Новини

Капаните на слънцето

Личният ни резерв под лъчите за цял живот е 180 000 часа

Меланомът се развива в незащитените и уязвими от слънчевите лъчи зони на тялото
Меланомът се развива в незащитените и уязвими от слънчевите лъчи зони на тялото

Всеки път, когато се припичаме под лъчите и събираме тен, излагаме кожата си на риск. Целият спектър на светлината ѝ вреди, макар че щетите, които нанася, са различни. Разголеното тяло поема ултравиолетови, инфрачервени лъчи и видимата светлина. Всички те събуждат различни биохимични процеси в кожата.

UVA лъчите са с по-ниска енергия, но проникват дълбоко. Тяхната дължина е от 320 до 400 нанометра – не изгарят, но изсушават и състаряват. На тях се дължат всички видими белези на стареенето – загуба на еластичност, бръчки, петна и разширени капиляри. Подривната им работа е бавна – рушат клетките дълго време, след като сме се скрили на сянка. Щетите, които нанасят в структурите на кожата, се установяват месеци, дори години по-късно. Затова само допреди 5 години вредата от тях беше подценявана и в слънчевата протекция нямаше включена защита срещу UVA лъчите.

Наскоро стана ясно обаче, че до земята достигат 20 пъти повече А лъчи в сравнение с В. Освен това ги има през целия ден и във всички сезони на годината. И понеже проникват по-дълбоко в кожата, те са отговорни за индиректното увреждане в сърцето на всяка клетка – нейното ДНК.

Още по-вредни са В лъчите, чиято дължина е 290 до 320 нанометра. Като количество те са по-малко, но се разпределят в целия епидермис, като генерират опасните свободни радикали във всички слоеве на кожата. Затова влияят по-силно на ДНК-то на клетките от А лъчите.

Виновник номер 1 за всички сериозни щети, които генерират свободни радикали и убиват клетката, са UV лъчите. Организмът се опитва да ги неутрализира. Успява до известна степен. Над този праг те се натрупват и деструктивната им работа се увеличава на бързи обороти. Какви ще са пораженията, зависи от много фактори. Всеки човек има праг на поносимост – личен слънчев резерв от часове, които може да прекара под лъчите. И той е точно определен за целия му живот. Най-малко е за хората със светла кожа, светли очи и коси. В тази силно уязвима група са и червенокосите. Те разполагат едва с 50 000 часа. Слънчевият капитал на кестенявите е 100 000, а на хората с тъмни коси и мургава кожа – 180 000 часа. Оттам нататък слънчевата радиация в една или друга степен вреди и носи щета, която е необратима.

Част от клетките се възстановяват, но по-голямата част загиват, уврежда се сърцевината – клетъчното ДНК, и рискът от различни видове рак на кожата и от меланом нараства.

80 на сто от опасността за развитие на най-злокачествения карцином идва директно от слънцето, но този вид рак може да порази и хора, които никога не се се излагали на радиация. Виновни са още гени, имунната система, както и много други фактори.

Година след година се увеличава броят на хората, поразени не само от меланом, но и от други видове рак, известни като немеланомни – базалноклетъчен, плоскоклетъчен карцином. При тях роля оказва наслагващият се ефект от слънчевото изгаряне, докато при меланома – краткотрайно, но ударно изгаряне. Промените не настъпват веднага. Пигментната клетка се изражда за около 20 години. Стартът е свързан със слънчево изгаряне, най-често в детството. Когато изгарянето се повтори няколко пъти, то може да доведе до израждане в гените на пигментната клетка и до меланом. Макар че най-злокачественият рак на кожата е сравнително рядък, всяка година у нас се регистрират 300 нови болни. А на всеки 10 години общият им брой се удвоява. Регистрират се само тези, които постъпват в онкологични заведения. В повечето случаи когато ракът се открие в ранен стадий, той се отстранява амбулаторно и не влиза в статистиката. Така тя отчита 3 – 4 болни на 100 хиляди население, а реално те са поне 2 пъти повече, допускат онколозите.

И понеже през 60-те години хората масово са ходели на море, за да направят добър тен, средната възраст на нашите болни с меланом е около 50 години. Затова специалистите предупреждават, че в следващите години ни очаква съществено увеличение на болните.

Ракът на кожата избира своето място

Глава и врат

При 50 на сто от болните кожният рак се развива върху главата. Базалноклетъчният карцином е най-чест върху скалпа, защото той постоянно е изложен на лъчите. Този карцином засяга главно плешиви мъже и жени с оредели коси.

Злокачественият рак на кожата също се „цели“ в тази уязвима част на тялото. При 20 на сто от мъжете с меланом той е на главата или врата, сочи статистиката. Този тип рак е известен като лентиго малигна меланом и се дължи единствено на слънчевата радиация.

Тяло

При 40 на сто от мъжете ракът на кожата е разположен по тялото, за жените този процент е 20 – факт, който се обяснява с това, че мъжете често са разсъблечени до кръста, когато работят на открито. Дамите пък забравят да защитят областта на деколтето.

Очи

Зоната, в която най-често се развива базалноклетъчният карцином, е между очите и носа. Причината е анатомична. Хлътналата част „събира“ повече лъчи. Слънчевите очила обикновено прикриват тази зона, но и обират слънцезащитните кремове и така защитата намалява.

Уши

Върхът на ухото и задната част на ушната мида са силно уязвими. Те са изложени целогодишно на лъчите, особено при мъжете. При жените ухото често се крие под косата и е по-защитено.

Нос

Носът изгаря първи, но раковите клетки най-често се развиват между ноздрата и бузата. Обикновено там започва базалноклетъчният карцином, който е със сравнително добра прогноза.

Ръце

Ръцете са изложени почти през цялата година на слънчевата светлина и често забравяме да ги предпазим със защитен крем с висок фактор. В резултат на това в 1 от 5 случая злокачественият меланом при мъжете се развива по ръцете.

Крака

В 40 на сто от случаите злокачественият рак на кожата при жените се развива по краката. При мъжете процентът е едва 13 благодарение на панталона, който ги пази от лъчите.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Robert Kneschke | Dreamstime.com