Новини

Бум на летен грип по морето и в София

Вирусът докарва пневмонии, удря децата в ушите

Вълна от летен грип обхвана морето, столицата, Плевен, Монтана, Видин, Шумен и Разград, съобщиха епидемиолози от районните здравни инспекции вчера. Близо 1300 човека са минали през лекарските кабинети само за седмица в столицата.

Заразата се причинява от вируси тип А и В и независимо че не е смъртоносна, създава куп неприятности. В някои случаи може да вкара човек в болница с пневмония, ако не се вземат мерки навреме, предупреди националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Инфекцията, освен от вируси, се причинява още от риновируси и аденовируси. На тях

антибиотиците не действат

подчерта проф. Кожухарова. По думите ѝ заболяването започва като обикновена настинка и затова често пъти хората не му обръщат никакво внимание, а очакват да премине от само себе си. Така се стигало до усложнения. При малките деца нелекуваната инфекция удря ушите и може да доведе до отит, популярен повече като възпаление на средното ухо. Заради обичайните симптоми на заболяването, хората не му обръщат внимание и повечето се лекуват у дома. На практика инфектираните са поне три пъти повече от тези, които минават през лекарските кабинети, разясни националният консултант по епидемиология проф. Кожухарова. Тя обаче увери, че заради относително лекия му и несмъртоносен характер, няма да бъде обявена епидемия. По думите ѝ

обичайните противогрипни ваксини, които сме си поставили миналата есен, са безсилни

пред този вид инфекция.

Признаците на летния грип са болки, втрисане, повишена температура и суха, но упорита кашлица или дразнене на гърлото.

След втория ден обаче често пъти той продължава с обща отпадналост, обилно потене, болки в корема и остра диария с кръв и слуз в изпражненията.

Стигне ли се дотам и човек не е потърсил лекарска помощ, веднага да отиде в най-близкия медицински пункт. Контактите с околните трябва да се ограничат, децата да бъдат държани по-далече от болния, защото заболяването при тях протича значително по-тежко и води до обезводняване на организма, посъветва проф. Кожухарова и не скри, че някои общопрактикуващи лекари често пъти объркват диагнозата с обичайните летни разстройства на стомаха от немити плодове и зеленчуци.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Борис Войнарович