Билки и билкови сборове

Обикновена хвойна (смрика) – Juniperus communis L.

Семейство

Кипарисови – Cupressaceae

Описание

Вечнозелен двудомен храст или малко дърво, високо до 8 м. Листата са 1 – 1.5 см дълги, шиловидни, бодливи, разперени, отгоре плитко жлебовидни, с белезникава ивица, отдолу с тъп тръбен ръб, разположени в прешлени по 3. Месестите шишарки – галбулите, наричани неправилно „плодчета“, са кълбовидни, синьо-червени, покрити с белезникав восъчен налеп, 5 – 9 мм в диаметър, с по 3 сиво-кафяви семена. Цъфти през май – юни, а семената узряват през есента на следващата година.

Разпространение

Расте по сухи и каменисти склонове главно в планините до 1700 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се галбулите (Galbulae Juniperi, Baccae Juniperi, Fructus Juniperi).

Действие

Диуретично, противовъзпалително, спазмолитично, нервноуспокояващо.

Приложение

Билката се използва като пикочогонно средство при хронични възпаления на бъбреците и пикочния мехур. Тя влиза в състава на много билкови чайове с диуретично действие. Прилага се при болки в ставите (най-често при хроничен ревматизъм с болки и отоци), при някои чернодробни и кожни заболявания, при неврози и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички суха билка в 250 см3

вода. След 3 часа се прецежда и се изпива за един ден. Може да се използва и отвара от 100 г билка с 400 см3 вода, която след прецеждане се прибавя към 100 см3 захарен сироп. Приема се по 1 чаена лъжичка преди ядене. При ревматизъм към водата за баня се прибавя отвара от 200 г дрога в 1 л вода. При кожни обриви се предлага консумирането на няколко плодчета дневно. (Започва се с 5. Количеството им са увеличава с едно всеки ден до 15 дневно. След това всеки ден се намалява с едно до 5 плодчета дневно).

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари