Новини

Не пийте хапчета за сън, идете на доктор

Апнеята съсипва организма, болният става агресивен

д-р Славчо Славчев
д-р Славчо Славчев, управител на медицински център „Мана“, председател на асоциация „Сън и здраве“

- Д-р Славчев, оказва се, че през лятото много хора не могат да спят. Само горещината ли е в основата на проблема?

- Горещината е само една от причините.

За лошия сън причина може да се окаже веселбата на съседа, оживеното движение на улицата, говорът на разхождащите до късно нощем кучетата си под прозорците ви. Това е само общата картина. Някои хора твърдят, че спят нормално, но на сутринта се събуждат трудно, още по обяд започват да се прозяват, след обяд вече са нетрудоспособни, държат се неадекватно. Такова положение може да продължи с дни, седмици, месеци. Ако това се случи, вече имаме сериозен дефицит на сън в резултат на заболяване. Важно е да се знае, че дремливостта намалява концентрацията на човека и може да навреди както на него самия, така и на околните, да се стигне до инциденти и катастрофи. Прекалената сънливост през деня е проява на лошия сън, като качество и количество. Здравословният сън не бива да е по-малко от седем и половина – осем часа. Ако всяка нощ не си доспиваме по един – два часа, се натрупва т.нар. сънен дълг. Заради шум през нощта или други външни дразнители човек може да развие остро безсъние. За една седмица в резултат на този сънен дълг губим по 8 – 10, дори по 12 часа. В някои случаи човек може да изгуби дори една нощ сън за една седмица. Резултатът е агресивност, ниска и лоша производителност на труда.

- Какви хапчета помагат за сън?

- Медикаменти за сън има много, но към тях не бива да се прибягва на своя глава. Напълно възможно е човек да има сериозно заболяване, проявяващо се в безсъние, но приемайки хапче за сън, вместо да се излекува, да си навреди. Ако проблемът е сериозен и сънят бяга в продължение на 5 – 7 дни, трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарства на своя глава обаче не бива да се приемат. Самолечението води до непрекъснато увеличаване на дозировката и човек вече не може да заспи без медикаменти. Единственото лекарство срещу прекалената дневна сънливост е сънят.

- Някои хора твърдят, че страдат от „сънна болест“ – спят добре, но през деня все им се спи. Има ли такава болест?

- „Сънна болест“ има само в разговорната реч. Съществуват обаче заболявания, които нарушават добрата структура на съня, водят до чести събуждания, но пациентът не го осъзнава и смята, че е спал нормално. Такова заболяване е обструктивната сънна апнея. От нея страдат 15 на сто от мъжете на възраст между 40 и 60 години.

- На какво се дължи обструктивната сънна апнея?

- На запушване на горните дихателни пътища. Болестта представлява спиране на дишането само по време на сън в продължение на 20 – 30 и повече секунди. След това пациентът, без да осъзнава, се събужда за 2 – 3 секунди, в които продишва, като прохърква силно. След това отново заспива, отново му спира дишането и това се повтаря стотици пъти през нощта. По този начин сънят става некачествен, тъй като е без дълбоките фази. На сутринта човек се събужда по-уморен, отколкото си е легнал, с главоболие, а през деня може да заспи във всяко положение. Следват кардиологични и неврологични проблеми.

- Какво означава синдром на неспокойните крака?

- Той се проявява със специфични движения на крайниците на средно 40 секунди по време на сън, като по този начин краката се освобождават от напрежението. Човек се буди неосъзнато, а на сутринта е сънлив и с намалена работоспособност.

- Има ли заболявания, за които липсата на здрав сън е симптом?

- Да. Сред тях са хроничната обструктивна белодробна болест, заболявания на щитовидната жлеза, астма, аденом на простатата, язва. Съществува обаче и обратна зависимост. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други заболявания.

- Колко време може да издържи човек без сън?

- Най-много 7 денонощия, без да настъпят особено сериозни последствия за организма му. Съществува и заболяване, наречено фамилна фатална инсомния, която е наследствена. Човек изведнъж спира да спи и след 20 – 30 дни може да умре. Сега е сезонът на оживените пътувания – към морето, към планината, в чужбина. Ако човек не си е отпочинал и тръгне уморен на път, рисковете от внезапни заспивания са реални. Те траят по 10 – 15 секунди, но когато колата се движи със 120 км/ч, това са поне 120 м без спирачен път – напълно достатъчно за тежки инциденти. Заспиването става изведнъж. Не бива да се забравя, че 37% от фаталните катастрофи се дължат на заспиване на волана. Затова не тръгвайте на път, ако не сте спали нормално поне две последователни денонощия. Усетите ли, че се унасяте на волана или дори само започнете да се прозявате, отбийте от пътя и подремнете, или дайте на друг да шофира, но не рискувайте.

- Д-р Славчев, в последните години все повече хора в Европа се оплакват, че не могат да спят. Според световни експерти нарушенията на съня вече вземат епидемични размери. Има ли данни колко са хората с нарушения в съня в България?

- Процентът на хората, страдащи от безсъние в България, е много висок. Близо 40% от хората имат този проблем, като той може да бъде с остро или хронично проявление. За остро безсъние се счита, когато човек не спи една или две нощи както трябва или въобще не спи по външни или вътрешни причини. Представете си, лягате да спите, но точно в 22:00 ч. някой от вашите съседи решава да празнува и вдига такъв шум, че вие не можете да мигнете, работният ви ден след такава нощ е много труден. Това може да се повтаря често и да доведе до проблеми със съня.

- На какво се дължи острото и съответно хроничното безсъние?

- За разлика от котката, човек е устроен така, че да спи на тъмно, през нощта, а в светлата част на денонощието да бодърства. Този режим, който ни налага нашият биологичен часовник, ни задължава да си създадем добри характеристики на мястото, където спим. Спалнята ни трябва да бъде затъмнена, проветрена, прохладна и тиха. Тези предпоставки са достатъчни за добрия ни сън, ако сме в добро здраве и нямаме нарушения на съня и бодърстването.

Добрата хигиена на съня изисква да си лягаме и ставаме по едно и също време и да имаме достатъчно време за сън – средно 7 – 8 часа. Добрият сън е гаранция за добър живот и успех.

Когато човек редовно не си доспива заради шума на съседите, от горещина, когато луната е пълна, започваме лесно да се уморяваме, да не даваме качествен продукт от нашата дейност. За тези нарушения пряко отношение има и културата в обществото ни, а като цяло ние не се съобразяваме с другия – пускат се чалги до късно, водят се разговори на висок глас, всеки прави каквото му е угодно, без да се съобразява, че и другите имат права. Всичко това може да ни доведе до хронично недоспиване. Ако спите само 1 час по-малко, за една седмица натрупвате дефицит от около 7 часа, което означава, че все едно не сте спали една нощ. Съществуват и болестни състояния, които правят съня фрагментиран, той става накъсан и некачествен. Резултатът е все едно не сме спали. Стига се до дневна сънливост, дори до дремливост, което ни прави обществено опасни – на пътя, в автомобила, в производството, в извършването на всяка работа, тъй като концентрацията ни отслабва, не успяваме да вземаме бързи и съобразени със ситуацията решения. Същевременно ние ставаме раздразнителни, нетолерантни и дори агресивни към другите. Ако извършваме монотонни дейности като шофиране по магистрала или наблюдаване на монитор продължително време, се стига до неприятни инциденти.

- Кои са основните болестни състояния, които фрагментират съня, ние смятаме, че спим, а на практика неусетно не си доспиваме, без да подозираме?

- Най-често разпространеното заболяване, водещо до фрагментиран сън, оттам до лошо качество, и създава рискове от катастрофи поради кратко задремване на волана, е обструктивната сънна апнея. Тя се характеризира със спиране на дишането по време на сън, силно прохъркване и отново спиране на дишането. На практика всяко продишване е неосъзнато събуждане за 2 – 3 секунди. В една нощ можем да имаме стотици такива събуждания, които не дават възможност на страдащия от сънна апнея да спи качествено и да се възползва от възстановяващото действие на съня. Друго заболяване е синдромът на неспокойните крака. Това са субективни усещания в задрямването и в началото на съня. Изразяват се в натрупване на напрежение, мравучкане и необичайни усещания в краката, а понякога и в ръцете. Това изчезва при раздвижване на краката. Периодически пациентите са принудени за раздвижват крайниците си. Понякога, за да се освободят от необичайните усещания, те трябва да се разхождат през нощта, да не спят часове наред.

Заболяване е и нарколепсията, характеризираща се с рязко нарушена структура на съня. Изразява се във внезапно заспиване, като при рязкото отпускане на тялото може да се стигне и до тежки наранявания.

Опасност представлява острата и хроничната инсомния, т.е. хроничното безсъние. Тя е болест, която трае седмици, месеци, години и се среща по-често при жените между 35 и 45 години, отколкото при мъжете, но и силният пол не е пощаден.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор