Новини

Простатата алармира

По-добре един излишен преглед, отколкото да пропуснем начало на заболяване, което може да не е безобидно

Простата
Простатата е анатомично много сложен орган

Често будене през нощта от позиви за уриниране, болка, чувство, че мехурът не се изпразва – това може да са симптоми на много урологични заболявания, не само на простатата, която алармира. Затова лекарите съветват мъжете да се прегледат.

„По-добре е да се направи един излишен преглед, отколкото да пропуснем начало на заболяване, което може да не е безобидно. 655 хиляди са мъжете у нас с доброкачествена хиперплазия на простатата и „са си признали“, а много други тепърва ще го направят“, обобщи проф. Петър Панчев, председател на Българското дружество по урология.

Според проучване, направено в 8 български града сред 700 мъже на различна възраст, 71% от тях са над 60-годишна възраст, 38 на сто в продължение на една година търпят симптомите, преди да потърсят консултация.

69% са пробвали сами да се лекуват със съвети от реклами или с билки, съобщи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Въпреки че е свързано с възрастта и е по-често след 50 години, доброкачественото разрастване на простатата не е нормално.

„Проблемите с уринирането при мъже над 50-годишна възраст не са нормална проява на напредването на годините. При първи проблем трябва да се консултират с личния лекар. Добре е над 50-годишна възраст веднъж в годината мъжът да се преглежда при уролог, да направи тест и да попълни въпросник за състоянието на простатата“, съветва д-р Киров.

Точните причини за доброкачественото разрастване на простатата не са ясни. Простатата е анатомично много сложен орган и не е изучена докрай. В развитието ѝ има скокове. До пубертета расте, след това има застой и след 50-те отново има развитие. Лечението има за цел да спре развитието на даден етап, преди жлезата да е причинила проблем. Защото разрастването ѝ е свързано с редица болестни прояви, които нарушават качеството на живот.

Увеличената простата започва да притиска пикочния канал и създава неудобство при уриниране. Стесняването на уретрата пък води до задържане на урината и до оплаквания – ставане нощем, чести позиви, чувство, че пикочният мехур не се е изпразнил напълно. Струята може да е разделена, разпръсната, да излиза на тласъци. Тежките усложнения са свързани със задържане на урината, което създава условия за инфекции, най-фаталното от които е уросепсисът. Болестта е честа – подрежда се на 5-о място по честота при мъже над 60-годишна възраст след исхемичната болест на сърцето, високия холестерол, хипертонията и захарния диабет. А дали има риск доброкачественото заболяване да стане злокачествено, науката няма категоричен отговор.

„Доброкачествената хиперплазия и ракът са два отделни процеса. Има проучвания обаче, които доказват връзка. Когато се отстранят доброкачествени образувания, в 2% се откриват злокачествени клетки. Този процес може цял живот да не се развие и прояви, но засега медицината не дава гаранция, че това няма да се случи точно на вас“, каза проф. Панчев.

Безплатни консултации по телефона

След срещите в Сливен, Монтана, Ямбол и Шумен утре специалисти уролози, общопрактикуващи лекари и пациенти от Бургас ще дискутират проблемите на простатата с с д-р Николай Миринчев в пенсионерския клуб на ул. „Демокрация“ 46 като част от кампанията за мъжко здраве „Отиди на преглед“.

Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

Открита е и националната безплатна телефонна линия 0800 18 187, която е отворена за въпроси всеки делничен ден от 9.30 до 11.30 ч.

Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: След 50-те веднъж годишно на преглед

Добре е над 50-годишна възраст веднъж в годината мъжете да направят преглед при уролог. Прави се изследване на кръвта – проверява се така нареченият простатноспецифичен антиген (PSA). Резултатът не е 100 процента сигурен, но ще ориентира лекаря за доброкачествена хиперплазия или ще го насочи за злокачествен процес. При прегледа всеки попълва и въпросник, който дава допълнителна информация на лекаря и помага за поставяне на диагноза.

По-рано – още след 40 години, трябва да направят профилактичен преглед тези, които имат баща или по-голям брат с доброкачествена хиперплазия или с рак на простатата.

Ако доброкачественото разрастване на простатата се открие навреме, се пият лекарства. Процесът не е обратим – няма как простатата да се смали. Целта на лечението е да се спре по-нататъшното ѝ разрастване.

Големината на простатата обаче не е единственият сигнал за операция. Критериите за хирургичното ѝ отстраняване са определени от Световната здравна организация – при задържане на урина и когато катетърът не помага, при камък в пикочния мехур, кървене, инфекции, както и при хронична бъбречна недостатъчност.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама