Новини

Уникална операция спасява слуха

С помощта на лазерна апаратура могат да бъдат отстранени склеротичните промени в слуховия апарат и пациентът да възвърне способността си да чува

Ухо
Засегне ли се вътрешното ухо – трудно се помага

Уникална безкръвна операция с лазер, която спасява слуха, беше демонстрирана в Първа градска болница. На семинар за представяне на новостите в общинското здравеопазване проф. Веселин Павлов – един от най-изтъкнатите наши специалисти по УНГ, показа как с помощта на лазерна апаратура могат да бъдат отстранени склеротичните промени в слуховия апарат и пациентът да възвърне способността си да чува.

Първа градска болница поддържа денонощно и спешен екип по уши, нос и гърло, за да помага с тази апаратура на повече пациенти.

Операцията е извършена в операционна на Клиниката по УНГ на Първа градска болница. Това е единственото здравно заведение у нас, което разполага с уникални апарати за лечение на уши, нос и гърло, някои от тях единствени в Югоизточна Европа.

Проф. д-р Веселин Павлов – Завеждащ на Клиниката по УНГ, Първа градска болница – София: „Тя е една поливалентна апаратура, която може да се използва, както за операции в ухото, така и на ларинкса, фаринкса и носа.“

При операцията, която наблюдаваме, хирургът работи с лазер, без консумативи. Той прониква в ушния канал, прави малък разрез на мембраната на тъпанчето, обръща я, за да достигне до склеротичните плаки, обхванали слуховия апарат – чукчето, наковалнята и стремето.

Плаките блокират тяхната работа и звукът не стига до вътрешното ухо. Благодарение на фината апаратура и умението на професора при операцията се запазва този тънък нерв, който обичайно бива пожертван при подобни интервенции. Това е много важно, защото срязването на този нерв променя вкуса в устата на пациента.

- Можем ли да кажем, че ако сега Бетовен беше жив, с тази апаратура и с Вашите умения можехте да му спасите слуха?

Проф. д-р Веселин Павлов: „Естествено, ако заболяването беше диагностицирано в по-ранните му години, когато е писал Третата си симфония, би било възможно. Но знаем, че той написва Деветата си симфония и не успява да я чуе, защото процесът навлиза във вътрешното ухо.“

Професорът съветва при първи проблеми със слуха да се търси специалист, защото засегне ли се вътрешното ухо – трудно се помага. Застрашен е не само слухът, но се явява и псевдошум в ушите, който трудно се издържа. Затова и тимпаните в произведенията на Бетовен са толкова силни, обяснява професор Павлов.

Автор(и): Талка Симеонова
Източник:

БНТ

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували