Новини

15 минути на слънце за витамин D

Шест изгаряния до мехури увеличават 3 пъти риска от меланом

Слънцето стимулира синтеза на витамин D, засилва и производството на тестостерон – хормона на мъжката потентност, и освобождава хормоните на щастието. Затова е признат сексстимулант. Петнадесет минути под лъчите обаче са напълно достатъчни, за да се постигне този лечебен ефект.

„Слънцето е необходимо на кожата, за да синтезира витамин D. Децата до 3 години е достатъчно да прекарат 15 минути под лъчите няколко пъти месечно, за да си набавят ценния за костите и за растежа витамин“, обяснява дерматологът проф. Николай Цанков.

Кожата на бебето е с тънък епидермис, по-трудно задържа влагата, изсушава се повече под въздействието на слънцето и морската вода, а „системата“ за защита от слънчевите лъчи не е готова. Клетките, произвеждащи тъмния защитен пигмент меланин, започват да работят ефективно едва към края на втората и началото на третата година от живота.

„Кожата на бебето е несъвършена – няма добре изградена имунна система. Няма и подкожен мастен слой, който да пази. Изгарянията в детска възраст увеличават до 80% риска от кожен карцином в по-късна възраст. Лъчите водят до образуване на свободни радикали, оттам се уврежда генетичният материал. А една клетка с генетично увредена памет се изражда по-лесно в по-късна възраст, обясни д-р Мариела Хитова, управител на Центъра за кожно-венерически заболявания в София.

Слънчевите изгаряния и алергии са само началото на дългия списък увреждания, които носи слънцето. За да стреснат родителите, които по цял ден пържат децата си на плажа, лекарите напоследък говорят не за ултравиолетови лъчи, а за опасната слънчева радиация. И напомнят, че тя въобще не е здравословна. Безопасната доза е ниска, малките деца я получават през дрехите с разходка на открито и кратък престой под лъчите, и то в сутрешните и късните следобедни часове. Тези под 3-годишна възраст не трябва да стоят на пряка слънчева светлина, а по-големите с куп мерки за безопасност – защитен крем с висок фактор, който се нанася обилно на всеки 2 часа, ако са във водата – на половин час до 40 минути. Добре е на плажа да стоят с шапка и широки ленени или памучни дрешки, които да покриват по-голяма част от тялото.

Шоколадовият загар е система за индивидуална защита на всяка пигментна клетка. Меланоцитите синтезират пигмент и го доставят на всички останали в повърхностния пласт на кожата. Така „плетат“ защитния екран – нещо като „чадърче“, което се отваря върху ядрото на клетката и я пази от израждане под влияние на UV-лъчите. Те увреждат най-силно ядрото и водят до мутация на клетката. Така на практика образуването на меланин и на бронзов загар е единствената защита, която тялото може да си организира само. Силите му обаче са ограничени. Всеки човек има лимит, който е строго определен. Някои правят тен, без да изгарят. Това е най-благоприятният вариант. Той обаче невинаги зависи от цвета на косите и очите въпреки широко разпространеното мнение, че тъмните чернеят по-бързо и без проблеми.

Известно е, че има 6 основни типа пигмент. Първи и втори тип са англосаксонците, трети и четвърти са средиземноморските народи, сред които сме и ние – българите. При нормално излагане на слънце хората от нашата географска широчина добиват достатъчно пигмент, който да ги защити от вредните лъчи. Не всички обаче. Възможността за образуване на пигмент е индивидуална и е ограничена. Затова някои хора правят хубав тен, без да изгарят, докато други изгарят, след това обаче получават тен. Трети остават червени, обелват се и не могат да потъмнеят. И това се повтаря всяка година, дори да се показват по график и на порции под лъчите. Те стигат до определен цвят, и толкова. Капацитетът на организма им да образува пигмент се изчерпва. „Измъчването“ на клетките да произвеждат все повече и повече и да станат шоколадови не дава резултат. Могат единствено да си навредят. Ултравиолетовата радиация може да разстрои работата на ДНК-то на клетката – така наречения „команден център“. Оттук започва израждането на клетката и образуването на злокачествени тумори. Всички вече знаят за опасността от рак на кожата, но подценяват факта, че с годините уврежданията се трупат постепенно. Затова Световната здравна организация обяви слънцето за канцероген и подреди ултравиолетовата радиация редом с тютюневия дим и рентгеновите лъчи.

Опасна е не само интензивната „остра“ радиация, която води до зачервяване на кожата и до слънчево изгаряне, но и тази, която се натрупва. А съвременната наука доказа, че до 18-годишна възраст всеки от нас е поел „здравословната“ си порция слънце. И с това е изчерпал личния си лимит от слънчеви бани. Оттам нататък има само вреди. Кожата се изсушава, получава пигментни петна, набръчква се и се състарява по-бързо. Всички тези ефекти се дължат на лъчите и на така нареченото фотостареене, което се изразява в понижен тонус, загуба на еластичност и поява на бръчки.

Нещо повече, кожата е злопаметна и пази спомен от всяко изгаряне до мехури. Независимо кога в живота се е случило това, „трупа“ спомени.

Шест изгаряния до мехури увеличават трикратно риска от най-злокачествената форма на рак – меланома, съобщи преди време сп. „Ню сайънтист“.

„Причина за кожните тумори действително е излагането на слънчева светлина. При карциномите роля оказва наслагващият се ефект от слънчевото изгаряне, а при меланома – краткотрайно, но ударно изгаряне. И в двата случая UV-лъчите са виновни. Периодът за израждане на пигментната клетка е около 20 години. Началото винаги се свързва със слънчево изгаряне. То е най-опасно в детска възраст. Когато изгарянето се повтори няколко пъти, то може да доведе до израждане в гените на пигментната клетка и да се стигне до меланом“, обяснява специалистът от Онкодерматологичната клиника на НОЦ д-р Красимир Киров.

Слънцето брани от рак

Слънчевите бани намаляват риска от няколко вида рак, съобщава списание Anticancer Research, позовавайки се на резултатите от изследване на учени от университета в Небраска. Така те категорично оборват твърдението, че то е в основана на куп онкологични заболявания. Според тях от тезата за вредните слънчеви лъчи печели козметичната индустрия, при това не милиони, а милиарди.

Медиците обясняват, че слънцезащитните средства блокират ултравиолетовите лъчи, които осигуряват на организма витамин D. Този витамин е жизненоважен за функционирането на всички системи на организма. Освен това той е възможно най-силното средство срещу раковите заболявания. Учените от университета в Небраска установили също, че витамин D е способен да намали риска от заболяване от всички видове рак за жените над 50 години със 77 на сто. Излагането на слънце около 20 минути на ден за по-светлите хора и от 2 до 4 пъти повече за тъмнокожите хора може да намали риска от смърт от 16 вида тумори. Слънцезащитните кремове и лосиони, от които козметичната промишленост печели обаче, лишават хората от тези ползи за здравето. Витамин D предпазва също от сърдечно-съдови болести и артрит. Същевременно той спира производството на излишни протеини в организма, на които се дължат възпаленията на тъканите, и контролира кръвната захар, стимулирайки производството на инсулин в панкреаса.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Lotus Head
Снимка:

SXC

Реклама