Новини

Взривените митове за храните

Френското сирене полезно за сърцето, бирата бори вирусите, гаспачото сваля кръвното

Диетолози съветват през зимата по-често да се яде хляб
Диетолози съветват през зимата по-често да се яде хляб

Всяка година с облекчение научаваме, че заклеймени като особено нездравословни храни получават реабилитация. Добре че това се случва с най-любимите, които с радост връщаме в менюто.

Най-новото попълнение на списъка идва с френското сирене рокфор, след него се подреждат яйцата с нова дневна доза, бирата, която бори вирусите, супата гаспачо, хлябът, който според последни проучвания е особено полезен през зимата.

Мазното сирене Roquefort е отговорно за дълголетието и не носи риск от повишаване на мастите в кръвта, сочи ново британско изследване. Тайната на френското дълголетие не е в червеното вино, а в миризливото сирене. Като си похапваме, ние намаляваме значително риска от сърдечно-съдови болести въпреки многото мазнини и сол, които съдържа, твърдят изследователи от биотехнологичната лаборатория Lycotec край Кеймбридж.

Учените откриха, че сиренето с плесени притежава специфична противовъзпалителна съставка. Може би тя е ключът за така наречения френски парадокс – как така французите живеят дълго, въпреки че консумират много вино и ядат богата на лоши мазнини храна.

Използвайки нови технологии, учените откриха, че сиренето е най-лековито, когато е настъргано. Качествата на синьото сирене, което зрее в изби в Южна Франция, близо до Тулуза, се увеличават в кисела среда. Затова е най-полезно за стомаха и за кожата.

Подкиселяването е процес, който съпровожда възпалителните процеси – затова се допуска, че съставката в рокфора ще успее да им противодейства. Както например при артрита, който засята ставите, или при атеросклероза, защото отлагането на плаки по стените на артериите също предизвиква възпаление.

„Вероятно сиренето ще се окаже липсващата част от пъзела. Противовъзпалителната съставка ще може да бъде извлечена от рокфора и ще се използва в бъдещи лекарства срещу сърдечно-съдови болести, както и в козметичната индустрия“, обясниха пред сп. Medical Hypotheses д-р Иван Петяев и д-р Юри Башмаков, ръководители на екипа.

Консумацията само на червено вино не може да обясни напълно парадокса с дълголетието, вероятно има и други компоненти от диетата, като например мухлясалото сирене и плодове, които оказват благотворно влияние на здравето, обобщават учените.

Странен лек за зимните простуди и вируси предлагат японците. Не да се наливате с чай, както си мислите, а с бира – тя противодейства на простудите.

Японски учени от медицинския университет в Сапоро откриха в пенливата напитка вълшебно вещество, което ще ви избави от досадното подсмърчане. Химическото съединение хумулон се съдържа в хмела и е ефективно средство в борбата срещу респираторните вируси.

Още една добра новина – то има и мощен противовъзпалителен ефект. Респираторните вируси често причиняват сериозни усложнения като белодробни възпаления и проблеми с дишането. За да ограничат най-масовите заболявания през зимата, учените ще разработят продукти и напитки без алкохол, които съдържат хумулон.

Въпреки че е енергийна бомба и допринася за излишните килограми, бирата е много полезна за здравето. Тя съдържа натурални антиоксиданти и витамини, които могат да предотвратят сърдечни заболявания. Хмелът е богат на полифеноли, които намаляват нивото на холестерола, борят се с рака и убиват вирусите.

Години наред яйцата бяха на подсъдимата скамейка – смяташе се, че те повишават лошия холестерол, затова диетолози ограничаваха употребата им. Последно проучване съветва точно обратното – яжте повече яйца. Те помагат за нормализиране на теглото и намаляват липопротеините при хора, които страдат от метаболитен синдром.

За целите на проучването в продължение на 12 седмици доброволци всеки ден изяждали по 3 яйца. Така те приемали 2 пъти повече холестерол в сравнение с контролната група. Въпреки това холестеролът в кръвта им не се повишил. Напротив. Повишила се концентрацията на така наречения добър холестерол, съобщава д-р Мария Луз Фернандес от тексаския университет „Конектикута“.

Първоначално се считаше, че в яйцата има 215 мг холестерол, оказва се, че той е значително по-малко – едва 185 мг. Освен това в яйцето има 64% повече витамин D, отколкото се смяташе досега. То съдържа още полезните бетакаротин, холин, лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, които предпазват от старческа слепота. А заради добрия баланс от хранителни вещества то може да замени едно хранене и така да помогне за намаляване на излишните килограми, без да почувствате глад.

Хлябът е полезен особено зиме. Диетолози съветват през зимата по-често да се яде хляб. Изследвания на испански учени сочат, че тези, които консумират хляб, имат по-здрав профил на липидите в кръвта, отколкото тези, които се лишават.

Нещо повече, ако хлябът е всеки ден на трапезата, има шанс да свалите нивото на инсулина, което намалява риска от развитие на устойчивост на тъканите към инсулиновото въздействие.

Като реабилитират насъщния, британски учени подчертават, че той дава ценни витамини и минерални вещества. И най-важното – не предизвиква проблеми с храносмилането, нито умора или главоболие, както твърдяха предишни проучвания.

Супата гаспачо сваля кръвното, съобщи Science Daily, позовавайки се на проучване на Александър Медин Рамон. Супата, която съдържа домати, краставици, чесън и зехтин, дори и когато е солена, понижава стойностите на кръвното налягане.

Учените допускат, че другите полезни компоненти вероятно неутрализират негативното влияние на солта. Супата съдържа много каротин, витамин С и полифеноли. Тези продукти повишават концентрацията на азотен оксид, а той от своя страна разширява кръвоносните съдове и по този механизъм намалява кръвното. Опитите сочат, че само със супа то може да се смъкне с 27%.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Katinka Kober
Снимка:

SXC