Новини

Прекаленото пиене прави мъжа слаб в леглото

Интервю с д-р Иван Велев, началник на отделението по урология в МБАЛ „Софиямед“

Българският мъж трудно отива на лекар, когато има сексуални смущения
Българският мъж трудно отива на лекар, когато има сексуални смущения
Д-р Велев, жените имат нагласата да ходят профилактично на гинеколог, но мъжете сякаш идват при вас само когато проблемът е налице. Защо е така? Смущава ли се българският мъж да се обърне към лекар, когато става дума за нещо твърде интимно?

Наистина мъжете посещават уролог само когато се появи някакъв проблем, и то предимно когато той е свързан с болка, отделяне на нетипични секрети, сърбеж, дискомфорт при уриниране. Мъжът трудно отива на лекар и когато има сексуални смущения. Едва 10% от мъжете с еректилни проблеми у нас търсят лекарска помощ, останалите се правят, че няма проблем, и се опитват да налучкат решение на проблемите си, като се доверяват на мнението на приятели, на реклами. Българските мъже никога не биха си признали, че имат проблем, по-лесно им е просто да отидат в аптеката и плахо да поискат виагра. Срамът от говоренето за сексуални проблеми води до липса на сигурни данни за броя на засегнатите по възрастови групи, както и за пострадалите от самолечение със съмнителни или неподходящи за тях стимуланти. Най-разпространените заболявания, свързани с репродуктивната система на мъжа, са възпалителните заболявания на простатата, еректилната дисфункция и мъжкият стерилитет, поради това на мъжа препоръчвам да предвижда поне по един профилактичен преглед при уролог на 2 – 3 години, а след 50-годишна възраст – всяка година.

Как реагират мъжете, когато имат проблем с потентността?

По същия начин – идват трудно, притеснени са, трудно споделят. Смущенията при ерекция започват да присъстват като проблем при мъжа с възрастта и могат да бъдат на най-различна основа – физиологична, психологична, при промени в съдовете, при заболявания на ендокринната, нервната и мъжката полова система. Поради това работим заедно с колеги сексолози, ендокринолози и психиатри, за да се реши от какъв вид е проблемът. Преди битуваше мнението, че повечето случаи на еректилна дисфункция са в резултат на душевни или емоционални проблеми. Сега се знае, че за нея има физическа причина. От своя страна тя може да доведе до депресия и притеснение, което допълнително да задълбочи вече съществуващата еректилна дисфункция.

Антиоксиданти за плодовитост

Мъжете на средна възраст и по-възрастите могат да запазят за дълго плодовитостта си, ако включат в храната си повече антиоксиданти, сочи американско проучване, цитирано от агенция „Ройтерс“. Учените установили, че мъжете на възраст над 45 години, които поемат по-големи количества витамини C и E, цинк и фолиева киселина, имат по-малко разкъсвания в ДНК структурите в спермата. Именно тези „повреди“, които са важен индикатор за генетичното качество на спермата, настъпват с напредване на възрастта, обяснява ръководителят на изследването Андрю Виробек от Националната лаборатория „Лоурънс Бъркли“ в Калифорния. Антиоксидантите, увеличен прием на витамин E, цинк и фолиева киселина могат да забавят този процес. Богати на витамин C са цитрусите, зелените и червените чушки, доматите. Витамин Е се съдържа в някои растителни масла, в ядките, в спанака и броколите. Докато богати на цинк са морските дарове, червеното месо, бобът, ядките и млечните продукти.

Какви са най-често срещаните проблеми при мъжа, ако той не може да има деца?

Възможно е да се получат сериозни травми в психиката на лабилния мъж и да се потиснат задълго сексуалните му желания и възможности, мъжът става пасивен, отдръпва се и бяга от проблема, може да се стигне и до раздяла.

Оказват ли влияние алкохолът и тютюнопушенето на мъжката потентност?

Причините, водещи до нарушения в сексуалните възможности, можем да ги разделим на 2 групи: независещи от мъжа – различни заболявания, като диабет, хипертония и простатит, и напълно зависещи от мъжа – наднормено тегло, тютюнопушене, алкохол, наркотици. Злоупотребата с алкохол и наркотици може да доведе до еректилна дисфункция поради увреждане на кръвоносните съдове и на нервите, които контролират ерекциите.

Простатата е ахилесовата пета на силния пол. Какви са симптомите, по които човек може да се ориентира, че трябва да отиде на лекар?

Зад позива за уриниране, който изчезва в момента на облекчението, стои една жлеза – простатата, за която малцина мъже знаят много. Проблеми с простатата може да индикира всеки един или няколко от следните симптоми: често уриниране през нощта, струята урина е слаба и бавна, усещане, че пикочният мехур не е добре изпразнен. При мъжете трудностите с уринирането най-често са причинени от уголемяване на простатната жлеза. За съжаление, понеже симптомите се проявяват посте­пенно, много мъже ги отдават просто на остаряването и не търсят лекарска помощ.

До какви усложнения може да се стигне, ако се пренебрегнат профилактичните прегледи?

Често настъпват усложнения като инфекция на пикочните пътища и кръвотечение от пикочния мехур и пикочния канал, непълна или остра задръжка на урина. Застоят и инфекцията в пикочния мехур благоприятстват образуването на камъни в мехура. Честотата им се увеличава успоредно с напредването на заболяването и увеличаването на количеството на остатъчната урина, т.е. колкото е по-голямо количеството на остатъчната урина, толкова и усложненията са по-големи. Младите мъже обикновено не се замислят за простатата си и това е нормално, защото в първите десетилетия от живота тя не създава сериозни проблеми, като изключим някои възпалителни заболявания. Най-честите проблеми с простатата възникват във възрастта след 50 години. Става въпрос за рака и за доброкачествената простатна хипертрофия (увеличаване). И двете заболявания се развиват бавно. Най-коварният момент при двете заболявания е, че те не могат да се различат по симптомите, също е възможно паралелно в жлезата да се развият и двата процеса. За да бъде открито своевременно това заболяване, при всички мъже на възраст над 50 години е необходим профилактичен преглед от уролог един път в годината.

На вашето внимание

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto