Новини

Прегорексия: глад по време на бременност

Бременността е период, в който майката може да промени някои хранителни навици

Прегорексия
Прегорексията е хранително разстройство като анорексията и булимията, само че при бременни

Повечето жени по света виждат двете черти на теста за бременност и си казват: „Ей сега му е времето да качим 30 кг.“ Скоро обаче Виктория Бекъм ще ражда за четвърти път и същите жени си мислят: „По дяволите, тя все още носи XS размер!“ Последната мода при холивудските мамчета роди и ново хранително разстройство – прегорексия.

За причините и последствията от нея разговаряме с доц. д-р Захарина Савова – клиничен психолог във факултета „Обществено здраве“ на Медицинския университет – София.

Д-р Савова, какво е прегорексия?

Хранително разстройство, подобно на анорексията и булимията, само че при бременни. Можем да кажем, че е нова модна болест, но за съжаление с опасни последици и рискове за здравето не само на майката, но и на плода.

Как да разпознаем симптомите?

Бременната жена спира да се храни редовно или свежда броя на храненията до минимум, при това само с нискокалорични храни. Доволна е, когато диетата е спазена, и обратното – изпитва вина, ако прекали с храната. Друг симптом е повишената физическа активност с цел изгаряне на калории. Освен това бременната става тревожна, потисната, нервна, изпада в депресивни състояния.

Какви са последиците?

Опасност от спонтанен аборт, преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода поради недостиг на важни хранителни вещества, поднормено тегло на бебето или различни малформации, дихателни и неврологични проблеми, по-нисък коефициент на интелигентност и др. Това е нездраво, неразумно и безотговорно поведение, за което често жената не си дава сметка.

Четем за звезди и модели, които раждат четвърто дете и се връщат на подиума след две седмици. Защо бременните се чувстват длъжни да свалят бързо килограми след раждането?

Защото години наред сме облъчвани с образа на свръхслабата, красива и успяла жена. Но на практика не знаем какво стои зад блясъка на звездите като средства, екип и т.н. За останалите жени достъпно остава гладуването. А то е много опасно. Всяка жена има индивидуални нужди и съобразно показателите от изследванията ѝ трябва режим, който да гарантира прием на нужните вещества за осигуряване на правилно хранене и развитие на плода. Само балансирано и здравословно хранене ще предотврати анемия и недостиг на жизненоважните желязо, фолиева киселина, протеини, витамини, минерали.

Понякога бременните преяждат, а после изпитват вина.

По време на бременност се наблюдават естествени промени в апетита и във вкусовите предпочитания. Това при някои жени може да доведе до загуба на контрол над храненето. Добре е да се изгради балансиран хранителен режим, при който да не се появява вълчи глад, последван от преяждане. Важно е да има фиксирани часове за основните хранения, както и леки закуски (като се избягват т.нар. празни калории). След преяждане, вместо да чувства вина, е по-добре жената да се опита следващото хранене да е по-леко, но да не се пропуска. Ако здравословното състояние позволява, е желателно бременната да не се отказва от подходящи упражнения, разходки и пр.

Как да помогнем на жена в това състояние?

Често прегорексичките не смятат за погрешно да не се хранят изобщо. Едва когато бебето помръдне или коремчето нарасне, има шанс да се променят. Съветвам близките на тези жени да потърсят помощ от специалист по хранителни разстройства.

С какви крайности сте се срещали в практиката си?

Най-често съм помагала на жени, които преди забременяването са имали хранителен проблем (анорексия или булимия). Бременността е върнала анорексичното поведение и водещата мисъл отново е „храна – калории – тегло“. Никакви разумни доводи не са по-силни от страха от напълняване. В някои случаи се стига до нежелание и отлагане на майчинството. В други майката желае бременността, но не осъзнава необходимостта от промяна на хранителните навици. Една майка при всички предупреждения за опасност за нея и детето от страна на лекарите и мен не промени поведението си. Наложи се хоспитализиране за задържане на бременността и преждевременно раждане на дете с поднормено тегло.

Как да се отнасяме към храната през тези девет месеца?

Както по принцип трябва да се отнасяме към храната. Тя не е враг! От начина на хранене зависи колко здрави, енергични и щастливи се чувстват майката и детето. Правилното хранене по време на бременност гарантира раждане на здраво бебе, което ще боледува по-малко, ще бъде жизнено и ще се отглежда по-безпроблемно. Освен това бременността е период, в който майката може да промени някои хранителни навици, като например да се научи в менюто ѝ да преобладават зеленчуци и плодове.

Автор(и): Ина Маринова
Източник:

Eva.bg