Новини

Възможно ли е звездовидният анасон да се използва като антивирусно средство?

Какво съдържа маслото от звездовиден анасон (Anisum Stellatum), което би могло да се използва за борба срещу вирусни инфекции?

Шикимовата киселина влиза в състава на маслото от звездовиден анасон
Шикимовата киселина, съдържаща се в маслото от звездовиден анасон, е междинно съединение при производството на Тамифлу (оселтамивир), етиологичен препарат против всички видове грипни вируси

Химичен състав на маслото от звездовиден анасон

Нека уточним, това не е обикновеният анасон, който расте по нашите географски ширини. Звездовидният анасон са плодовете на дърво, което расте предимно в Югоизточна Азия и може да достигне 15 м височина. Родината му е Виетнам, но се среща и отглежда в Китай, Лоас, Тайван, Япония, Корея, Филипините и другаде.

Използват се плодовете и по-конкретно семената на растението. Прах от кората на дървото се употребява като тамян. От листата, семената и плодовете на звездовидния анасон се извлича етерично масло.

Шикимовата киселина (shikimic acid) е рядко срещана в природата. Основен източник са анасоновите семена, плодовете на звездовидния анасон и растението гинко билоба, като най-висока е концентрацията ѝ в звездовидния анасон.

Шикимовата киселина има силно изразено противовирусно действие. Тя може да блокира вируса още при появата на първите симптоми на настинка и грип.

Шикимовата киселина е междинно съединение при производството на Тамифлу (Tamiflu) (оселтамивир (oseltamivir)), етиологичен препарат против всички видове грипни вируси. Той е едно от малкото на брой съединения, за които се счита, че са ефикасни срещу смъртоносния вирус H1N1 на птичия грип.

В маслото от звездовиден анасон се съдържа и кверцетин, препарат с доказани антиоксидантни свойства.

Ефикасността на шикимовата киселина се увеличава значително при комбиниране с кверцетин.

Химичният състав на маслото от звездовиден анасон включва още: анетол, канелен алдехид, 0-метоксицинамалдехид, р-метокси-цинамалдехид, канелена киселина, цинамил алкохол, транс-анетол, бета-кариофилен, цитронелол, естрагола, евгенол-метил-етер, мирцен, р-метоксифенилацетон, терпинен-4-ойл, гама-терпинен, анисалдехид, астрагалин, кемпферол, кемпферол-3-О-алфа-галактозид, кемпферол-3-О-р-рутинозид, кверцетин, кверцетин-3-О-алфа-L-галактозид, кверцетин-3-О-алфа-рамнозид, кверцетин-3-О-алфа-D-глюкозид, кверцетин-3-О-алфа-D-рутинозид, кверцетин-3-О-алфа-D-ксилозид, бензоена киселина 4-бета-D-глюкозид, кафеена киселина, р-кумарова киселина, цинеол, невротропни сесквитерпеноиди, веранисатини А, В и С, фенилпропаноиди, лигнани.

Свойства на маслото от звездовиден анасон

Секретолитичен ефект

Мощно действие при суха, мъчителна и непродуктивна кашлица. Намалява вискозитета на носния секрет и секрета на дихателните пътища чрез стимулиране на серозните жлези в лигавицата. По този начин втечненият секрет може по-лесно да се транспортира и отстрани.

Мукокинетичен ефект

Подходящо за пушачи за възстановяване на епитела на дихателните пътища. Подпомага пренасянето и отделянето на секретите на носа, околоносните кухини и бронхите чрез увеличаване на честотата на съкращенията на цилиите на покривния респираторен епител.

Бактерициден и антисептичен ефект

Като индикатор на бактерицидност се използва фенолният коефициент. В сравнение с коефициента на фенола, който е 1, този на анасоновото масло е 0.4. По този начин маслото от звездовиден анасон оказва профилактично и лечебно действие при вторични бактериални инфекции. Маслото от звездовиден анасон притежава и леко антисептично действие, доказано при опити с бактерии и гъбички.

При прием на масло от звездовиден анасон е необходимо внимание. Прекомерният прием може да провокира нервност, свръхвъзбудимост, повръщане, бързо движение на очите, стомашни болки и гърчове.

На българския пазар съществува един препарат, който съдържа точно дозирано количество масло от звездовиден анасон, и това е Мукоплант Анисол (Mucoplant Anisol) капсули 100 мг х 30.