Новини

На „ти“ със слънцето

Опасна комбинация на UV лъчи и гени причинява рака на кожата

При жените меланомата се развива по-често по краката
При жените меланомата се развива по-често по краката

Няма нищо по-приятно от това да се припичаш на слънце. Особено след зимата и влажната пролет, която е проникнала до костите. И всеки път, когато лъчите затоплят кожата и душата, вътрешният глас се обажда „опасно е“.

Подкрепя го статистиката, която обвинява небесното светило за най-коварната болест на века – злокачествения рак на кожата меланома, който наред с по-благоприятните форми през последните години става все по-агресивен и взема все повече жертви.

Под влияние на лъчите малката бенка се променя. Понякога нараства, групира се или сменя очертанията си, друг път формата и цветът с времето стават различни.

Статистика

Всяка година статистиката отчита 200 – 300 нови болни със злокачествен рак на кожата, 10 пъти повече са тези с други видове карцином.

На всеки 10 години болните се удвояват.

Статистиката за Европа отчита 5 – 7 процента увеличение всяка година. 70 хиляди са новите случаи за миналата година, от тях 15 хиляди са завършили със смърт, сочи статистиката.

За да се намеси в тези тревожни цифри, Българското дерматологично дружество се включва в проекта „Евромеланома“. Той насочва вниманието към безопасното излагане на слънце и информира за елементарните правила за предпазване от рак на кожата.

200 дерматолози от цялата страна ще преглеждат безплатно бенките на 24 април.

Условията за записване, часовете и списъкът на специалистите са на сайта www.derma.bg. Там ще намерите отговор на най-често задаваните въпроси, като например кой е изложен на по-висок риск от злокачествен рак на кожата.

Затова всяко тъмно петънце по кожата трябва да се следи. Ако то става асиметрично, ако границите му не са ясни, цветът започне да се променя към по-тъмен или лилав, а диаметърът нарасне над 6 мм, незабавно трябва да се търси консултация. Другата нежелателна промяна е, ако бенката изведнъж тръгне да се надига над кожата. Тогава трябва да се оперира и изследва, алармира проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, който обяви началото на 8-ата поред кампания „Евромеланома“, която се провежда във всички страни на Европа.

За този процес слънцето поделя „вина“ с гените – 8 до 12 процента от хората с меланома са с фамилно предразположение. Рискът от неблагоприятно израждане на бенката е по-висок в семейства, където вече има болен с рак на кожата или с друг вид кожен тумор.

Науката все още няма отговор дали и кога точно безобидната бенка ще се превърне в меланома. Затова дерматолози препоръчват всяко съмнително образувание да се премахне. Другият силен аргумент е, че ако то е на място, което непрекъснато се притиска или дразни от дрехите – под сутиен, около ластик, рискът да се изроди злокачествено също се повишава.

Бенка или меланома

Бенките са доброкачествени образувания на кожата. Изградени са от изменени пигментни клетки – меланоцити, които се образуват в различни нива в кожата. Едни от тях имат пигмент, други са безцветни.

Те се „раждат“ в първите 15 години от живота. Тогава в кожата се натрупва повече слънчева радиация, която води до появата на всевъзможни кожни образувания, между които и бенки.

Дори ако по-късно в живота човек вземе мерки и преустанови излагането на слънце, бенките продължават да излизат. Обичайно броят им се увеличава до 25-ата – 30-ата година. След тази възраст появата на нова бенка, особено на място, което не се излага на слънце, е сигнал за опасност.

Консултация налага и бройката им – ако по тялото те са над 50, рискът е по-висок.

Слънчевите лъчи са причина номер 1 за кожните тумори. При карциномите роля оказва наслагващият се ефект от слънчевото изгаряне, а при меланома – краткотрайно, но ударно изгаряне. И в двата случая UV лъчите са виновни. Периодът за израждане на пигментната клетка е около 20 години. Началото обаче винаги се свързва със слънчево изгаряне. То е най-опасно в детска възраст.

Когато изгарянето се повтори няколко пъти, то може да доведе до израждане в гените на пигментната клетка и да се стигне до меланома. Част от спектъра на слънчевата светлина директно уврежда генетичния материал на клетката. Тя може сама да се защитава, но само до определен етап. След това мутира и започва да образува тумор. Това става бавно. Ако човек не обърне внимание на първите промени по кожата и продължи да се припича на слънце, процесът напредва бързо.

„У нас през 60-те години имаше „култ към слънцето“, хората масово ходеха на море и не ползваха слънцезащитни кремове, защото нямаше на пазара. По-интелигентните майки мажеха децата с какаово масло“, разказа проф. Цанков.

Това е едно от обясненията защо днес средната възраст на болните с меланом е около и над 50 години. Затова лекарите очакват увеличение на заболеваемостта през следващите 10 години.

Крем лекува най-разпространения в света тип рак на кожата

Крем лекува рак на кожата само за няколко месеца, без да се налага операция. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество.

Новият медикамент е създаден по метода на т.нар. високи технологии и се отпуска само срещу рецепта от лекаря, уточни председателят на дружеството проф. Николай Цанков.

Медикаментът, чието генерично название е имиквимод (imiquimod), търговско наименование – Алдара (Aldara), лекува само една от разновидностите на този вид рак – базоцелуларен карцином.

Лекарството обаче не се поема нито от здравната каса, нито от Министерството на здравеопазването и е изцяло за сметка на пациента.

150 лв. струва една тубичка от крема срещу рак, лечението с него продължава от два до четири месеца в зависимост от стадия. Той е най-ефикасен в началния стадий на заболяването. Обикновено ракът на кожата се проявява най-ясно при преглед наесен, когато човек се е върнал от морето.

В резултат на продължителното излагане на слънчевите лъчи повечето петънца, бенки и лунички по кожата се променят. По формата им и редица белези дерматолозите установяват кои от тях са се изродили в злокачествени или са на път да станат ракови, обясниха онколози.

Излагането на солариум до 30-годишна възраст повишава риска от ракови заболявания на кожата със 75 процента, доказва изследване на Международната академия за изследване на рака.

Опасността е в А и В ултравиолетовите лъчи от лампите му.

Като най-опасни специалистите определят студията за красота извън болниците и медицинските центрове. Масово в тях работят козметички и медицински сестри, които нямат представа колко време човек може да се облъчва, без да пострада.

Изгарянията на плажа в детска възраст също са една от основните причини за зачестилите в последните години случаи на онкологични заболявания у нас. Защитният крем за плаж трябва да се поставя поне 30 минути преди излагане на слънце и да се маже отново на всеки два часа.

Шефът на кожно-венерическия диспансер в София д-р Мариела Хитова: Разноцветният лишей грози кожата, но не е заразен

Д-р Хитова, на какво се дължат шарените лишеи и можем ли да се заразим при контакт с болен, каквито са най-честите опасения?

Разноцветният лишей е често срещано кожно заболяване. Представлява гъбична инфекция, която засяга повърхността на кожата. Причинява се от гъбичката-дрожда Питироспорум овале. Заболяването обаче не е заразно за околните. Тази гъбичка е нормален обитател на човешката кожа – всеки я има по себе си и расте в области, които са с повишена мастна секреция или с повишена влажност. За съжаление обаче при определени условия тя преминава в инфекциозната си форма, която създава проблеми по кожата.

Какво го различава от останалите видове лишеи, освен че е многоцветен?

Разноцветният лишей може да изглежда по различен начин. Обикновено обривът е от петънца с фино залющване. Вариацията в цвета им е голяма – могат да бъдат мръсножълти, розови, червени, кафеникави и дори бели на цвят. Оттук идва и името. Петънцата най-често стават бели в края на лятото, когато околната кожа пигментира.

Къде се явява най-често и освен че загрозява кожата и създава дискомфорт, има ли сърбеж?

Увредените участъци най-често са в областта на раменете, гърдите и врата. Появява се на единични или обширни бели, тъмни или розови лющещи се петна. Те може и да сърбят. Това създава проблеми в самочувствието при ежедневните социални контакти – хората носят дълги ръкави или затворени дрехи, неудобно им е да се съблекат на плажа или на басейна. Петната ги притесняват и при сексуално общуване и винаги са повод за допълнителни въпроси дали обривът е заразен.

Какви размери може да достигне обривът?

Размерът варира от няколко сантиметра в диаметър до доста по-големи по размер плаки. Те могат да са с неправилна форма в резултат от сливането на няколко петънца.

На какво се дължи това заболяване на кожата?

Факторите за развитие на инфекцията могат да бъдат различни вътрешни и външни причини, като например лечение с кортикостероиди, имуносупресивни състояния, безразборно използване на кремове и лосиони за тяло. Лишеите могат да се явят и при висока температура и влажност на околната среда. Те могат също така да са резултат на наднормено тегло, повишено потене или да са свързани с лоша хигиена и неподходящо облекло.

Някои хора са просто предразположени към това заболяване и тогава и най-малката промяна в микроклимата води до появата на разноцветния лишей. Така че дори и излекуван, никой не е застрахован от нова поява на оплакванията.

Може ли да се обърка с друго заболяване и как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя от дерматолог – клинично и специфично с изследване под вудова лампа. Може също така да се направи натривка за микроскоп и посявка на специфична среда.

Какво е лечението на разноцветния лишей?

Съществуват локални форми – шампоани, кремове, гелове, могат да се предпишат и медикаменти – таблетки и капсули, които се приемат през устата. Локалните средства са разнообразни, но всички имат един основен недостатък. Те се нанасят трудно върху цялото тяло и процедурата е доста неприятна.

Защо?

Локалните средства се нанасят трудно, защото инфекцията заема много по-голяма площ, отколкото е видимото засягане. Неприятно е, защото кой иска да си маже тялото два пъти на ден със спирт и крем? И после да се облича? А освен това лечението продължава три седмици. Затова удобни и доказано ефективни са капсулите с гранулирана съставка. Те по кръвен път, чрез потта и мастните жлези, достигат до всяка част на кожата и се пият само една седмица.

Възможно ли е след лечението петната да се върнат отново и какво може да направим, щото това да не се случи?

След лечението увредените участъци връщат цвета си по-късно – след 1 – 4 месеца или при слънчево излагане. Цялото тяло обаче трябва да се предпазва от прегряване. За препоръчване е да се носят леки памучни дрехи. А ако се къпем всеки ден, трябва да се използват меки сапуни. При най-малко съмнение, че инфекцията се връща отново, трябва да се търси съвет на дерматолог. Самолечението е крайно нежелателно. Лекарят ще изпише профилактично шампоани кетоконазол (Низорал) и лекарства – два пъти месечно, или капсули (Орунгал) – по две един път всеки месец за половин година.

Автор(и): Веселина Мончева, Силвия Николова, Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама