Новини

Най-вкусната диета

Динена диета чисти отровите, сваля килограми след почивката

Диня
Когато температурите бият рекорди, най-полезното разхлаждане е с диня

3 – 5 дни само на диня – това е най-вкусната диета. Тя се понася леко и е подходяща в този сезон и заради високите температури, и защото има изобилие от сладките плодове. Уникалното съчетание на минерали и витамини я прави чудодеен еликсир, който влиза в клетките и ги чисти отвътре, „издоявайки“ мазнините.

„Мие“ стените на кръвоносните съдове и пази от атеросклероза. „Продухва“ междуклетъчното пространство, като го алкализира, и лекува черния дроб. Помага на тялото да изхвърли излишната вода и така ни спасява от отоци и най-вече облекчава работата на сърцето.

„Динята е с високо съдържание на вода – над 97 процента, и е подходяща за жегите. Съдържа ценни минерали и микроелементи. Подходяща е за разтоварване, както и за леко редуциране на теглото, защото има мощно диуретично действие“, обяснява диетоложката проф. Донка Байкова.

Плодовата вода е уникален минерално-витаминен концентрат – калий, калций, магнезий, желязо, манган, цинк, мед. Тя алкализира вътрешната среда на организма. Насища я с минерални соли с положителна валенция, които действат диуретично. Те влизат в клетките и детоксикират клетъчното съдържимо.

„Мие“ клетката отвътре и я детоксикира

Ако искаме да се освободим от отровите и да изчистим организма, в три до пет последователни дни оставаме само на диня. Количеството не е от значение – едва ли може да изядем повече от 3 килограма. Няма начин да натоварим организма, защото с динята приемаме и нужната за деня вода. Едва ли след нея ще ни се иска да пием допълнително вода или бира. Жаждата ще е утолена. Както няма лекарство, което може да обходи само болната клетка, така няма и диета, която да атакува само мастните клетки, без да засегне лошо и останалите. Постигаме го в голяма степен с динята. Тя „мие“ и детоксикира чернодробните клетки. „Облива“ мастните клетки с катиони – минерални соли с положителна валенция, и те изпускат съдържанието си. Мастните капчици излизат от клетката и влизат в кръвообращението. Оттам се разграждат и се изхвърлят с урината.

Динята действа и като естествен хидратант и е особено полезна за кожата. С нежната си целулоза и фини фибри тя има и леко пургативно действие – помага за естественото изчистване на организма. А премахването на констипацията заедно с промивката на червата е най-полезният и лесен начин за детоксикация на организма.

„По силата на осмотичното налягане минералните вещества с положителна валенция проникват във вътрешността на клетката, протоплазмата набъбва, а клетъчната стена става пропусклива. Съдържанието на клетката се излива навън към кръвообращението, при което оттам се извличат всички токсични вещества“, обяснява механизма на чистене проф. Байкова.

Така с динята „измиваме“ всички клетки отвътре, както и стените на кръвоносните съдове. Това има лечебен ефект, защото пречи за образуване на плаки, а оттам отлага и атеросклеротичните процеси. Има и противоалергично действие – ако клетката е складирала алергени, динята ще ги извлече оттам и те ще попаднат в кръвообращението, а след това ще се изхвърлят с урината като отпадък. Затова прочистването с диня има благотворно влияние върху обменните процеси, отразява се добре и е профилактика и при метаболитен синдром – понижава холестерола и намалява липидите в кръвта.

Захарите – глюкоза и фруктоза, не натоварват инсуларния апарат. Фруктозата на динята е уникална с това, че се усвоява без загуба на инсулин. Затова тя може да се консумира дори и от диабетици. Нещо повече. Простите захари на динята подобряват паренхима на черния дроб. Те подпомагат образуването на гликоген и така омазняването му намалява. С тази проста мярка може да се предотврати по-сериозно увреждане. Достатъчно е за няколко дни да останем на диня, за да се усети лечебният ефект. Затова динята се препоръчва като профилактика за хора с чернодробни проблеми, прекарали хепатит, а и на здравите.

„Черният дроб – биохимичната лаборатория на организма, е изключително натоварена от технологичните подобрители на цвета и на вкуса на храните, от консервантите, хилядите Е-та, които, без да знаем, поглъщаме, както и от прегрешенията, които допускаме с алкохол и мазнини. Към това се добавя агресията на лекарствата, които пием с повод и без повод. Затова е добре разтоварването и прочистването да се направят за 3 – 5 дни, а когато активните мероприятия приключат, да се възползваме от динята, докато все още я има на пазара, като един ден в седмицата отново ядем само диня и нищо друго. Това ще задържи постигнатия с диетата резултат и ще свалим 1 – 2 излишни килограма, ако по време на отпуската сме отпуснали и мярката. Най-добре е да направим разтоварителен ден в понеделник, защото през уикенда обикновено сядаме пред по-обилна трапеза“, съветва проф. Байкова.

Динята е и стимулант – тя активизира и подобрява функциите на централната нервна система. А захарите ѝ са признати за афродизиак – отключват ендорфините. Затова присъства и в коктейлите, и в десертите, а отскоро ресторантите я предлагат и като фреш.

Друг вариант за сваляне на излишни килограми след отпуската е плодово-зеленчуковият режим. Дали с повече салати от домати, дали със задушени зеленчуци, зависи от стомаха.

„Много хора пригладняват от суровите плодове и за тях е по-добре да ги ядат печени. Същото важи и за зеленчуците – те могат да се задушат с малко зехтин. С тях ще продължим и разнообразим динената диета“, съветва проф. Байкова и предлага собствената си диета. „За три дни може да се остане на зеленчуков борш – това е и моята диета. Готвените зеленчуци имат по-меко действие върху стомашно-чревния тракт. Това е вариант на прословутата зелевата супа. Всеки сам може да си направи вкусна комбинация – зелен фасул, моркови, зеле, домати, тиквички. Ако съчетанието му допадне, няма да усети диетата като мъчение“, смее се проф. Байкова.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto