивката си, а когато са извън обвивката – само 80.5%.
  4. При лешниците двата варианта (във и без обвивка) са определили правилно само около 16% от групата.
  5. Половината от участниците в групата с алергия към фъстъци и други дървесни ядки са идентифицирали правилно формите на ядките, причинители на алергиите им.
  6. Повече от 73% от родителите на деца с алергии, са идентифицирани правилно всички форми на ядките, причинители на алергии при децата им.

Резултатите от проучването бяха представени в Американския колеж по алергология, астма и имунология на годишната конференция във Финикс.

Алергията към ядки е една от най-честите хранителни алергии при деца и възрастни и е водеща причина за смърт от хранителноиндуцирана анафилаксия. Изследователите съобщават, че повече от 3 милиона души в САЩ са алергични към фъстъци и/или към дървесни ядки. Пациентите с алергии към ядки често са съветвани да избягват изцяло ядки – да не консумират ядки, дори да не докосват продукти, произведени в съоръжения, в които преди това е имало ядки. Ето защо профилактиката на тези алергии включва и обучение за идентифициране на различните видове ядки.

Източник:

Хапче