Новини

Магнитни импулси лекуват мозъка

Нова терапия помага при инсулт, дава надежда при деменция и аутизъм

Магнитна стимулация на мозъка
Колкото по-скоро след инцидент се приложи магнитната стимулация на мозъка, толкова по-добри ще са резултатите

Нов метод на мозъчна стимулация дава надежда на хора, прекарали инсулт, болни с деменция, паркинсон и алцхаймер. От помощ е и за здравите, които се опитват по-лесно да се справят с депресията, умората и чувството на изчерпаност, като и за тези, които искат да повишат възможностите на паметта си преди изпит или важна изява.

„Методът на магнитна стимулация на мозъка е сравнително нов, а през последните години с бърз ход навлиза в практика не само при лечение на болни, но и при здрави. Прилага се дори при деца с аутизъм и поведенчески отклонения, защото без нежелани странични ефекти успява да пренастрои мозъчната активност. Използва се при заболявания на нервната система, помага и за преодоляване на много симптоми, преди да се яви болест като депресия, тъжно настроение, умора, изчерпаност, свръхактивност при децата“, обяснява доц. Мелания Радионова, невролог от Александровска болница.

С палка, подобна на тенисна хилка, лекарят фокусира определена област от повърхността на скалпа. През уреда протича променлив електрически ток. Той генерира магнитно поле, което директно въздейства на тази част от мозъчната кора, където лекарите са открили проблем, и „учи“ нервните клетки да работят правилно.

Серията от импулси, които генерира апаратът, е с различна сила, честота, времетраене на стимулите и различно време между тях. Това определя лечебната програма във всеки конкретен случай. Тя пренастройва мозъчните клетки, препрограмира ги така, че сами да се възстановят.

Обикновено след инсулт, травма или друго увреждане нервните клетки, които образуват „информационни вериги“, са потиснати или унищожени. Така нервният път, по който протича комуникацията, е прекъснат или блокиран. В други случаи се откриват свръхактивни области, които също пречат на нормалната функция. За да започнат нормална работа, балансът трябва да се възстанови. Именно това постига терапията.

Със серия от магнитни импулси тя въздейства на определени участъци от мозъка, които са увредени от болестта, като ги стимулира или ги потиска. Така ги връща в нормален режим на работа. За да се определи какво точно въздействие е нужно, преди да започне терапията, лекарят изследва електрическата активност на мозъка. Прави електроенцефалография. Тя установява области, които са ниско активни, както и тези с повишена активност.

„След травми, инсулт или друго увреждане, което засяга тези нервни пътища, част или целият нервен път може да е засегнат или унищожен. Тогава настъпва слепота, нарушение на говора, на двигателната активност... Ако обаче все още има останали здрави клетки и се стимулират подходящо, те могат отново да станат по-активни. Невинаги успяваме „да ги съживим“, но помагаме. Защото стимулираме околните области и те поемат функциите на унищожените. А при инсулт, когато се увреди една зона, съответната ѝ от другото мозъчно полукълбо става хипервъзбудена. Тази прекомерна възбуда отнема от функциите и пречи на възстановяването. Така че с едно целенасочено активиране на мястото на увреждането и потискане на друго чрез серията от правилно подбрани магнитни стимулации постигаме подобрение“, обяснява доц. Радионова.

Неврологът доц. Мелания Радионова: Повлиява дори упоритите депресии

Има ли значение колко бързо след инсулт или друг инцидент, да речем, се търси терапия с магнитна стимулация?

Колкото по-скоро се приложи магнитната стимулация на мозъка, толкова по-добри ще са резултатите. Разбира се, магнитната стимулация не заменя другото лечение. Обикновено, за да се стигне до инсулт, има причина – нарушаване на кръвното налягане, променен баланс, промени в кръвта. Затова магнитната стимулация трябва да върви съвместно с медикаментозното лечение и рехабилитацията. В други случаи е достатъчна само стимулацията.

При кои други състояния магнитната стимулация може да помогне?

Най-често и с най-дълга практика магнитната стимулация се прилага при депресиите. Тя наистина повлиява настроението. Методът първо е разработен като диагностика. Изучавайки уврежданията на двигателните пътища при болни с паркинсон, се открива, че магнитното поле подобрява психиката и настроението. Така това става първата сфера на приложение на магнитната стимулация на мозъка.

За да се повлияе депресията, колко процедури са нужни?

При депресията една сесия трае 20 – 30 минути. Още по време на първата терапия може да има промяна в настроението. За да настъпи траен положителен резултат, трябва да се направи серия от 5 терапии на седмица в продължение на 14 – 28 дни. Така ефектът ще биде дълготраен.

В 70% се повлияват дори упорите депресии, при които лекарствата не са помогнали. Още преди 5 години FDA в САЩ препоръчва, ако няма ефект от едно лекарство, да се премине към магнитна стимулация, за да не се губи време и да не се обременява организмът с 2 – 3 – 5 лекарства.

Какви са предимствата на магнитната стимулация пред медикаментозното лечение?

Когато пием едно лекарство, то не действа избирателно само върху дадена група нервни клетки. То действа върху целия организъм – сърце, бял дроб, разпространява се в кръвоносна система, обременява и бъбреците, за да достигне до мозъка. Там обаче то не разпознава нормално функциониращите от болните клетки. Докато с магнитната стимулация ние прицелно може да въздействаме само върху тези клетки, които са увредени. Има депресии, които се явяват без някаква вътрешна причина. Други са реактивни – причинени от житейско събитие – смърт, загуба на близък, фалит. И при двата вида едната част от мозъка е с по-ниска активност. С магнитната стимулация тази област се активизира. Така с поредните сесии ние „научаваме“ тази част да работи на други обороти. Връщаме я към нормалното функциониране. И така се получава балансът между двете фронтални зони.

Кои други заболявания се повлияват положително?

Много са – епилепсия, паркинсон, деменция, алцхаймер, подобрява пространствената ориентация, премахва дори шума в ушите...

Доколкото знам шумът в ушите почти не се влияе от никакво лечение?

Така е. Причината е, че една зона вляво на коровото представителство на слуха е по-активна. И ако тя се стимулира със съответна характеристика на серията от магнитни импулси, оплакванията преминават.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto