Новини

Кажи ми кога си роден, за да ти кажа как ще живееш

Месецът на раждане влияе на характера ни, на болестите, към които сме предразположени, на настроенията, та дори на избора на партньор

Месецът, през който сме родени, оказва по-голямо влияние в живота ни, отколкото се предполага. Колкото и невероятно да звучи това твърдение, то е доказано от множество научни изследвания и няма нищо общо с астрологията.

Експертите са убедени, че периодът, прекаран в майчината утроба, има решаващо значение за това как ще протече по-нататък животът на човека. Счита се, че околната среда, както и сезонните промени, са важен фактор, който действа преди и след раждането ни, и който слага траен отпечатък върху нас. Месецът на раждане пък влияе на характера ни, на болестите, към които сме предразположени, на настроенията, та дори на избора на партньор.

През различните месеци хормоналните промени в организма на бъдещата майка създават условия за обособяването на специфични черти на характера. Например при родените през есента и зимата влиянието на мъжкия хормон тестостерон е по-засилено. Вследствие от това те развиват по-стабилни аналитични способности. Креативността и радостта от общуването са присъщи на пролетно-летните бебета. Дори промените в продължителността на слънчевото време и грипните епидемии са от значение.

Има ли идеален месец?

Но без паника! Няма идеален месец, през който да се появите на бял свят или да дадете живот, тъй като всички те имат предимства и недостатъци. Познанието за тях обаче помага да се избегнат ненужни рискове, а плюсовете да се оползотворят оптимално.

Януари предварително вещае борба с излишните килограми. Малък Сечко пък е отговорен за сенната хрема заради ранния сблъсък на имунната система с хвърчащите във въздуха полени. Същото се отнася и за мартенските деца. Слабото им място е сърдечно-съдовата система, затова на родените в тази част от годината се препоръчва да се хранят здравословно и много да се движат.

Априлските малчугани израстват най-големи, а майските са срамежливи, което често им създава трудности в училище. Представителите и на двата месеца са склонни към алкохолизъм и старческа деменция. Отрочетата на юни пращят от сърдечно здраве, но са предразположени към загуба на тегло. Вероятно силното юлско слънце е причината родените по това време на годината по-късно да се нуждаят от очила. Като цяло за родените през лятото съществува по-голяма вероятност да не доживеят до дълбоки старини. През последния летен месец – август – обикновено се раждат деца, за които са типични алергиите, причинявани от домашните акари (микроорганизмите, живеещи в домашния прах). Това може да доведе до астма. Затова пък самопреценката им говори за оптимизъм и удовлетвореност.

През септември и ноември се раждат повечето левичари. При септемврийчетата е завишен рискът от невродермит (вид екзема), но заболяването обикновено отшумява до края на детството. За разлика от мартенските жени, родените през октомври навлизат в критическа възраст средно на 50 години, като по този начин плодовитостта им се удължава приблизително с година и половина.

Зимните бебета

Ноември облагодетелства с неподатливост към сърдечно-съдовите болести. Очаква се тези деца да живеят най-дълго, а отгоре на всичко най-рядко им се налага да се борят с наднормено тегло. Закъснелите декемврийски отрочета не са от най-високите, но за сметка на това представителките на нежния пол впечатляват със забележителна плодовитост.

Вече над 250 изследвания по света показват, че при родените през зимата има 8 процента по-висок от средното риск да развият така нареченото биполярно разстройство, както и шизофрения. Някои учени отдават причината за това на липсата на ултравиолетовите слънчеви лъчи по време на бременността. Други изследвания отричат да има подобна взаимовръзка, а причините си оставали неизвестни.

Автор(и): АГ, Й. Христова, Е. Лилов
Източник:

DW

Снимка:

SXC