Състояния и заболявания

Пандемичен (свински) грип

На английски език: swine influenza (pig influenza, swine flu, hog flu, pig flu)

История на свинския грип

През м. март 2009 г. избухва грипна епидемия, причинена от нов щам на грипния вирус H1N1. Първоначално огнищата на заболяването са локализирани в три области на Мексико, но много скоро след това в САЩ и Канада. След откриването на новия щам в Съединените щати, неговото наличие бързо е потвърдено в множество страни на няколко континента. Поради невъзможността да се потвърди щамът при всеки един от тези случаи, причинени от грипен вирус, Световната здравна организация (СЗО) се отнася към тях с колективното наименование „грипоподобно заболяване“ (influenza-like illnesses, ILI). Новият щам е получен от част на човешкия инфлуенцавирус тип А (подтип H1N1), причинил през 1918 г. грипна пандемия (испански грип), част от два или три щама на вируса на инфлуенцата по свинете (подтипове H1N2, H3N1, H3N2), както и на птичия грип. През м. април СЗО и Центърът за контрол на заболяванията на САЩ (Center for Disease Control and Prevention (CDC)) изразяват сериозно безпокойство, че възникналият нов щам на инфлуенцата може да причини заболяване, предавано от човек на човек, със значителна смъртност, която бързо да прерастне в грипна пандемия. На 25 април 2009 г. СЗО определя ситуацията като „международна опасност за общественото здраве“ с липса на познания по отношение на „клинични особености, епидемиология, вирусология на регистрираните случаи“. Правителствата на страни от цял свят също изразяват опасения за възникналите случаи на заболяване, като ситуацията се наблюдава отблизо.

Преди епидемията от свински грип

Преди възникването на епидемията от свински грип, зимата на 2008 – 2009 г. в Северното полукълбо е била сравнително лек сезон по отношение на грипните инфекции. В световен мащаб те обикновено причиняват 250 000 – 500 000 смъртни случая при хора най-вече в напреднала възраст, децат, хора с хронични заболявания и такива с компрометирана имунна система. До 8 април 2009 г. CDC са докладвали за смъртта на 43 деца от сезонния грип, в сравнение с 68 през предходния грипен сезон. Това благоприятно развитие отчасти се дължи на по-добрите ваксини, използвани за сезон 2008 – 2009 г., за които е решено да се изготвят от три щама на вируса (H1, H3, и B). Подобрението се дължи и на изпълнението на препоръките да бъдат обхванати потенциално опасни за разпространението възрастови групи от хора, а именно тези на възраст 5 – 18 години. В периода от декември 2005 до февруари 2009 г. в десет щата на САЩ са регистрирани 12 души с инфекция от свинска инфлуенца.

Първи случаи на свински грип

Първият потвърден случай на болестта е на 2 април 2009 г. при болно момче в градчето Ла Глория в щата Веракруз в Мексико. От началото на м. март в градчето върлува епидемия от грип с респираторни смущения и засяга около 60% от населението му. Въпреки това в района няма регистриран случай на инфлуенца по свинете. В близост до Ла Глория се намира огромна свиневъдна ферма с годишен оборот от около 1 милион свине. Дълги години жителите му са обезпокоявани от ята мухи, развъждащи се в торните лагуни от фермата. В началото на м. април мексиканският общественоопазващ институт решава, че именно тези мухи може да са били първичният вектор на вируса. Собственикът на свиневъдната ферма Smithfield Foods заявява, че свинете му не показват клинични признаци на инфлуенца. Въпреки това обаче той се ангажира да прилага ваксинация на стадото с ваксина против инфлуенца и да провежда месечно изследване за наличието на вируса.

Развитие на пандемията от свински грип

Първите случаи на заболяването възникват на 18 март 2009 г. в столицата Мексико сити, където прогресивно се увеличават болните с признаци на грип. Възникналите случаи са приети от мексиканските здравни власти като последен пик на заболяването за сезона. Такъв обикновено се наблюдава и се причинява от вирусите на инфлуенца тип B. Подобно развитие на положението продължава до 21 април, когато CDC с тревога оповестява за два случая на инфлуенца, причинена от вирус, предизвикващ инфлуенца при свинете. Първите два случая в САЩ, при които е изолиран и доказан свинският вирус, са при две деца от окръзите Сан Диего и Импириъл, Калифорния. Установена е връзката на двата случая с тези в Мексико, където първият смъртен случай при пациент настъпва на 13 април. Смята се, че вирусът мутира в една жена от Оахака. Проби за изолация на вируса биват изпратени в CDC на САЩ на 18 април. Резултатите, потвърждаващи новия щам, са получени на 23 април 2009 г. През м. март и април 2009 г. са регистрирани около 1000 случая, съмнителни за свински грип, при хора в Мексико и югозападната част на САЩ. Щамът, изглежда, е необичайно смъртоносен в Мексико, причинявайки 149 смъртни случая, повечето от които са в столицата Мексико сити. Регистрирани са и смъртни случаи в щатите Сан Луис, Потоси, Идалго, Керетаро и Мексико, всички в централната част на Мексико. За някои от случаите в Мексико и Съединените щати, потвърдени от СЗО, се казва, че са причинени от неизвестен до момента щам на H1N1. Смъртните случаи в Мексико са на хора в активна възраст в рамките на 25 до 45 години. Този факт е възможна предпоставка за възникване на пандемичен взрив. На 24 април 2009 г. новият щам на вируса е потвърден при 16 от смъртните случаи. В края на м. август 2009 г. СЗО прогнозира широко разпространение на случаите на свински грип в края на 2009 и началото на 2010 г. СЗО смята, че в резултат на глобалното разпространение на вируса, в повечето страни случаите ще се удвояват на всеки три до четири дни в рамките на няколко месеца, преди да се достигне максимума на епидемията. Ускореното разпространение на вируса на свинския грип представлява значителна заплаха особено за развиващите се страни, чиито здравни системи изпитват значителен натиск поради недостатъчно финансиране и липса на адекватно оборудване. На 29 април 2009 г. СЗО обявява пандемична степен на тревога 5, а на 11 юни 2009 г. – степен 6 от разпространението на пандемията. Светът е разпределен в шест региона: Америка, Африка, Югоизточна Азия, Европа, Източно Средиземноморие и Западен Пасифик. 5-та степен се обявява тогава, когато има регистрирани случаи на предаване на вируса от човек на човек в повече от една страна в един регион. Регистрирането на случаи на предаване на вируса от човек на човек в нова държава в друг регион води до обявяване на 6-та (най-висока) степен на тревога.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!