Новини

При млади хора меланомът е особено агресивен

Интервю с д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически заболявания в София

Меланом
Безцветният меланом е изключително труден за диагностика

- Д-р Хитова, често се появяват информации, че особено застрашени да развият рак са хора, които имат много бенки. Броят ли определя риска?

- Според литературата човек има средно около 100 бенки. Но не е правило. Едни имат повече, други по-малко. Може човек да има само три невуса и в даден момент един от тях да се развие в меланом.

- Ако бенката прорасне на мястото, откъдето вече е отстранена, това лош признак ли е?

- Възможно е да се появи пигментация върху белега. Но тя е доброкачествена. След като обаче се премахне меланом, често на мястото на операцията се появява рецидив. Това означава, че заболяването се развива и прогресира.

- Възрастните хора твърдят, че бенката не бива да се пипа, още по-малко да се премахва, защото е опасно. Така ли е и има ли бенки, които не бива да се махат?

- Това е български фолклор. Хората смятат, че бенката не трябва да се маха, защото може да се изроди и човек да умре. Когато се премахва доброкачествена бенка, това не може да се случи. Ако тя обаче вече се е превърнала в злокачествена – в малигнен меланом, онколозите не могат да спрат естественото развитие на заболяването. Обикновено има оперативно лечение, след него химио- и имунотерапия. В много случаи обаче болестта е с лоша прогноза. Вероятно това дава основание на някои да твърдят, че бенка не трябва да се пипа, защото ще даде разсейки. Основният принцип е да се премахне евентуалният проблем навреме, преди да е създал неприятни последици.

- Говори се за кожен рак и за меланом. Има ли разлика?

- Кожният рак се появява в по-късна възраст и най-вече по откритите части, на лицето и ръцете. Резултат е на многократно излагане на слънце. Понякога се явява върху върху белези от изгаряния или други стари травми и операции. А меланомът най-често е от бенки. Не е задължително това да е първичното изменение. Възможно е също той да възникне най-напред във вътрешните органи. Много често първичното огнище не може да се открие. Хваща се, когато някъде се появи разсейка. И още нещо: напоследък ми прави впечатление, че не е задължително да се появи при хора, които се излагат на слънце. Вече се търсят автоимунни причини, въпреки че слънчевата радиация е канцерогенен фактор.

- Защо меланомът е с толкова лоша прогноза?

- Статистически е доказано, че меланомът е най-злокачественият и агресивен рак в човешкия организъм. Той често води до смърт и бързо дава метастази по всички органи. При млади хора това се случва по-бързо и той е по-агресивен.

- Предава ли се по наследство?

- Може да се каже. При поколенията може да се появи по-рано, но такава зависимост не е задължителна. Възможно е и никой в рода да няма меланом. Това е коварно заболяване. Може да имитира всяко кожно образувание. Съществуват дори безпигментни форми – тумор без меланин в него, т.нар. ахроматичен меланом, който е около 8 на сто от случаите и е изключително труден за диагностициране. Има и немеланомни кожни карциноми – базоцелуларен и спиноцелуларен. Най-напред се появява раничка, която не зараства до един месец. Тя трябва непременно да се види от дерматолог. Ако не се лекува, ракът дълбае и може да разруши костите.

- Всички променени бенки ли са опасни?

- Няколко признака определят дали е опасна – промяна в първоначалния размер и вид, неправилни очертания, асиметрична, кървене, неравномерна пигментация или нещо, което ѝ придава необичаен вид, и е много важно да се прегледа от опитен дерматолог с опит в диагностиката и лечението на бенки и кожен рак.

Не всички атипични бенки са предракови, но те по-често се израждат злокачествено в сравнение с обикновените бенки. Ако опасните бенки се открият и диагностицират рано, те могат да бъдат окончателно отстранени оперативно. Може да се махнат и обикновените бенки, особено тези, които се търкат от дрехите или пречат при бръснене. Изпъкналите също могат да се отстранят, което най-често се прави заради външния вид. След като се отстрани, всяка бенка трябва да се изследва. Хистологично изследване по принципите на добрата клинична практика.

- Как става премахването?

- Ако бенката се дразни от дрехите и пречи, се преви така нареченото плоско отстраняване – премахва се изпъкналата част на бенката до нивото на кожата. Макар и рядко бенката може да израсне отново от останали и неотстранени невусни клетки. Друга странична реакция е възвръщането само на пигмента в полето на отстранената бенка, което остава като тъмно петно. Доброкачествените и рискови бенки може да се изрежат овално или във форма на елипса, заедно с част от околната тъкан. Отстранява се цялата бенка, частта над и под нивото на кожата, и се затваря с шев.

- Болезнено ли е?

- Използва се местна анестезия за намаляване на болката и дискомфорта. Когато се използва лазер, не се налага предварително обезболяване, защото се усеща само леко изтръпване. На мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1 – 2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2 – 4 седмици. Непосредствено след процедурата мястото не бива да се мокри и е добре да се избягва къпането и всякакви дейности, които овлажняват. Нанасянето на фотопротективен крем върху третирания участък намалява риска от появата на пигментно петно на мястото на операцията. След време повечето белези избледняват.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували