Новини

Идват два нови щама на грипа

Грипът мутант пробива ваксините

Вирус H1N1
Засечен е мутирал вирус H1N1

Американски епидемиолози изолираха 2 нови грипни вируса. Те вече се разпространяват в Америка, съобщи Центърът за контрол на заболяванията (CDC), цитиран от пресслужбата на университета в Минесота.

Един от изолираните вируси е подтип на грипния вирус H3N2. Той носи и един от гените на вируса H1N1, който предизвика пандемията през 2009 г. Американските епидемиолози са регистрирали 11 случая на зараза с този щам в два щата на Западна Вирджиния, Айова и Уисконсин. По решение на работна група, в която влизат и представители на Световната здравна организация, вирусът ще бъде обозначен като A(H3N2)v. Освен него е засечен и мутирал вирус на подтипа H1N1.

В процеса на проучване специалистите установиха, че нова разновидност на грипния вирус носи гени от 3 различни вируса, които причиняват заболявания при хора, птици и свине. Новият щам не е по-опасен от тези на сезонния грип и по клинична картина не се отличава от него. Използваните противогрипни ваксини дават частична защита и от новия щам, твърдят специалисти.

Преди седмица националният консултативен съвет по биобезопасност на САЩ предложи на изследователите да приемат доброволен мораториум и да се въздържат от детайлно описание на високопатогенните щамове на грипните вируси. Целта е да се избегне евентуална опасност от използването им за целите на биотероризма.

Вече сме информирани за двата щама, следим обстановката, по всичко личи, че този сезон те няма да успеят да достигнат до България, няма данни да предизвикат пандемия тази зима в световен мащаб. Така коментира опасността от заразата мутант главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев и не скри, че грипът е едно от най-коварните заболявания, тъй като причинителят му се променя нон стоп. Така той става неуязвим за ваксините, а човек, дори да се е имунизирал навреме, не може да бъде сигурен, че няма да се разболее. По думите на д-р Кунчев засега няма смъртни случаи от новата зараза. Той обаче не скри, че догодина те могат да достигнат и нашата страна. Затова отсега властите в САЩ проучват основно в лаборатории видоизменените щамове, за да могат да бъдат включени антитела срещу тях във ваксините за следващия есенно-зимен сезон.

Грипната епидемия ще ни удари в края на януари – началото на февруари, съобщи още д-р Ангел Кунчев. До момента от грип у нас лабораторно са засечени само два случая, но масово джипитата не изпращат проби от пациентите за изследвания, затова здравните ни власти не могат да кажат със сигурност дали няма и други прекарали или боледуващи от заразата в момента. По думите на д-р Кунчев обаче от октомври до сега у нас са преминали три силни вълни на остри респираторни заболявания, наподобяващи грип и причинявани от адено- и риновируси.

Три вида грип ни очакват до няколко седмици. Това са щамовете „Калифорния“ АH1N1 (пандемичен), „Пърт“ H3N2 и „Бризбейн“. На практика нито един от тях не е смъртоносен, макар че при някои хора, например хронично болните, е възможно той да протече по-упорито и по-тежко. Преболедувалите миналата зима пандемичния, известен повече като свински грип, тази година може и да не се разболеят от него дори ако не са се ваксинирали, тъй като ще са придобили имунитет до известна степен.

За да са готови за грипната вълна, джипитата масово се запасяват с антивирусни препарати. Те са осигурени от Министерството на здравеопазването и им се отпускат безплатно от районните здравни инспекции.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Коментари