Новини

Хомеопатия срещу студовата алергия

Зачервена кожа и уртикария издават непоносимост към ниските температури

Студовата алергия засяга по-често жени на възраст между 21 и 60 години
Студовата алергия засяга по-често жени на възраст между 21 и 60 години

С рязкото понижаване на температурите избуяха типични зимни болести, между които е и студовата алергия. Тя не се причинява от обичайните и добре познати причинители – полени, домашен прах, животински косми, микрокърлежи, хлебарки...

Тази алергия се предизвиква от студ. Затова я наричат още псевдоалергия.

Тя има различни лица. Зачервена кожа, мехури и сърбежи като след нажулване от коприва характеризират студовата уртикария, която се явява след излагане на студа. При студовия дерматит кожата се зачервява, сърби, лющи се. Понякога в тежки случаи се явява оток на голяма площ. Дерматитът засяга тези зони от тялото, които са особено чувствителни към студеното – това са вътрешната повърхност на бедрата и коленете.

И в двата случая може да се получат и по-трайни кожни проблеми.

Кожата става груба, суха, грапава като шкурка – както при краста.

Това може да се преодолее с хомеопатични мазила и лекарства, които бързо възстановяват нормалния вид на кожата.

Студът причинява и друг дискомфорт. Някои хора при излизане навън започват серийно да кихат, от носа им тече водниста хрема или пък се запушва – това са симптомите на студова хрема (псевдоалергичния ринит). При влизане на топло симптомите изчезват.

Понякога тя се комбинира с псевдоалергичен конюнктивит – обилен теч на сълзи, зачервяване и парене на очите при излизане на студено.

А най-неприятната алергия е така наречената студова астма, при която студът провокира затруднено дишане и задух.

По правило при много хора, които не са чувствителни към студа, когато излязат през зимата навън, носът им се навлажнява, а количеството на слъзната течност се увеличава. Лицето естествено се зачервява, може да се яви и леко парене. Тези явления обикновено не причиняват дискомфорт и бързо отзвучават на топло.

Всеки сам може да провери дали е свръхчувствителен към студа и дали проявява признаци на алергия. Достатъчно е за 5 – 8 минути да притисне кубче лед към кожата си. Ако на това място се появят обрив, парене, сърбеж, значи вероятно страда от студова алергия.

Следващата стъпка налага да потърси специалист дерматолог и да направи прецизни изследвания в специализирана лаборатория, за да му се предпише терапия.

Студовата алергия засяга по-често жени на възраст между 21 и 60 години. При обстойни изследвания често заедно с нея се откриват заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища, черния дроб или панкреаса. Не са редки случаите на чревни и чернодробни паразити. Към тази категория (чревни паразити) може да се причислят и гъбичните инвазии, които не рядко са резултат от продължително антибиотично лечение.

Бадемово масло успокоява сърбежа

При конвенционалния подход се предписват за пиене антихистаминни препарати и кортикостероиди, както и същите като локални средства – капки за лекуване на хрема, мехлеми за очи. Те обаче са нискоефективни. По-добре е да ги замените с хомеопатия, която може да свърши много полезна работа.

Poumon histamine 15 CH – този препарат може да се разглежда като хомеопатичен аналог на конвенционалните антихистаминни лекарства. Той е с универсално действие при алергии. Обикновено се приемат по 5 зрънца веднъж дневно, но при по-силно изявена студова алергия може да се прилага и четири пъти дневно по 5 зрънца.

При студова уртикария към Poumon histamine 15 CH се добавя Urtica urens 9 CH. Ако обривът е силно изразен, на всеки два часа се приемат по 5 гранули. При подобрение – намаляване на сърбежите, зачервяването и мехурите, приемите се разреждат през 4 до 6 – 8 часа.

Мазането на засегнатите от студа места с бадемово масло или масло от пшеничен зародиш силно облекчава сърбежите. Може да се използва и хомеопатичен вазелин – хомеоплазмин. Помага и намазването с разреден лимонов сок. Една супена лъжица лимонов сок се разрежда с 1 – 2 супени лъжици вода и се използва като лосион.

Другият вариант е хвойновото масло. Една супена лъжица плодове от хвойна се счукват. Заедно със 100 мл зехтин се поставят на водна баня и се варят в продължение на половин час. Хвойновото масло се прецежда и с него се третират проблемните участъци.

Всяко състояние с отделен лек

При студов дерматит два пъти дневно се приемат по 5 зрънца Petroleum 9 CH. Веднъж седмично, например всеки четвъртък, се приемат по 10 зрънца Sulfur 30 CH. Локално проблемните участъци може да се третират както при студовата алергия с бадемово, хвойново масло, хомеоплазмин, разреден лимонов сок.

При студова хрема Poumon histamine 15 CH ще намали чувствителността към алергена, в случая – студ.

За тези състояния има и специфични хомеопатични средства. Allium cepa 15 CH – това е хомеопатичен препарат, приготвен от настойка на кромид лук. Представете си какво изтича от носа при рязане на лук – воднист, прозрачен секрет. Ако студът причинява такава хрема, Allium cepa ще е много ефективен. 2 – 4 пъти дневно по 5 зрънца от хомеопатичния препарат се смучат бавно до стапяне в устата.

Nux vomica 9 CH е хомеопатичното средство с великолепен ефект при спастична кихавица. При ставане от сън, при излизане от затоплено помещение навън, когато има температурна разлика от топло към студено, Nux vomica няма аналог. Приемат се по 5 зрънца преди ставане от леглото или при излизане навън. Ако все пак се появи досадната като при смъркане на енфие кихавица – още 2 – 3 приема по 2 – 3 зрънца.

Homeoplasmine може да се нанася 1 – 2 пъти дневно в двете ноздри.

Специфичното средство за лечение на студов конюнктивит е Euphrasia 5 CH. От него се приемат по 5 зрънца 2 – 3 пъти дневно и се смучат бавно до стапянето им в устата. Върху клепачите може да се нанася бадемово масло или леко да се намазват с хомеоплазмин.

Контрастни бани намаляват чувствителността

За намаляване на повишената чувствителност към студ помагат контрастните бани и средствата за засилване на кръвообращението. За контрастната баня си пригответе кофа гореща вода – 40 – 43°С, и кофа със студена вода. За 30 сек краката се потапят в горещата вода, за 10 сек – в студената вода. Това се повтаря поне 6 пъти. Непременно се завършва със студеното потапяне. За по-траен ефект тази процедура се прави най-малко две седмици. Контрастните натапяния имат чудесен тонизиращ ефект, помагат на хора със студени крайници и вегетативна дистония.

За да подобрите кръвообращението, помага Arnica 5 CH. От хомеопатичния препарат се приемат 2 пъти дневно по 5 зрънца. Другият добър вариант е маслото от нощна иглика – Primol или Prim oil. От него се приемат по 1 – 2 перли 2 – 3 пъти дневно. Маслото от нощна иглика помага при студова алергия, при студени крайници и дори при болестта на Рейно (която също е свързана със студа) и при болестта на Бюргер.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto