Новини

„Неспокойни крака“ докарват катастрофи

Всеки трети инцидент на пътя се дължи на дрямка зад волана, разкрива д-р Славчо Славчев

Ако без храна можем да издържим месец и повече, а без вода няколко дни, без сън не можем и едно денонощие, отбелязва д-р Славчо Славчев, президент на Българското дружество по медицина на съня и шеф на фондация „Здраве и сън“.

Много хора преминават огромни разстояния със самолети и не си дават сметка, че промяната в астрономическото време разстройва сериозно биологичния им часовник. За да се нагоди тялото към новата часова програма, са необходими около 9 дни, са изчислили специалистите. Недоспалият човек зад волана пък е като бомба със закъснител. Нужно е едно примигване на клепачите, за да изключи мозъкът за 15 секунди – достатъчно време, за да се забие колата в насрещна кола или в дърво. При това с адска сила, защото при заспал шофьор спирачният път е равен на нула.

37% от смъртните случаи при катастрофите се дължат на задремване, по време на което мозъкът не работи, позовава се на статистиката д-р Славчев. За жалост най-често тежки пътни инциденти заради недоспиване предизвикват млади хора на възраст между 20 и 26 години. Причините са ясни – младоците учат, работят, забавляват се, къде ти време за сън. Освен това, ако работодателят едва те е пуснал за няколко дни на морето и вечерта си на дискотека, нямаш време за губене. Дремваш 2 – 3 часа след танците и потегляш с пълна газ към морето.

Турските гастарбайтери, които минават през България, често катастрофират именно защото пътуват недоспали. Те натоварват на колата огромен багаж и преминават хиляди километри, без да дремнат, от страх да не ги оберат. В един момент умората си казва думата и всичките им мечти отиват при св. Петър. В рисковата група на недоспалите са хора, които работят нощни смени, и страдащите от сънна апнея, те пък хронично не си доспиват. Тук са също хората с остро и хронично безсъние. Първото се дължи на шумни съседи, а второто – на разтропани нерви. Тъй като тези хора вместо 7 – 8 часа спят по 4 – 5 часа на нощ, сънният дефицит се трупа като лавина. Рикошетът идва, когато най-малко го очакваме. „Не играйте на покер с живота, излизайте на пътя бодри!“, призовава д-р Славчев. Той обяснява, че ако човек не е спал една нощ, възстановяването на 7-часовия сънен дефицит става в рамките на 3 денонощия със здрав сън. Внимание! Недоспиването засилва действието на алкохола – ако недоспалият изпие една бира, това се равнява по действие на 3 бири, подчертава специалистът. Той разкрива хитър трик за освежаване по време на пътуване. Ако усетите, че клепачите ви натежават, спрете до някое крайпътно капанче и си поръчайте силно кафе със захар. След като го изпиете, подремнете половин час на задната седалка. Кратката дрямка е съвсем достатъчна, за да седнете ободрени зад волана. Тогава ще усетите и действието на кофеина, което започва след тридесетата минута. Специалистът припомня, че е по-добре да избягвате нощното пътуване, тъй като тялото нощем е настроено за сън. Най-много автопроизшествия стават между 2 и 6 сутринта, както и между 14 и 16 ч. следобед. Планирайте кратки почивки на всеки 100 – 200 километра. По време на почивката пийнете нещо ободряващо (кафе, кола, черен или зелен чай, стимулираща напитка), разходете се, направете няколко упражнения.

Ако сте гладни, хапнете малко, колкото да залъжете глада. След обилното хранене храносмилането се активизира и на човек му се доспива.

В САЩ налагат солени глоби на шофьори, предизвикали пътен инцидент заради дрямка зад волана, изтъква д-р Славчев. През 2001 г. в щата Тенеси шофьор помита 20-годишната студентка Меги на тротоара. Бащата на убитото момиче доказва, че шофьорът не е спал преди инцидента. Експертизата показва, че няма спирачен път. Шофьорът е осъден и глобен. През 2003 г. „Законът на Меги“ започва да важи за всички щати. Най-голямата санкция, наложена досега, е за провокирането на голяма верижна катастрофа и е в размер на 16 млн. долара.

Автор(и): Румяна Милева
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Maja Lampe
Снимка:

SXC