Новини

Епидемия от грип до седмица

700 хил. у нас може да лепнат заразата

За противогрипни ваксини вече е късно
За противогрипни ваксини вече е късно

Грипната епидемия у нас ще дойде до седмица, максимум две. Вече има изолирани лабораторно 3 случая на заразата. Вместо очаквания щам „Виктория“ обаче у нас, както и в Европа, пак шества т.нар. свински грип.

Това съобщи за „Монитор“ вчера главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му обаче той е много по-безобиден от този, който взе жертви преди три години, и се нарича не „Пърт“, а „Калифорния“. Епидемиологът поясни, че хората ще го прекарват леко, тъй като той вече е познат на континента и е напълно възможно дори да сме го преболедували, без да знаем, и така да сме си създали естествен имунитет.

„Калифорния“ не е смъртоносен, но за разлика от „Виктория“ е по-прилепчив от хората в активна възраст, а не от малките деца и от пенсионерите. Грипът тази зима ще е по-интензивен, отколкото през миналата, заради затоплянето на времето. Очаква се вирусът да тръшне не по-малко от 700 хил. души.

Независимо че не е смъртоносен, ако не се лекува навреме, може да доведе до усложнения, най-вече пневмонии, и да удари бъбреците, обясни пък националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Затова болниците са получили разпореждане от Министерството на здравеопазването да подготвят допълнителни легла за пациенти с усложнения, както и да се снабдят с достатъчно лекарства, в случай че епидемията се разрасне много.

През миналата седмица в цялата страна са регистрирани около 93-ма на 10 000 души с тежки настинки, но не е ясно колко от тях са причинени от вируса. Ако честотата на заболеваемост достигне до 200 заболели на 10 000 души, ще бъде обявена епидемия.

Д-р Кунчев увери, че Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчно противовирусни препарати, които вече се предоставят на общопрактикуващите лекари безплатно за техните пациенти. Епидемиолозите смятат, че по-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения в рамките на 5 – 6 дни. За ваксини вече е късно. Д-р Кунчев препоръча прегледът при лекар да не се отлага при неразположение, за да не се стигне до усложнения. Симптомите на грипа са висока температура, силно главоболие, отпадналост и болки в мускулите.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto