Новини

Операция сваля до 8 диоптъра

Лазерният лъч възстановява зрението

Очила
С лазер от последно поколение реално могат да се свалят до 8 – 10 диоптъра

Лазер от последно поколение премахва далекогледство, късогледство и астигматизъм, а с това и нуждата цял живот да носим очила или контактни лещи. Операцията, която продължава не повече от 5 минути, може да коригира зрението и на двете очи.

Процедурата е безболезнена, възстановяването е кратко, а резултатът – траен. Операцията се прави с локална упойка – в окото се слагат капки. След това лазерният лъч отнема слой от роговицата и коригира зрението. „Може да се работи и при 12 диоптъра, но реално могат да се свалят до 8 – 10, независимо дали човек страда от късогледство, далекогледство или астигматизъм“, обяснява доц. Ива Петкова, ръководител на специализираната очна болница „Зора“.

Лазерът отнема част от различни слоеве на роговицата, като работи точно и прецизно. „Лазерният лъч изпарява средния слой от роговицата, там където това е необходимо, в зависимост от топографската карта на окото.

Доц. Ива Петкова: Не се прави преди 18 години

Лазерната хирургия лекува всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм.

При нея се прави корекция на роговицата чрез обработката ѝ с лазерен лъч. Самата операция е безболезнена, след това окото сълзи, може да има лек сърбеж и усещане за боцкане.

Няма горна възрастова граница за подобна операция, но тя не може да се прави преди 18-годишна възраст. Резултатът от операцията е траен, но след 45 години няма как да спрем процеса на стареене. Съответно окото старее и с годините се появяват други промени, които могат да повлияят на зрението.

Възможностите за работа зависят от дебелината на роговицата. Ако е по-тънка, възможностите са ограничени и могат да се свалят по-малко диоптри. Иначе със съвременната апаратура могат да се коригират всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм“, разказва доц. Петкова.

Премахването на диоптрите не зависи единствено от желанието на пациента. Има случаи, при които тази техника е неприложима. След преглед офталмологът преценява дали лазерната рефрактивна хирургия е най-подходящият начин за корекция на зрението.

„Подобна интервенция не се прави преди 18-годишна възраст. Не се препоръчва и ако късогледството се е увеличило в последната година. Тя не е подходяща за бременни и майки, които кърмят, тъй като под въздействие на хормоните дебелината на роговицата се променя и корекцията няма да е точна“, обяснява доц. Петкова.

Подобрението се усеща непосредствено след операцията. Пациентът става от хирургичната маса и застава пред таблица с букви и числа. И веднага усеща разликата – вижда и без очила. А след ден-два подобрението е затвърдено, зрителната острота стига своя максимум, обяснява доц. Петкова. Шест месеца след операцията обаче той трябва да си слага изкуствени сълзи, да избягва спорт и особено такъв, в който може да има травма.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Robin Hindle
Снимка:

SXC

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували