Билки и билкови сборове

Пчелник – Marrubium vulgare L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Многогодишно cиво-зелено тревисто растение. Стъблата са до 50 см високи, четириръбести, разклонени. Листата са срещуположни, с дръжки, кръгли до широко елипсовидни, назъбени, отдолу със силно изпъкнали жилки. Цветовете са бели, разположени в пазвите на горните листа. Чашката е с 10 еднакви, шиловидни и на върха кукесто завити зъбчета. Венчето е двуустно; горната устна е двуделна до средата, а долната е с къси странични дялове и широк среден дял. Тичинките са 4, затворени в тръбицата на венчето. Плодът се разпада на 4 продълговати тристенни орехчета. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти и буренливи места, край пътища и огради из цялата страна.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Marrubii), събрана по време на цъфтеж. Стръковете се отрязват па около 20 см от върха. Да не се смесва с другите три вида от род Marrubium, който се среща у нас! Те се различават по зъбците на чашката, които са само 5 или ако са 10, не са кукесто завити.

Действие

Спазмолитично, жлъчегонно, противокашлично.

Приложение

Използва се при болести на черния дроб, при стомашно-чревни възпаления с колики, при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при диабет, при скрофули, ревматизъм, кожни обриви и др. Прилага се при ларингит, бронхит, магарешка кашлица, задух. Във ветеринарната медицина с надземната част на растението в прясно състояние се лекуват гнойни рани. Билката се препоръчва за лечение предимно на болестите на дихателните пътища и при жълтеница. Доказана е основателността на използването ѝ като жлъчогонно, спазмолитично и хипотензивно средство.

Начин на употреба

Приготвя се извлек от 2 чаени лъжички оситнена билка, накисната за 4 часа в 250 см3 студена вода. Изпива се за 1 ден. Може да се приеме и под формата на прах по 4 г 2 – 3 пъти дневно, подсладен със захар.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари