Новини

Засечките в леглото са от бързане

Интервю с проф. д-р Филип Куманов, специалист по ендокринология и андрология

- Всекиму са се случвали засечки в леглото, но какви са признаците при еректилна дисфункция, по които един мъж може да разбере, че има сериозен здравословен проблем и трябва да потърси специалист?

- Еректилната дисфункция сама по себе си е симптом. В голяма част от случаите в определени възрасти, най-вече след 40-годишна възраст, тя сигнализира, че в организма на мъжа нещо не е наред, най-често сърдечно-съдовата и нервната система. Трябва добре да се знае, че нарушенията на сексуалния живот, в частност еректилната дисфункция, невинаги са проява на болестно състояние. Могат да се дължат на междуличностни взаимоотношения, на умора, притеснение. Но все пак трябва да се изключи органична причина, която в голяма част от случаите е в „дъното“ на събитията – за отслабване, намаляване на либидото или поява на еректилна дисфункция. Отправям апел към българските мъже да се отнесат сериозно и да потърсят лекарска помощ при поява на еректилна дисфункция. Пренебрегването ѝ може да доведе не само до проблеми във взаимоотношенията с партньорката. Еректилната дисфункция сигнализира подлежащи сериозни нарушения. Личният лекар е този, който трябва първоначално да отсъди и ориентира пациента дали се касае за психогенна, личностно обусловена, сексуална немощ или за по-сериозен проблем. Особено ако мъжът е над 40 години, трябва първо да се ограничи евентуална органична причина, като се проведат съответните изследвания и консултации със специалист.

- Как влияят ендокринните заболявания на сексуалното здраве на мъжете?

- Всяко тежко органично заболяване подронва и срива сексуалността. Същото важи и за ендокринните болести – захарен диабет, тиреотоксикоза, хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг. При тях има сериозни нарушения при половите възможности, както на желанието за водене на сексуален живот, така и на оплодителната способност.

- Каква част от диабетиците имат и еректилна дисфункция?

- Много голяма част са засегнати от проблема. Приема се, че между 50 и 75% от диабетиците имат и еректилна дисфункция. Тенденцията е към подмладяване на проблема.

- На какво се дължи?

- На стрес, на някои хронични заболявания, които започват в по-ранна възраст, на хапчетата за успокоение. Влияние оказват и недобрата психологическа нагласа, липсата на време за хубаво пасване и сработване с партньорката. Сексуалните взаимоотношения, общуването като цяло с любимия би трябвало да носят разтоварване, а не напрежение. И мъжът, и жената в днешно време са твърде заети, притеснени от натоварения работен график, изморени са в края на деня и не могат да се насладят пълноценно на любимия. Връщайки се един – два века назад, нещата стоят съвсем различно. Тогава няма мобилни телефони и такъв ежедневен стрес. Жената не работи, спокойна е, чака с нетърпение вечерта, в която ще бъде с партньора си, има време да се приготви за нея, което я предразполага още повече за изживяването на сексуални моменти с мъжа ѝ. Сегашното всекидневие натоварва и изнервя жената, а мъжът не може да се отпусне. Разбира се, важи и обратното, за да изживее и жената пълноценно удоволствието.

- Според статистиката около 5 млн. мъже в САЩ имат недостатъчност на тестисите с понижена функция и секреция на тестостерон и само 5% от тях се лекуват. Как стои въпросът в България?

- Това, че само 5% от тези 5 млн. мъже се лекуват, означава, че там не се търси здравна помощ и този въпрос остава туширан по една или друга причина. В това отношение българските мъже стават все по-активни и търсят помощ по проблема. За съжаление недостатъчност на тестисите е широко разпространен здравословен проблем и у нас. Състоянието е коварно, защото може да не е вродено, а да бъде придобито в ранна възраст, в разцвета на силите на мъжа. Важно е хората да бъдат информирани къде трябва да отидат, към какъв специалист да се обърнат.

- Какви са ефективните методи за разрешаване на тези сексуални проблеми при ендокринни заболявания?

- Първо трябва да се третира основното заболяване, довело до сексуалните проблеми. Ако мъжът страда от диабет, заболяването трябва да бъде поставено под строг контрол, да не прогресира и да не се допускат големи „люшкания“ в нивата на кръвната захар, съответно на инсулина. Това подронва организма. След като основното заболяване бъде поставено под контрол или премахнато, тогава вече, ако все още е налична тестикуларна недостатъчност, да се замести с тестостерон. Ако не може да се преодолее еректилната дисфункция, могат да помогнат фосфодиестеразни инхибитори. И при състояние, в което тестостеронът се нормализира, но еректилната дисфункция не е преодоляна, трябва да се приема фосфодиестеразен инхибитор – виагра, левитра или сиалис. С други думи, движим се стъпка по стъпка напред според анализа и показателите, докато преодолеем нарушението.

- Кои други групи медикаменти могат да причинят еректилна дисфункция?

- Освен някои видове успокоителни това са по-старите групи хапчета за лекуване на кръвно налягане и някои медикаменти за стомашно-чревни проблеми.

Лазер лекува простатата за минути

Лазер лекува простатата, като успява да отстрани аденома за минути. Освен че операцията с него не налага престой повече от едно денонощие в болница, намалява до минимум риска от усложнения и импотентност, твърди урологът д-р Орлин Лазаров, който практикува този метод в нюрнбергска болница, а неотдавна го демонстрира и обучи свои колеги от варненска клиника да го прилагат.

Ново поколение лазер буквално за минути успява да се справи със заболяванията на тази така деликатна за мъжете жлеза. За отстраняването на образуванието са необходими не повече от 40 минути.

Миниинвазивните операции от този тип в урологията се извършват чрез въвеждане през уретрата на сонда, през която лазерните лъчи изгарят и изпаряват разрасналата се простатна тъкан. При тази хирургична интервенция рискът от усложнения, като инконтиненция (незадържане на урината) и импотентност, настъпващи след класическата трансуретрална резекция, е минимален. Той е изключително подходящ при хора с наркозен риск, със сърдечни или други хронични заболявания. Препоръчва се още и на пациенти на терапия с антикоагуланти, които не могат да се подложат на традиционните оперативни методи. Поради неинвазивния и безкръвен характер на лечението се постига бързо възстановяване на болните, кратък болничен престой и бързо връщане към обичайния живот след максимум десет дни.

90% от възрастните мъже са с увеличена простата, показват данни на Дружеството по урология. Уголемяването на тази жлеза се наблюдава в 30 – 40 на сто от мъжете между 50 и 60-годишна възраст и в 75 – 90 процента у тези над 61 години. Повечето обаче се притесняват да отидат на лекар. Само 15 на сто от засегнатите търсят помощта на медицината заради настъпилите промени в уринирането. Причините за увеличението на жлезата не са изяснени и досега. Преобладаващата хипотеза сред учените е, че вероятно става въпрос за хормонален дисбаланс, настъпващ с възрастта. Според други обаче става въпрос за комплексни фактори, като смущения в малкия таз, полово въздържание или излишество, хроничен запек и хемороиди в резултат на заседналия начин на живот.

А също така и затруднено уриниране, което принуждава болния да ходи често до тоалетната, като струята е слаба, което е основният признак за заболяването.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Daniel Diaz
Снимка:

SXC