Новини

Чесънът увеличава токсичното действие на парацетамола

Противозачатъчни таблетки + сок от грейпфрут = забременяване?

Млякото и млечните храни не бива да се приемат с тетрациклин и доксициклин
Млякото и млечните храни не бива да се приемат с тетрациклин и доксициклин

Мнозина от нас се привързват към любимото хапче – било то дежурния за всички инфекции антибиотик или пък универсалния аспирин. И в един момент започваме да недоумяваме защо то е престанало да ни помага.

Причината често пъти се оказват храните и напитките, с които го приемаме. Затова, когато започне приемът на даден медикамент, трябва да се консултираме с лекаря си или с фармацевта как той се съчетава с продуктите на трапезата ни.

Непрекъснатата употреба на салати, подкиселени обилно с лимонов сок, може да ускори действието на някои лекарства.

Редица храни пък съдържат вещества, потискащи активността на важни ензими в черния дроб. Така те забавят обезвреждането на лекарствата и предизвикват риск от сериозни токсични ефекти.

Ако пием повече от 400 мл сок от грейпфрут всекидневно, той започва да потиска важни ензими, участващи в елиминирането на антидиабетните медикаменти. Това води до риск от предозиране и развитие на хипогликемия.

В съчетание с противозачатъчни таблетки, съдържащи естроген, може да се стигне до забременяване. Грейпфрутът трябва да се дозира много внимателно и при пиене на препарати против епилепсия и лекарства за различни психози.

Чесънът е любима добавка към всекидневното ни меню и през зимата, и в по-топлите дни. Употребата му в големи количества или като екстракт в хранителни добавки обаче е вредна за пациенти, които употребяват перорални антидиабетни лекарства, парацетамол и антипаркинсонови лекарства. Чесънът увеличава токсичното действие на парацетамола и създава риск от усложнение на заболяването. Когато се употребява с препарати за лечение на тромбоемболизъм, може да предизвика неочаквано кървене.

За да е максимално полезен, чесънът трябва да се счука добре в дървено хаванче.

Другата любима подправка на българина – лютите чушки, са богати на витамин С и на вещества с противораково действие. В големи количества обаче те повлияват метаболизма на лекарства, както и лечението на ентерити. Те са рискови при язвена болест и не бива да се приемат с лекарства, дразнещи стомашната лигавица.

Млякото и млечните храни са много полезни заради протеина и калция в тях. Те обаче не бива да се приемат заедно с антибиотиците тетрациклин и доксициклин, защото калцият нарушава резорбирането на тетрациклина и намалява действието му. Препоръчва се млечни продукти да се ядат 3 часа след приемането му.

Автор(и): проф. Надка Бояджиева, фармаколог
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto