Новини

Топ 10 на охлаждащите храни

За жегата плодова салата и диня със сирене

Температурата навън стига 30, дори 40 градуса. Два калорифера подгряват допълнително тялото - физическата ни активност и храната. На нея разчитаме, за да ни зарежда с енергия. Защото „разцепването” на всяка молекула от това, което слагаме в устата, отделя гориво. То е нужно за поддържане на всички дейности в организма и осигурява бездефектна работа на органите и системите.

Науката има начин точно да изчисли индивидуалните ни нужди. Те са различни в зависимост от възрастта, пола и теглото. „Можем да изчислим каква част от енергията ни отива за поддържане на сърдечносъдовата, на храносмилателната, на отделителната... на всички системи в организма, обяснява проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене.

Обичайно разходът е между 1400-1600 килокалории, които получаваме с разнообразни храни – белтъци, въглехидрати, мазнини. И всяка от тях участва с процентен дял. През лятото обаче разчитаме не да се сгряваме от обмяната, а напротив - някак да се охладим.

Южните нации имат повече опит. Италианско проучване подреди топ 10 на охлаждащите блюда.

Асоциацията Food Education Italy класира на първо място плодовата салата с добавка на сладолед. След нея - тънко нарязана диня със сирене. А третото зае киселото мляко с късчета плодове.

Класацията на чуждите експерти по хранене съвпада с емпиричния опит на българите. Нашите баби и дядовци са карали през лятото на плодове, зеленчуци, айрян и, разбира се, емблематичния таратор, признат за българско откритие.

Другите храни, които италианците препоръчват за жегите, също са познати у нас и в един или друг вариант присъстват на масата. В тяхното топ 10 влизат още и прословутата салата капрезе – домати, моцарела, зехтин, босилек, макарони със зеленчуци, плодове със сирене и плодови комбинации.

„Зеленчуците и плодовете, които са богати на вода, отделят най-малко енергия и облекчават организма, когато навън е горещо. Колкото една храна съдържа повече белтък, толкова по-рядко трябва да е на трапезата в жегите. В тази група попадат най-вече животинските продукти - месо, яйца, бобови и ядки, които са богати и на белтък, и на мазнини, казва проф. Попов и съветва за този сезон да включим в менюто са млечно-плодови и зеленчукови комбинации. Добре е да преобладават млякото, зеленчуците и плодовете.

От пресните плодове и зеленчуци има и друга полза. Тъй като през лятото губим повече от обичайното количество течности, Ph на организма се подкиселява и водно-солевият баланс се нарушава. За да се възстанови, има нужда от алкализиране.

„Зеленчуците, плодовете, както и млякото помагат за хидратацията на организма. Ние имаме нужда от течности – мъжете от 2,5 литра, жените от 2 литра на ден. Вода получаваме и от плодовете и зеленчуците. Те хидратират организма, а от друга страна внасят алкални валенции и минерали - основно калий, натрий, калций и магнезий. Това са основните 4 елемента, които връщат баланса и алкализират организма. И колкото един продукт е по-богат на тези вещества, толкова по-добре”, обяснява проф. Попов.

В жегата се потим повече, течностите намаляват, а кръвта се сгъстява. Токсините, които се натрупват в организма, трябва да бъдат изчистени. Именно този процес стимулират алкалните вещества. Те помагат на организма да се справи с ацидозата, която е свързана с обилното изпотяване и концентриране на кръвта.

„Плодовете и зеленчуците имат троен ефект – хидратират, внасят алкали и помагат на организма да се очисти от метаболити”, обяснява проф. Попов.

Фаворити са кайсиите, прасковите, пъпешите и дините – всичко, което в момента е в изобилие на пазара. Заедно със зеленчуците – градинските домати, краставици, салати и моркови, те добавят мощни антиоксиданти и каротин. Все вещества, които градят имунитета, на който тепърва ще разчитаме.

Проф. Божидар Попов: Течностите да са между 6 и 15 градуса

Проф. Попов, аюрведа твърди, че студените храни не охлаждат така добре като горчивите. Така ли е?

Всяка наука има някакви препоръки. Едни факти са натрупани емпирично, други пък намират различни обяснения. Ние следваме нашата наука.

А нашата наука какво препоръчва?

Да слушаме собственото си тяло. То винаги подсказва от какво имаме нужда. Най-доброто охлаждане е да сме на сянка и на проветриво. Трябва да се пият достатъчно течности и те да са охладени, а не ледени.

Защо не препоръчвате леденото? То не охлажда ли най-бързо?

Студените течности се отразяват негативно. Тялото, което е с повишена температура от околната среда, понижава основната обмяна. А човек има такива механизми, които регулират основната обмяна според температурата на околната среда – в горещините основната обмяна се забавя и продукцията на температура намалява, а през зимата се повишава, произвежда топлина, която поддържа нормалната телесна температура. Важно е, разбира се, къде се намира човек, какво работи, какъв е разходът на енергия – дали е свързан с физическа или с интелектуална дейност. Затова ние сме създали модели на хранене в зависимост от професията.

Алкохолът строго ли е забранен в жегата?

Когато навън е горещо, алкохол не се препоръчва по няколко причини. Той увеличава потенето и дехидратацията. Има риск от претопляне. Освен това в горещините алкохолът се разгражда по-бавно. Ако човек е свикнал с чашката и не иска да се лишава, е разумно да пийне след 17-18 часа, когато става по-хладно. Може да изпие една бира, но не студена, а охладена.

Коя температура е най-подходяща за напитките?

Течностите трябва да са между 6 и 15 градуса. Водата също. Именно тогава тя оказва хидратиращо действие и всички полезни вещества в нея могат да се усвоят най-пълноценно. Най-новите бири, без алкохол, с добавка на лимон или грейпфрут са находка. Те допринасят не само за хидратацията, но внасят в организма полезни минерали и антиоксиданти.

Спорт през лятото

Физическото натоварване е полезно и здравословно както за децата, така и за възрастните. Универсални упражнения за всички хора обаче няма. Спецификата и интензивността им зависят от възрастта, а също така от индивидуалните особености на всеки един човек, но и от неговите заболявания. Дори упражненията да са съобразени с тези фактори, те трябва да са съобразени и със сезона. През лятото има редица спортове, които не се препоръчват заради горещината. Когато термометърът показва над 34 градуса, за децата от 2 до 14 години специалистите препоръчват да се отделят не повече от 20 минути на ден за игра на футбол, хандбал или просто за подаване на топката.

От 5 до 18 години детският скелет все още не е напълно развит и поради тази причина прекаленото натоварване може да му навреди. За тази възраст като укрепващи общото здравословно състояние на организма се препоръчват бягане, плуване и колоездене. Тези спортове подпомагат растежа на детето на височина и възпрепятстват риска от затлъстяване. През лятото тичането и карането на колело не бива да е след 10 часа и преди 18 часа. В периода 10 - 18 години особено полезни както за развитието на мускулатурата, така и за развиване на бързи рефлекси са състезателните спортове. От 18 до 30 години човек трябва да спортува навън или във фитнеса около 5 часа седмично, и то не наведнъж. На добро разтягане ще ви научат заниманията с йога и пилатес. С тях, както и със скачането на въже можете да се занимавате и в домашни условия по 20-30 минути на ден. Това обаче да не става на включен климатик, а на отворени прозорци, в добре проветрена стая. Така няма да настинете и ще напълните дробовете си с кислород.

Не забравяйте да отделяте внимание на разтягането преди и след упражненията. Между 40 и 50 години костите стават уязвими, появява се остеопорозата. Обновяването на тъканите се забавя, те деградират по-бързо, отколкото се възпроизвеждат. Затова седмично отделяйте два-три часа за упражнения и един час за разтягане на мускулите и ставите. За да не качите излишни килограми, занимавайте се с аеробика и спортно ходене. Впрочем спортното ходене сваля и високото кръвно налягане. През лятото го практикувайте рано сутрин, най-добре по сенчестите алеи на парка. Йогата е особено подходяща, тъй като укрепва мускулите.

От 50 до 60 години човек започва активно да губи мускулна маса и да натрупва мазнини. За жените този процес се изразява в промени на фигурата - талията се увеличава, като достига приблизително до обема на бедрата. На тези промени се дължат проблемите със сърдечносъдовата система, повишава се рискът от диабет. Затова лекарите препоръчват да отделяте 2-3 часа седмично за силови упражнения и един час за разтягане. Подходящи са бадминтонът, футболът и тенисът, тъй като тренират мускулите, не позволяват на сърцето да остарява и укрепват скелета. След 60 и нагоре тъканите са по-слаби, а костите се трият една в друга, предизвиквайки болка и дискомфорт. Половин час пет пъти седмично спорт са достатъчни. От полза е плуването - то тренира сърцето и укрепва мускулите, без да натоварва костната система. В тази възраст можете да упражнявате и пилатес.

Автор(и): Веселина Мончева, Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

© Supertrooper | Dreamstime.com