Новини

Инфлуенцата се прави на невинна настинка

Епидемия през януари

Грип
Лечението на грипа е все още най-често само симптоматично

Грипът вече е в България, повечето джипита обаче не го различават от настинките и паравирусните инфекции и го лекуват като остро респираторно заболяване. Това показва проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Докторите на практика не знаят какво точно лекуват, защото не вземат и не изпращат проби от пациентите в Националната лаборатория по грип и остри вирусни инфекции.

На практика симптомите и на двете заболявания си приличат много. Разликата е само в това, че при грипа освен хремата, кашлицата и общата отпадналост се забелязва и болка в мускулите и температурата е по-упорита, обясни националният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Към момента има пик на заболеваемостта, но истинската грипна епидемия се очаква през януари, обясни той.

Инфлуенцата в началото се маскира най-често като обикновена настинка. Тя обаче не преминава за два – три дни. Вместо да отшуми от традиционните прахчета срещу простудни заболявания и ударните дози витамини, тя се задълбочава, докато сложи човек на легло.

Нестабилното време, нетипичните за сезона високи температури са отлични за нахлуването на вирусите.

Грипът е въздушно-капкова инфекция, почти ежегодно вземаща размерите на епидемия. С инкубационен период от един до пет дни, в 80% от случаите инфекцията протича като леко простудно заболяване. Той започва внезапното с втрисане, висока температура, обща слабост, мускулни болки, главоболие, суха дразнеща кашлица, при която след втория ден започват да се отделят жилави храчки.

Въпреки че повечето хора смятат грипа за банална инфекция, това не е така. Особено застрашени са малки деца и възрастни хора с предшестващи заболявания и понижени защитни сили. При хора с намалена имунна защита често се стига до тежки усложнения като бронхопневмония, менингоенцефалит, миоперикардит, синуит и др.

За съжаление лечението на грипа е все още най-често само симптоматично – достатъчен прием на течности, антипиретици, постелен режим. Антивирусните препарати са удачни само ако се започнат много рано – до 24 часа от заразяването.

Антибиотиците са безсилни пред него. На практика те не унищожават грипните вируси. Те се дават срещу бактериите, които се въдят след заразяването с инфлуенцата. Повечето лекари в последните години избягват да ги предписват, тъй като антибиотиците наред с бактериите убиват и добрите микроорганизми в стомаха и червата, които подпомагат храносмилателната дейност и възпират гнилостните процеси. Високата температура не е типична за острите вирусни инфекции, но понякога за една нощ човек може да вдигне до 38 градуса. Те се проявяват с кихане, чувство на драскане в гърлото, запушен нос, водниста секреция от носа и суха кашлица, която преминава за между седем и десет дни. Макар че не изисква антибиотично лечение, заболяването не бива да се кара на крак, тъй като често се засягат синусите, ларинксът, фаринксът, трахеята и бронхите.

Не сваляйте температурата ударно

Не сваляйте температурата ударно, това може да ви докара куп усложнения, съветват вирусолозите. Преди да започнете лечение, поискайте джипито да изпрати проби от секрета ви в Националната лаборатория по грип и остри вирусни инфекции. Само прецизната техника може да каже какво е заболяването, а от вида му ще зависи и хода на лечението. С аспирина‚ използван за понижаването ѝ, не прекалявайте, тъй като той може да удари мозъка и черния дроб. Не го вземайте повече от два дни максимум по две таблетки на 24 часа. За смъкване на високата температура по-подходящ е парацетамолът.

Витамините са полезни, но могат да се окажат и вредни, ако с тях се злоупотребява. Витаминната атака‚ която, както смятат повечето хора, е съвършено безобидно средство против първите признаци на острите респираторни заболявания, не е безобидна. Витамин С например е полезен в обикновени дози‚ но при предозиране може да предизвика алергия‚ но може и да доведе да увреждане на стените на кръвоносните съдове.

Как да опазим бебето от вируси

По Коледа и Нова година куп роднини се изсипват край бебешкото креватче с подаръци, пожелания, прегръдки, целувки и в добавка неизбежните за сезона вируси. Около 60% от пеленачетата пипват респираторни заболявания и грип именно в периода на зимните празници, показват наблюденията на педиатрите. До 3-годишна възраст практически всички деца са преболедували поне веднъж инфлуенца. Макар че повечето бебета имат само лека простуда, при някои от тях това води до бронхиолит, може да се стигне и до възпаление на ухото – отит. Често прекарваните настинки на горните дихателни пътища пък провокират белодробна болест и астма при малките деца.

За да ги предпазите поне отчасти от тези заболявания, е нужно да спазвате няколко правила. Уверете се, че всеки гостенин, който докосва бебето ви, е с измити ръце. Пазете детето от хора с настинка, висока температура или хрема, та били те дори родните му баби и дядовци. Не влизайте с него в магазин или друго пренаселено място, за да не пипне вирус. Пазете бебето си от тютюнев дим. Не излагайте новородените и по-малките деца на пасивно пушене, което повишава риска от усложнения от тежки вирусни инфекции на дихателните пътища.

Ако все пак грипът или настинката не го отминат, потърсете веднага лекарска помощ. Не го лекувайте по бабините рецепти, за да не се стигне до усложнения.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto