Новини

Влагата и мъглата са рай за вирусите

Интервю с проф. Георги Едрев, специалист по УНГ болести

Оториноларинголог
С лечение хремата продължава 7 дни, без лечение – седмица :-)

- Проф. Едрев, напоследък зачестиха заболявания, които наподобяват грип, но протичат по-леко и засягат най-вече гърлото. Едната половина боли много, човек не може да преглъща. Кои са най-честите причинители?

- „Виновници“ са респираторните вируси, които са парагрипни, аденовируси или познатите вируси на хремата – риновирусите. Вирусът, особено грипният и парагрипният, умъртвява клетки на дихателната лигавица. И след 3 – 4 дни там се задействат бактерии, които по принцип живеят там и не причиняват болест. Когато обаче се прибавят стрептококи или стафилококи, състоянието се усложнява – хремата и храчките стават гнойни.

- Защо болката е толкова силна?

- Вирусите се загнездват в лигавицата на гърлото, носа и носоглътката. Те обаче възпаляват не само лигавицата. В нея има кръвоносни и нервни окончания. Ако вирусът има афинитет да атакува нервните окончания, болките в гърлото са много силни. Ако той има афинитет да атакува кръвоносните съдове, може да се получи кръвоизлив от носа. През последните дни имам много такива пациенти, които получават кръвоизливи от носа.

- Времето е доста по-топло от обичайното за сезона, а болестите на гърлото като че ли са повече?

- Влагата и мъглата допринасят за тези инфекции. Частиците мъгла кондензират повече прахообразни вещества. В тях и около тях се задържат вируси и бактерии. Така заразяването с тях от човек на човек става по-лесно. Докато в сухия студ, и особено като падне сняг, въздухът ще се пречисти и всички капкови и респираторни инфекции ще се разпространяват по-трудно.

- В този първи етап, когато имаме само болки в гърлото, можем ли да си помогнем с прости неща. Например като пием билков чай, ядем мед или смучем различни таблетки? Тези таблетки въобще помагат ли, или само успокояват болката?

- Вирусът си има цикъл и болестта се развива по собствен ход. Трудно може да го спрем освен със специфичните за него противовирусни лекарства. Тях обаче не ги знаем, защото не знаем и кой е вирусът. Заради това трябва да си помогнем и да облекчим страданието. Пием чай, правим гаргари, смучем таблетки или ползваме шпрей за гърло и нос. Те не могат да унищожават болестта, но правят така, че да я понесем по-леко и безболезнено. Това е особено важно за малките деца.

- Ако гласът се промени или съвсем се загуби, опасно ли е и какво можем да направим, за да го върнем?

- Загубата на глас не е опасна. Достатъчно е да се направят инхалации със сода бикарбонат. При силни болки в гърлото могат да се правят и гаргари. Ако сме загубили гласа си обаче, гаргарата едва ли ще помогне, защото гласните струни са назад и разтворът не достига до тях. В този случай по-подходящи са инхалациите и специалните шпрейове, които могат да облекчат състоянието.

- Капките за нос могат ли да спрат хремата?

- Не, разбира се, но я облекчават. Казвал съм и преди, че с лечение хремата продължава 7 дни, без лечение – седмица. Най-мъчителният етап на хремата са първите 2 дни, когато носната лигавица е подута, човек не може да диша през носа, а само през устата, киха постоянно и отделя не секрет, а чиста вода. Чак когато към 5-ия – 6-ия ден секретът се сгъсти и човек може да се издуха, му поолеква. Затова капките за нос са нужни в първите 2 – 3 дни. Те облекчават подуването и възпалението. Подходящи са съдосвиващи капки – има над 20 разновидности с активна съставка ксилометазолин. Те обаче трябва да се ползват кратко – 3 – 4 дни, не повече. По-късно пък може да се ползва шпрей с натриев хлорид или натриев карбонат, който ще помогне на секретите да се отделят.

- А когато температурата се повиши?

- Температурата се вдига, когато вирусите преодолеят първата бариера на лигавицата на гърлото и носа и нахлуят в кръвта. Това е така наречената виремия и организмът реагира с повишаване на температурата. Когато се добави и бактериална инфекция – обикновено към третия – четвъртия ден след началото на болестта, тогава идва и температурата. Ако тя се задържи висока няколко дни, обикновено се налага да се включи и антибиотик. Преди това даването му е излишно.

- На този първи етап кои са най-честите грешки на самолечението?

- Най-честата грешка е да се включат мощни лекарства, преди да има нужда от тях. Ако, разбира се, се добави бактериална инфекция, ще се стигне до тях. Много често обаче не се стига до усложнения. Антибиотикът не се дава профилактично. Той не може да предпази, той не е ваксина, за да изработи антитела и да те предпази от следваща инфекция. Антибиотикът е добро лекарство, когато се използва правилно. Той не действа срещу вируси, може да унищожи бактерия или да спре размножаването ѝ.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto