Новини

Слънчева терапия

Припичането на плажа лекува екзема и псориазис, но събужда херпеса

Заедно с така желания тен слънцето изсушава кожата и влошава някои кожни болести
Заедно с така желания тен слънцето изсушава кожата и влошава някои кожни болести

Слънцето е мощно лекарство за много състояния и болести – то повишава синтеза на витамин D, събужда половите хормони, тонизира, зарежда ни със сили и енергия. Помага за по-бързото заздравяване на някои рани и възпаления. Благотворно е за кожни заболявания като екзема, псориазис и витилиго, но силно влошава други, като например розацея и някои дерматози.

Под лъчите пигментните петна стават по-изразени и контрастни. И не на последно място продължителното и неразумно припичане носи риск от най-опасния рак на кожата – меланома. Дори да не се стигне до страшни диагнози, то влошава и клетъчния имунитет, обезсилва ваксините и събужда някои дремещи в организма вируси, като този на херпеса например.

За ползата от слънцето, което може да замести лекарствата, както и за негативния му ефект при някои дерматологични болести разказва управителят на Центъра за кожно-венерически заболявания в София д-р Мариела Хитова.

„Ултравиолетовите лъчи помагат за синтезиране на витамин D в кожата. Затова слънчевата светлина – не директната, разбира се, е много полезна за новородените с жълтеница. Тя помага за бързото извеждане от организма на билирубина, който придава на кожата жълтеникав оттенък. Заради „събудения“ синтез на витамин D слънцето е лечебно за някои заболявания, свързани с дефицит на този витамин, например сърдечно-съдовите – артериална хипертония, болести на опорно-двигателната система – остеопороза, мускулна слабост, инфекции, автоимунни и злокачествени заболявания. Наскоро учени от Калифорния откриха, че UV лъчите намаляват риска от рак на простатата. Според техни наблюдения заболяването се среща два пъти по-рядко при хора, които са били изложени на слънце не по-малко от 20 часа седмично. Известно е още, че слънцето намалява и кожния сърбеж при болни с бъбречна недостатъчност“, обяснява д-р Хитова.

За една голяма група заболявания на кожата слънцето е лекарство. В много случаи псориазисът се повлиява изключително благоприятно, особено от комбинацията на слънце и морска вода. Морелечението е български патент.

„Климато- и таласотерапията съчетават благотворното въздействие на ултравиолетовите лъчи, атмосферното налягане и на морската вода. Този тип допълнителна терапия се препоръчва при псориазис, парапсориазис, атопичен дерматит и лихеноидни дерматози. При тях петната по кожата намаляват по размер и люспите изчезват. По-късно кожата става гладка и не сърби. Състоянието се подобрява, а ремисията през зимата е по-дълготрайна“, разказва д-р Хитова.

„Лъчите подобряват екземите и витилигото. Установено е, че слънчевите бани са полезни при разноцветeн лишей. Ако той е лекуван правилно, слънцето решава козметичния проблем с различно оцветените петна по кожата. Така светлите могат вече да пигментират и тенът да се изравни“, обяснява дерматоложката.

Акнето, макар и за кратко, също се влияе добре от слънцето. Лъчите имат бактерициден ефект. Те успокояват възпалението и леко задебеляват кожата. Така „маскират“ пъпките, но през есента младежките пъпки избуяват с нова сила.

Слънцето обаче има и обратна страна. Някои заболявания се влошават. Без особени последици, но крайно неприятни са слънчевите алергии, които са чести още при първото разсъбличане.

„Хората я наричат „слънчева алергия“, но това не е медицински термин. Той обаче се използва често за различни състояния, при които след излагане на слънце кожата се зачервява, раздразва и възпалява. В дерматологията са познати редица заболявания, причинени от слънцето и възприемани като слънчева алергия или фотосенсибилизация. Най-често срещаните са полиморфна слънчева ерупция, фототоксичен дерматит, фотоалергичен дерматит, слънчева уртикария. Хората, склонни към слънчева алергия, получават обриви при най-малкото излагане на слънчева светлина. Понякога пъпките са факт само за 3 минути под лъчите. Местата, които са били изложени на слънце, се зачервяват. Кожата пари, сърби и се покрива с различни обриви. Затова те трябва да се показват под лъчите постепенно и да вземат повече предпазни мерки – специфични кремове с висок фактор на защита в комбинация с антихистаминов препарат“, съветва д-р Хитова.

Слънцето влошава и така наречените фотодерматози.

„В тази огромна група са включени няколко основни категории: фототравматични, както и генетични и метаболитни фотодерматози – порфирия, пелагра, пелагроид и др. Тук влизат и фототоксични и фотоалергични с участието на сенсибилизиращи субстаниции и заболявания – лупус еритематозус, дерматомиозит, херпес симплекс, пемфигус, албинизъм“, изброява д-р Хитова.

Други заболявания на кожата, които не обичат слънцето, са розацея, себорея и кожен лупус еритематодес. При тях червенината се засилва, пъпките се увеличават. Заедно с това се явява допълнителен дискомфорт като парене и сърбеж. Слънцето засилва и подчертава пигментните петна.

„Повечето пигментации се увеличават по сила и размер, защото слънчевите лъчи активират меланина. В резултат на това по цялото ни тяло могат да се появят неравни петна, които се превръщат в козметичен проблем. Лъчите, макар и в по-далечна перспектива, са причина и за появата на нови бенки и хейлити, както и на предракови състояния и рак на кожата“, допълва д-р Хитова и навлиза в подробности, като обяснява механизма на това действие.

„Интензивните слънчеви лъчи намаляват клетъчния имунитет, като увеличават риска от инфекции. Те намаляват действието на различните ваксини и активизират „спящите“ в тялото вируси. Затова лятото е сезонът, в който се активира херпес симплексът, особено след слънчево изгаряне“, предупреждава специалистката.

45 на сто от лъчите са вредни

45 на сто от спектъра на слънчевата светлина се падат на ултравиолетовите лъчи с негативен ефект. Медицинското обяснение на факта е, че те директно поглъщат клетъчните хромофори и формират свободни радикали, които увреждат сърцевината на всяка клетка. Известно е, че свободните радикали са главният виновник за клетъчното стареене. Те ускоряват предраковите и раковите състояния, като увреждат индиректно ДНК и протеините в клетките, обяснява д-р Мариела Хитова. Ултравиолетовите лъчи предизвикват зачервяване и пигментиране, но при хронично облъчване кожата изтънява, загубва тургура и еластичността си, появяват се разширени капиляри и пигментни петна, които са в основата на така наречения процес на фотостареене. Заедно с това UV лъчите са в основата на имуносупресията и различните видове рак на кожата – базоцелуларен, спиноцелуларен, карциноми и малигнен меланом.

Озонът, облаците и замърсяването на въздуха частично поглъщат радиацията, излъчвана от слънцето. Различните части от слънчевия спектър достигат Земята по различни начини: някои директно, други индиректно, след като се разсейват в слоевете земна атмосфера. Това зависи от дължината на вълните на лъчите: колкото по-малка е дължината на вълните, толкова по-голямо е разсейването. За щастие най-вредните – ултравиолетовите C-лъчи, никога не достигат до повърхността на земята. Най-много вредят на кожата невидимите A- и B-лъчи, обяснява д-р Хитова. A-лъчите проникват през съединителната тъкан и са основната причина за леки хронични увреждания на кожата, както и за преждевременното ѝ стареене. Освен това те са отговорни за формирането на свободни радикали и фототоксини, както и за фототоксични и фотоалергични реакции. B-лъчите пък проникват в най-дълбоките клетъчни слоеве на епидермиса и са основна причина за слънчево изгаряне, ДНК увреждане и развитие на рак на кожата. Единствено топлите инфрачервени лъчи и лъчите от видимия спектър не са вредни за нас.

Миризма издава меланома на кожата

Специфична миризма издава най-смъртоносната форма на рак на кожата – меланома, още в самото начало на израждането на здравите клетки в болни. Това се дължи на уникална сигнатура от химикали в тях, откриха учени от Университета на Пенсилвания във Филаделфия. Изследването може да помогне за откриването на нов, неинвазивен начин за диагностициране на това онкологично заболяване още в ранен стадий. Откритието е публикувано в специализиран доклад в сп. Journal of Chromatography.

Меланомът е най-агресивният и опасен тип рак на кожата. Той се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение в други части на организма. Връзката между меланомните клетки е твърде слаба. Те лесно се отделят от тумора и се пренасят чрез лимфата или кръвта. По тази причина меланомът метастазира много рано и изобилно навсякъде в организма – регионални лимфни възли, вътрешни органи, мускули, кости, мозък; ако пациентът има други тумори – дори в тях. Същевременно меланомовите клетки трудно се поддават на химио- и лъчетерапия.

За изследването си екипът учени от Университета на Пенсилвания използвал проби от отгледани в лабораторни условия меланоми в три стадия на развитие, както и здрави клетки. След като отделили пробите, се оказало, че съществуват значителни разлики в концентрацията на някои химикали, отделящи миризми, между нормалните клетки и тези, заразени с меланоми. Това дава основание на учените да смятат, че ракът може да бъде засичан в съвсем начален стадий, още преди да се прояви.

Управителят на Центъра за кожно-венерически заболявания в София д-р Мариела Хитова: Лесно ще направим баланса полза – вреда

Д-р Хитова, предстои сезонът на ваканциите, свързан с възможността по-дълго да сме под лъчите. Как да направим баланса полза – вреда?

За да сме спокойни през ваканцията, трябва да определим подходящия баланс полза – вреда от слънцето, а в това отношение най-добре ще помогне дерматологът. Защото кожата на всеки човек реагира различно, а и средствата за предпазване са в много широк диапазон. Вече има защитни кремове, които намаляват риска от усложнения при различни кожни заболявания. От друга страна, честотата на дерматологичните заболявания показва, че въпреки непрекъснатите дискусии по темата доста често важните правила за защита се пренебрегват и нарушават. А те започват със задължителната и адекватна фотопротекция.

Известно е, че има лекарства, които не „обичат“ слънцето, и ако ги пием и излезем под лъчите, кожата ще реагира. Те обаче не се знаят, а и лекарите често пропускат да ни предупредят. Кои са те?

Някои лекарства усилват въздействието на слънчевите лъчи върху организма, т.е. притежават фотосенсибилизиращо действие. Списъкът им е дълъг. Много от тях се приемат от хронично болните до живот, а за усложненията от слънчевото въздействие най-често не е написана нито дума в листовката. Ето няколко големи групи – противозачатъчни хормонални таблетки, всички видове противовъзпалителни и обезболяващи средства – препарати на основата на ибупрофен, индометацин, напроксен, диклофенак и т.н., сулфонамиди (най-известният от тях е бисептол) и техните химически роднини, които пият диабетиците (препарати на карбутамида, толбутамида, хлорпропамида и т.н.). Всяко от тези активни вещества е с различно търговско название в аптеките. Към медикаментите, с които трябва да сме внимателни, ако се излагаме на слънце, са всички лекарства за алергии от групата на блокерите на Н1-хистаминовите рецептори, или т.нар. антихистаминови препарати, диуретиците от групата на тиазидите, съдържащи хидрохлоротиазид, индапамид, клопамид или хлорталидон.Списъкът продължава с кардиологични препарати от групите на инхибиторите на АПФ, антагонистите на калция, статините, които намаляват нивото на холестерола в кръвта, успокоителните от групата на фенотиазините, медикаменти срещу депресия, влизащи в групите на три- и тетрацикличните антидепресанти. Не бива да пропускам и някои противомикробни и противогъбични средства – хинолонови и тетрациклинови антибиотици и др.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto