Новини

Затваряме безкръвно херния през 5 мм разрез

Интервю с д-р Димитър Банчев, шеф на Отделението по хирургия в Първа МБАЛ – София

Д-р Банчев, един от най-честите поводи за консултация при хирург като че ли е хернията или „изсипването” - както хората я наричат. Само физическо натоварване ли я причинява?

Едно от най-честите и най-разпространени хирургични заболявания в съвременния свят е слабинната херния. Тя представлява излизане на коремни органи извън коремната кухина през нормално съществуващи или патологично формирани отвори. Херниите се появяват на различни места и могат да бъдат и различни: слабинна – локализирана в слабинната област, вентрални – в различни части по предната коремна стена, лумбални – в лумбалната област, както подсказва името им. Не винаги натоварването или физическо усилие е причина за това „изсипване”. Част от причините са в анатомията.

Мъже или жени по-често страдат от херния и има ли разлика в типа?

И мъже и жени страдат, но с различна честота. При мъжете хернията достига 25 процента, докато при жените е едва около 2 процента. По наши данни 12,5 процента от оперативните интервенции в нашето отделение са по повод слабинна херния. Като говорим за честота на това заболяване и за половите различия относно заболеваемостта, трябва да се обърне внимание на факторите, които предразполагат към неговото развитие.

Кои са те?

Преди всичко това са анатомичните особености и различия в устройството на мъжкия и на женския таз. От значение е вродена слабост на съединителната тъкан, различията в устройството на ингвиналния канал, както и начинът на живот и ежедневните физически натоварвания. Мъжете са с по-тесен и фуниевиден таз. Често физическото им натоварване е интензивно и по-високо, което предразполага към заболяване.

Може ли да очакваме състоянието да премине от само себе без операция?

Няма как. Много често пациентите, неглижират това заболяване по различни причини. От една страна не познават симптомите, а от друга вероятно прекомерно се страхуват от операцията. Когато говорим за симптоматика на слабинната херния, трябва да се знаят някои особености. В ранните етапи на формиране на хернията може да липсват ясни и конкретни симптоми. Повечето болни усещат лек дискомфорт в слабинната област, който се явява много често след интензивно физическо натоварване. Щом човек отпочине, той отзвучава почти напълно. Други пък имат пареща болка в слабините, независимо от физическото натоварване и периодите на покой. Друг характерен, но не ранен, симптом е появата на подутина в слабинната област. Тя нараства на размери с времето и при физическо напрежение се увеличава осезаемо. Сравнително често се наблюдават и слабинни хернии с гигантски размери.

Операцията ли е единственото спасение и има ли избор на техника? Питам от гледна точка на това може ли да избираме?

В съвременната хирургия са познати изключително много и различни оперативни техники за лечение на слабинна херния. Много от прилаганите в миналото операции не са се доказали като успешни и вече не се прилагат. От друга страна още през 1884 г. италианският хирург Е. Басини успешно започва да прилага операция, която се е доказала в годините и все още се прилага със сравнително добър ефект.

Каква е разликата между методите, по които се извършва операцията на слабинната херния?

Най-простото групиране на оперативните техники е според това дали се използва протеза за ингвинална херния, по-известна като платно за херниопластика, или не. През последните тридесет години с развитието на техниката и на медицината методите също претърпяха сериозен напредък. Започваха да се прилагат различни синтетични материали, които подпомагат от една страна в работата на хирурга, а от друга гарантират по-добри и трайни резултати при пациентите. Може би един от еталоните за тясно сътрудничество между медицината и техниката е използването на специални платна за оперативно лечение на херния.

Въпреки това в някои случаи се налага след време операцията да се повтори. Защо?

Така е и това не се дължи на грешка в оперативната техника, а по-скоро на анатомични особености. Операцията трябва да се направи наново заради слабост на съединителната тъкан и недостатъчност на тъканната здравина в областта на слабините. При поставянето на платно по време на операцията обикновено не се разчита на случайността. Нито на това, че тъканите, с които се възстановява формираният дефект на коремната стена, са достатъчно здрави. Подсилването на тъканите чрез поставяне на платно дава възможност на организма да се възстанови въпреки намалената здравина на тъканите.

Операцията класическа ли е или може да се направи ендоскопски?

В последните години в нашата практика доста сериозно навлязоха и ендоскопските методи за лечение на слабинна херния – това са така наречените безкръвни операции. Вече успешно се прилага лечение на ингвинална херния през един 5 мм отвор в областта на пъпа, възстановяване на целостта на коремната стена чрез три миниотвора, по-добра визуализация на оперативното поле чрез видеокамери с висока разделителна способност, по-голяма сигурност по време на работа и не на последно място по-бързо възстановяване след операцията.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Zwawol | Dreamstime.com

Реклама