Новини

Две проучвания доказаха: българската бира е лечебна

Нашата напитка съдържа антиоксиданта глутатион, другите я нямат

Българската бира е лечебна. Тя съдържа антиоксиданта глутатион, който е изключително полезен за организма, никое друго пиво не го съдържа. Това съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, позовавайки се на специално изследване.

То е осъществено от независимата лаборатория в Центъра по биология на храните (ЦБХ) и Института по криобиология и хранителни технологии през юли, като са изследвани най-разпространените на българския пазар марки пиво.

Глутатионът е белтък, наличен във всички живи организми. Той е основното сяросъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти.

При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови. Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини. Глутатионът има голямо значение за правилното функциониране на организма. Поради това една от основните дейности на клетките е да поддържат неговото количество оптимално.

Хората набавят глутатион чрез синтез или посредством храната, която приемат. В най-високи концентрации той се съдържа в плодовете и зеленчуците.

Топлинната обработка, на която се подлагат повечето продукти, води до пълно разрушаване на този полезен белтък. Поради тази причина от съществено значение е консумацията на сурови растителни продукти или храни, получени в резултат на биологични процеси – основно ферментация от микроорганизми. Такива продукти са киселото мляко, сиренето, бирата, виното, бозата и някои тестени изделия.

Живото пиво бори болестите

Научната разработка на ЦБХ показа, че в 90% от изследваните български марки пиво се открива глутатион. В повечето от тях количеството на антиоксиданта е около 0.1 – 0.2 мг/л. В най-високи дози той се намира в „живото“ пиво, където се локализира основно в дрождите и преборва вирусните инфекции. В сравнителен аспект бирата притежава по-малко глутатион от плодовете и зеленчуците и повече от всички видове алкохолни напитки, включително от отлежалите червени и бели вина.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Griszka Niewiadomski
Снимка:

SXC