Новини

Прахчетата срещу грип смъртоносни

Предозирането и приемането с кафе удря черния дроб

Аптека
Аптекарите винаги съветват да се внимава с предозирането на лекарствата с парацетамол

Комбинираните прахчета, съдържащи парацетамол, витамини и съставки за смъкване на температурата, които са за лечение на настинки и грип, са изключително опасни. Те дори могат да бъдат смъртоносни. Това твърдят проф. Кай Бруне от университета в Ерланген и неговият екип.

Става дума за сашетата, или както ги наричат у нас – прахчетата, от които се приготвя гореща напитка срещу настинка. Фармаколози в Германия настояват занапред те да се продават само срещу рецепта, каквато се изисква при силните болкоуспокояващи медикаменти.

При дневна доза от над 4 грама (една таблетка е 0.5 грама) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а с 8 грама за 24 часа може дори да се предизвика чернодробна недостатъчност, твърди проф. Кай Бруне.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране.

При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментира проф. Кай Бруне.

Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка с разтворими лекарства, лесно можел да превиши дозата и да порази черния си дроб.

Всяко лекарство може да доведе до отравяне, но при парацетамола то е сигурно при превишаване на допустимите норми, коментира за „Монитор“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Не бива да се приемат повече от 4 грама на ден и в никакъв случай не повече от 10 дни, подчерта магистър-фармацевтът.

Той обаче уточни, че в рамките на допустимите норми риск за организма няма, но препоръча парацетамолът да се избягва от хора, които имат увреждане на черния дроб.

Костов препоръча той да не се употребява и заедно с лекарства против кръвосъсирване и медикаменти срещу епилепсия, тъй като те подсилват токсичното му действие.

Оказва се, че дори кофеинът в кафето подсилва вредния ефект на парацетамола, както и енергийните напитки.

На вашето внимание

Автор(и): Силвия Ангелова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Маргарит Ралев
Снимка:

SXC