Новини

Слънцето събужда мигрената

Интервю с проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., Mногопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“ – София

Мигрена
Мигрената засяга предимно млади и активни хора
Проф. Миланов, има ли обяснение защо мигрената е „запазена“ болест за жените?

Направен е психологически портрет на страдащия от мигрена. Смята се, че това е млада, красива и делова жена.

Защо пък красива?

Определението „красива“ вероятно е добавено за благозвучие. Действително обаче млади бизнесменки най-често са жертва на болестта. Защото 18 процента от жените са с мигрена, докато при мъжете процентът е наполовина по-малко. Няма обяснение обаче защо това е така.

Има ли наследствено предразположение към този тип тежко главоболие?

Определено. Мигрената е наследствено заболяване. Най-често майките предават болестта на дъщерите си. Този ген е свързан с известно нарушение на калиево-натриевите и калциевите канали на клетката, които регулират влизането и излизането на електролитите. То пък от своя страна е свързано с електрически ток. Мозъкът работи с електрически ток и с невромедиатори – това са двата начина на предаване на сигналите. Например пациентите с епилепсия имат сходни нарушения. Те обаче са локализирани в друга област в мозъка и затова получават епилептични припадъци. При мигрената нарушението е в определени клетки, които генерират електрическа вълна. Тя се движи с бавна скорост и постепенно обхваща цялата повърхност на мозъка. Тази електрическа вълна активира рецепторите за болка и се получава пристъп. Към това се добавят повръщане, дразнене от светлина, шум и други оплаквания, характерни за мигрената. При всеки електрическата вълна идва различно често – вероятно в зависимост от тежестта на увреждането. Пристъпите могат да са 2 – 3 в месеца, но и повече. При стрес, преумора, недоспиване вълните се генерират по-често.

Проблемите с мигрената са два – тя засяга предимно млади и активни хора. И за разлика от другите видове главоболие мигрената ги прави напълно нетрудоспособни, и то за 2 дни. И ако човек има средно по 2 пристъпа, в месеца губи 8 работни дни.

Има ли специфично лечение?

Доказано е, че лекарствата за епилепсия намаляват честотата на пристъпите и при мигрена. Някои медикаменти са по-ефективни от други. Напоследък в цял свят се прилага един медикамент, който е широко проучен и е ефективен. Той намалява броя и силата на пристъпите. Ние също го прилагаме, ако болният има повече от 2 пристъпа месечно.

А може ли човек да се справи без лекарства?

Доста сложно е. Режимът е строг и трябва да се спазва стриктно. Човек трябва да се пази от преумора, да почива редовно, да спи по часовник – да ляга вечер в 11, да става в 7. Което е проблем.

А повечето сън не създава ли проблеми?

Създава, затова е важен режимът, независимо дали е делник или празник. Защото ако в събота или неделя се успиваме до по-късно, се получава тъй наречената мигрена на уикенда. С други думи, когато човек спи повече от обичайното, също може да получи пристъп. Подразбира се, че той не може да посещава дискотеки и нощни заведения не само за да не стои до късно, а заради бляскащите светлини, които могат да отключат пристъп. Алкохолът е абсолютно забранен, защото бързо провокира пристъп. Особено тези напитки, които съдържат танин – вина и коняци. Но и всякакъв друг алкохол се отразява зле. Цигарите също пречат, защото свиват кръвоносните съдове, което може да причини пристъп.

Храната може ли да има подобни последици?

Има определени храни, които са провокиращ фактор, но само при някои хора. Затова всеки трябва да разбере какво му пречи и да го изхвърли от менюто. На първо място това са храни, съдържащи какао – шоколад, бонбони, сладолед. Кафето не е противопоказно. Цитрусите обикновено се изключват, както и сирената, които са отлежали. В списъка на забранените храни е черният дроб. При някои хора се явява така нареченият синдром на китайския ресторант. Вероятно някои специфични подправки от китайската кухня могат да провокират много тежък мигренен пристъп. Всеки обаче сам трябва да разбере кои храни не му понасят, за да не се подлага на излишни диети. Както виждате, режимът е тежък.

Може ли да се спортува, а лятото е време и за плаж – слънцето пречи ли?

Слънцето и излежаването на плажа може да отключи пристъп на мигрена. Затова на плажа се стои под чадър. Спортът няма отношение. Страдащите от мигрена обаче не издържат на големи натоварвания – сами гледат да не се преуморяват, да не се натоварват. Животът ги е научил да се щадят, за да не стигат до кризи. Така или иначе, колкото и да се пазят, те все пак получават пристъп.

И тогава какво?

Основната и груба грешка е, че повечето се нагълтват с обезболяващи лекарства. При мигрена те имат много странно действие, което е различно от това при здравия човек. Когато се пият твърде често аналгетици, те провокират вторично главоболие. Получава се усложнена мигрена. С други думи, освен хроничните пристъпи от мигрена има и хронично ежедневно главоболие. То е по-слабо, но е всеки ден. Освен това болните развиват зависимост към обезболяващите, подобна на тази към наркотиците. Трябва да се лекуват в болница и се прави детоксикация, подобна на тази при наркоманите. Спират се лекарствата, болният сериозно се влошава и затова трябва да е под лекарски контрол. В болницата се правят вливания, за да му се помогне да се откаже от аналгетиците и да се изчисти от отровите. След това започва истинското лечение на мигрената.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto