Новини

Храни неутрализират лекарства

Грейпфрутът е опасна комбинация с хапчета за кръвно

Хапчета и портокалов сок
Някои плодове и зеленчуци неутрализират активните съставки на илачите или променят действието им

В сезона на грипа и настинките нерядко се случва да се тъпчем с лекарства, но вместо да подобрят състоянието ни, няма никакъв ефект. Понякога могат дори да го влошат.

Причината е в комбинацията им с определени храни или с други лекарства, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Някои медикаменти не могат да бъдат вземани заедно, тъй като химически си взаимодействат.

Затова между пиенето на две хапчета трябва да има поне половин час. Активното вещество на различните ентеросорбенти (активен въглен, смекта, ентеросгел и др.) например се свързва и извежда вредните вещества и токсини от организма. И тъй като тези лекарствени препарати не притежават „интелект“, те пречистват всичко подред. Въгленът очиства червата, но разгражда и всички витамини. Това е причината ентеросорбентите да не се приемат едновременно с други лекарства, а с интервал поне 2 часа преди или след тях.

Някои продукти, плодове и зеленчуци неутрализират активните съставки или променят действието им, което е твърде опасно. Честата употреба на салати, подкиселени с лимонов сок, може да подсили действието на таблетките за хипертония и да свали опасно кръвното налягане. Така действа и грейпфрутът. Той обаче може напълно да неутрализира хапчето антибебе. Причината е в голямото количество витамин С в този плод, който променя и действието на противоалергичните лекарства и транквилантите. Някои антибиотици заедно с противозачатъчните таблетки пък могат да станат особено токсични за черния дроб. Голяма част от сиропите за кашлица съдържат бронхоразширяващото средство салбутамол. То увеличава активността на всички стимулатори на централната нервна система.

По време на лечението с тях трябва да се избягват кафето, черният чай и колата, тъй като кофеинът засилва нежеланите реакции. Алкохолът е категорично противопоказен не само при приема на антибиотици, но и на лекарствата от всички останали групи. Взаимодействието му с антидепресанти удря нервната система. Той засилва депресивния ефект и ограничава психомоторните и интелектуалните способности, потиска дишането, води до загуба на съзнание и дори до кома.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Willie Cloete
Снимка:

SXC