Новини

Нахранете се със слънце

UV дефицитът влияе пагубно не само на тялото, но и на духа

Слънчева баня
Слънцето събужда хормоните на щастието

Време е да заредим слънчевите си батерии и да се „нахраним“ със слънце. Времето се затопля и дава възможност за по-редовни UV бани. Защото лечебната светлина прогонва депресиите, укрепва имунната система и костите, подобрява хормоналния статус и ни влияе благотворно в много направления.

Добре е склоните към депресии и ставни болки да стават рано и да се възползват от изгрева, като по няколко минути всяка сутрин гледат към изгряващото слънце. По време на изгрева силата на лъчите още не е интензивна и позволява да се гледа с невъоръжено око. Освен всичко, казано по-горе, това е добра гимнастика за очите.

Прозрението, че „слънцето е извор на живот“, не се отнася само за растенията. Десетилетията откъсване от природата накараха медиците да се замислят и лечението със слънце, известно още като хелиотерапия, през 20-те години на ХХ век преживя бум. Слънчевите бани през лятото станаха част от живота ни и трябваше да минат още десетилетия, преди учените отново да алармират – този път за вредата от прекомерното излагане на слънце.

След редица изследвания в сферата на фотобиологията се доказа, че светлината, преминаваща през окото, се явява свързващо и контролиращо звено на много физиологични и психологични процеси в човешкия организъм. В частност тя контролира биологичния часовник и влияе директно на настроението и самочувствието.

Задейства и епифизата, която съвсем не е закърняла, както се смяташе до неотдавна.

Така тя влияе цялостно върху обмяната на веществата, мускулния тонус, имунната и нервната система.

Помощ от природата

Сок от моркови и повече витамин С

Допълнителна защита от слънцето получаваме от антиоксидантите. Вредните ултравиолетови лъчи – тип В, рязко повишават нивата на свободните радикали, пряка причина за зачервяването на кожата и слънчевите изгаряния.

Затова първа стъпка – достатъчно каротин – чаша морковен сок сутрин преди излагане на слънце или таблетки каротен от аптеката.

Витамин С под формата на шумящи таблетки е много подходящ за жарките летни дни. В началото на сезона, докато натрупаме малко загар, 2 – 3 пъти дневно да се разтваря по една таблетка в чаша вода и да се изпива. Онези, които страдат от слънчева алергия, трябва да са особено внимателни. И от кратковременен контакт със слънцето те се обриват. Това е различно от слънчево изгаряне. Зя тях е подходяща подготовката с хомеопатия.

Беладоната успокоява зачервяването

Ако все пак се е стигнало до силно зачервяване на кожата и болки, ще помогне хомеопатичната беладона.

Когато водещ симптом е червенината на кожата, Belladonna ще е от голяма полза. Независимо дали зачервяването се дължи на лъчите или на заливане с гореща вода, хомеопатичният препарат е от полза. Приема се 3 – 4 пъти по 3 зрънца Belladonna 9 СН и обикновено това е напълно достатъчно.

Хомеопатия намалява обривите

Седмица преди почивка на море или в планина да започне прием на Natrum muriaticum 15 СН – по 5 гранули ежедневно, докато се постигне резултат. След това – по 10 гранули на седмица през цялото лято. Дозата ще поддържа ефекта.

Има и хора, които просто не понасят слънцето, то им действа много изнервящо и им причинява голям дискомфорт. Това е характерно при хиперфункция на щитовидната жлеза, а при някои жени – в периода преди менопаузата. За тях е подходящ препаратът Lachesis muta 9 CH – по 5 гранули дневно, най- добре още сутринта.

Оказа се, че дефицитът на слънце влияе пагубно не само на тялото, но и на духа. Потиснатост, меланхолия и даже депресии зачестяват през зимата и засягат много хора.

Поради недостиг на слънчева светлина мозъкът не успява да изработи достатъчно серотонин – хормона на щастието.

За сметка на това обаче се увеличава количеството на хормона на депрeсиите – мелатонин. И резултатът е потиснатост, сънливост и апатия.

Освен това учените установяват и повишени през зимата нива на основния хормон на надбъбрека – кортизол, който силно потиска имунната система. Ето и една от логичните причини за простудите през зимата. Цикълът е добре известен на всеки: малко светлина – повишени нива на кортизола – бум на вирусните заболявания, простудите, грипа.

Важна препоръка е минимум 30 минути, а още по-добре един час разходка в бързо темпо – ежедневно и независимо от времето. При това по възможност без очила (ако се носят такива), защото стъклото спира част от светлинния спектър.

За 15 минути синтезираме витамин D

Само 15 минути директна слънчева светлина върху кожата принуждават организма да синтезира необходимото количество витамин D3, който предпазва бебетата от рахит, а възрастните от остеопороза. Известно е, че от слънцето добре се повлияват белодробните заболявания, кожните страдания като акне, невродермит, псориазис, витилиго.

По-рано се смяташе, че слънцето директно убива патогенните микроорганизми. Днес се знае, че слънцето засилва имунната система и тя успява да се справи с болестотворните микроорганизми.

И още – слънчевата светлина стимулира епифизата. Увеличава се нивото на естрогените при жените, както и синтезът на тестостерон при мъжете, и съответно се повишава половата им активност. Две седмици слънчеви бани са достатъчни да се увеличат два пъти нивата на тестостерона.

Максимата, че дозата прави отровата, формулирана още в древността, важи с пълна сила и днес. И така, за да не си навредим от престараване и прекаляване с лежането на слънце, трябва да го дозираме разумно.

Няма 100% защита

Хора с бяла кожа, лунички, червена коса, сини очи са особено чувствителни към слънцето. В никакъв случай да не рискуват с дълъг престой на плажа. Внимателни трябва да са и светлокожите без лунички, които трудно правят загар. Тези с матова кожа, които почерняват лесно, могат да са по-спокойни на плажа. Те обаче не бива да забравят, че няма 100% защита, въпреки че са се намазали с фотозащитни кремове с най-висок фактор.

Слънчевите процедури се дозират по два метода.

Първият е калоражен. При него се отчита количеството слънчева радиация на 1 см2 за 1 минута със специален прибор – пиранометър, или по готови дозиметрични таблици.

При втория метод слънчевата радиация се измерва в биодози. Биодозата представлява най-краткото време, за което под въздействието на слънчевите лъчи се появява еритема – почервеняване на кожата. Една биодоза примерно съответства на 20 слънчеви калории. Слънчевото облъчване започва с 5 калории (около 5 минути през лятото) и достига до 30 – 40, а в отделни случаи и до 80 калории. В случаите, в които се налага допълнително конкретизиране на дозировката, се провежда биодозометрия, тоест определяне на биологичната чувствителност на кожата към слънчевите лъчи.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Edwin Pijpe
Снимка:

SXC