Новини

Парите за раждания – без лимит

Отпадат прогнозните бюджети за АГ болниците

Правят единен регистър на бебетата и майките

Бебета
АГ „Шейново“ е първенец по брой раждания през 2010 г.

Националната здравноосигурителна каса поема плащанията за всички раждания в болниците, дори за тези, които надхвърлят лимита на прогнозния бюджет, съобщиха от финансовата институция. Средствата, предвидени за тях, ще бъдат отделени от прогнозните бюджети на болниците, казаха от касата. Оттам отбелязаха, че така ще се осигурят по-добри условия за майчиното и детското здравеопазване през 2011 година.

Промяната е заложена в подготвяната от Националната здравноосигурителна каса нова методика за определяне на годишни прогнозни стойности на лечебните заведения за болнична помощ през тази година. Те предвиждат бюджетите на болниците да са разчетени за очакван брой пациенти, като той е определен на базата на болните, преминали в тях за последните пет години.

Отпадането на лимитите за специализираните акушеро-гинекологични болници ще осигури повече спокойствие за работата на медицинските екипи и по-добри условия на работа, уточниха от касата.

Промяната се прави в съответствие с приоритетите на НЗОК за подобряване на майчиното и детското здравеопазване, отбелязаха нейни експерти и уточниха, че до октомври 2010 година финансовата институция е

заплатила за над 55 000 раждания

Като изключително положителна и навременна коментира промяна директорът на Специализираната болница по акушерство и гинекология „Шейново“ в София – д-р Иван Костов.

Лично аз, а и други колеги от АГ болници сме настоявали многократно за това, но ни чу едва това ръководство на касата, коментира д-р Костов.

Досега болниците трупаха дългове с всяко раждане, надхвърлящо лимита, припомниха запознати.

Все още чакаме Националната здравноосигурителна каса да финансира допълнително около 100 раждания над прогнозираните в нашата болница от миналата година, посочи още д-р Иван Костов.

Директорът на АГ „Шейново“ обясни, че лимитите досега са били месец за месец, като за декември за болницата са били заложени 330 000 лева. С тази сума са покривани както ражданията, така и гинекологичните операции. Предвидената сума за януари също е 330 000 лева. Болница „Шейново“ води първенството в България по най-много родени бебета през миналата година – 4050. От тях 9% са били недоносени, 100 са двойки близнаци, а тризнаците са седем.

Единен електронен регистър на новородените и майките им ще бъде изграден до пролетта, каза още д-р Иван Костов. В него

ще се вписват веднага данните на родилките

както и данните за новородените. По думите на д-р Костов новата система ще позволява на експертите от здравната каса и от Министерството на здравеопазването да знаят във всеки момент какво се случва в болниците и каква е раждаемостта в страната.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор