Бременност и родителство

Мастопатията: болест на гърдата или състояние на душата?

На приятелката ми за първи път откриха мастопатия на 35 години. На фона на външно спокоен живот на домакиня, изведнъж ѝ се появиха болки в гърдата, особено силни преди месечния цикъл, и като добавка (което особено я изплаши) – течение от млечната жлеза.

Лекарите ѝ препоръчаха да отстрани съмнителния възел, „иначе ще стане рак“. Но и след операцията мастопатията продължи да я безпокои. После ситуацията рязко се промени: тя срещн и обикна друг мъж, 18-годишният ѝ син междувременно се ожени и се сдоби с дете. Младата баба се разведе и отново се омъжи. Тя преживя толкова много стрес, че не ѝ беше до болестта. Най-накрая животът влезе в нормално русло и приятелката ми отново си спомни за здравето си. Направи си мамографско изследване… а от мастопатията нямаше и следа. Гинекологът я нарече „рядък случай“.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!