Новини

Билки и имуностимуланти спират цистита

Забравете агресивните сапуни за интимна хигиена

Тоалетно казанче
Циститите са „привилегия“ на жените

Променливото време докарва цистит. Честите позиви за посещение в тоалетната, паренето и болката при уриниране са едни от най-неприятните симптоми. Още по-неприятно обаче е, че инфекцията е упорита и често става хронична.

Затова лечението комбинира билки – чай от полски хвощ, хвойна и гръмотрън, ударен курс с 3 – 4 литра минерална вода в продължение на 2 седмици, имуноукрепващи средства и хомеопатия.

Циститите са „привилегия“ на жените. Разбира се, подобно възпаление могат да получат и мъжете. Но поради анатомичните различия силният пол е много пo-защитен, поне до около 60-годишна възраст. Тогава появата на проблеми с простатата е предпоставка и за възпаления на пикочния мехур.

Една от основните причини за страданието е несъобразеното със сезона облекло. След веднъж прекаран цистит организмът става по-чувствителен и повторните възпаления могат да зачестят. Устойчивостта на урогениталната система намалява и при хормонални промени – например при вземане на противозачатъчни, в периода преди менопаузата и др.

Помощ от природата

Сварете чай от 4 билки

Комбинация от 3 билки – полски хвощ, хвойна и гръмотрън, помага при цистит. Смесват се полски хвощ и корени гръмотрън по 70 г и се добавят 30 г плод хвойна. Разбъркват се добре. Две супени лъжици от билковата смес се варят в половин литър вода и след изстиване се прецежда. Пие се 3 – 4 пъти по 1 винена чаша (около 120 г) на гладно или 30 мин преди храна.

Клеева тинктура и ехинацея вдигат защитата

Клеевата тинктура и настойката от ехинацея укрепват защитните сили. От клеевата тинктура, която е надежден имуномодулатор, се пият 2 пъти дневно по 30 – 40 капки с малко вода. Същата имунна подкрепа има и настойката от ехинацея. От нея се пият по 20 капки 2 – 3 пъти дневно.

Хомеопатия срещу симптомите

Хомеопатията бързо повлиява симптомите при циститите. След всяко уриниране се вземат по 3 гранули Cant-haris 9 CH. Ако в урината има кръв, ще помогне друг хомеопатичен препарат. Mercurius corrosivus 9 CH. От него се пият по 5 гранули два пъти дневно. И за масовия причинител на цистити – ешерихия коли, помага хомеопатичният препарат Colibacillnum 15 CH. Приемат се по 10 гранули веднъж седмично, примерно всяка неделя, докато свърши опаковката.

Не са за пренебрегване и половите инфекции, които могат да се усложнят и възпалителният процес да се прехвърли към пикочния мехур. Агресивните сапуни и шампоани за измиване на гениталната област разрушават киселата мантия на лигавиците и бактериите по-лесно проникват във влагалището и пикочния мехур.

Циститът не бива да се пренебрегва като състояние, което без много грижи ще отзвучи за няколко дни. Разгърнатото възпаление понякога е твърде упорито, а времето за лечение – неопределено.

Често инфекцията хронифицира и причинява доста неприятности. Честото и безконтролно прилагане на антибиотици е довело до мутация при бактериите, причиняващи уроинфекции. Появяват се еволюционно по-старите L-форми, или протопласти. Това са микроорганизми, които под влияние на неблагоприятни условия – промяна в рН на средата или недостатъчно антибактериално лечение, се превръщат от вегетативно активни организми в L-форми, като губят клетъчната си обвивка. При създаване на нови благоприятни условия L-формите могат отново да преминат в активни. Протопластите се унищожават в хипотонична среда, което обстоятелство се използва при лечението на пикочните инфекции с пиене на големи количества минерална вода.

Инфекцията при хронични уроинфекции може да се поддържа доста продължително време поради бактериална резистентност. А ако не се излекува окончателно, инфекцията може да се изкачи ретроградно по уретерите и циститът да еволюира в пиелонефрит. Ето защо е важно циститът да се лекува ефективно.

Ударен курс с минерална вода

Циститът често започва от студени крака. Затова, докато времето е променливо, е разумно обувките да не са прекалено летни. Солидната подметка ще изолира добре от студа и влагата. Друга възможна причина за простуда идва от модата на голия корем и ниската талия.

За да не „пресушим“ организма и да създадем условия за размножаване на бактериите, е важно да се пие много вода – поне 2 литра дневно. Подходящи са минерална, изворна или трапезна вода, прясно изцедени сокове, билков чай. Млякото не се брои за течност, то е течна храна. Така че нито киселото, нито прясното мляко влизат в тази сметка.

L-формите, които са „неуязвими“ за медикаментите, не издържат на осмотичното налягане. Можем да ги неутрализираме с големи количества минерална вода. При уроинфекции се правят лечебни курсове – добре е да се пият по 3 – 4 литра минерална вода в продължение на седмица – две.

И понеже гениталните инфекции (бяло течение, възпаление на тръбите и яйчниците) често вървят ръка за ръка с уроинфекциите, трябва да се лекуват паралелно и ефективно. В противен случай няма спасение от цистита.

Често възпалението става хронично

Настинка, стрес, антибиотично лечение или общ спад в имунитета. Всеки един от тези фактори може да доведе до отслабване на защитните механизми на лигавицата на пикочния мехур. Това е добър терен за възпаления, предизвикани от различни бактерии, като най-честият виновник е бактерията ешерихия коли. Нормално тя обитава дебелото черво, но при отслабване на клетъчната защита на лигавиците се прикрепя към стените на пикочния мехур и може да причини сериозни възпалителни процеси.

Над 50% от жените са се сблъсквали с проблема цистит – болезнено състояние, свързано с чести позиви за уриниране. Затова е важно като цяло да се подсилят имунитетът и защитата на лигавиците, за да не могат бактериите да им навредят. В помощ може да бъде специална комбинация от минералните соли на д-р Шуслер. Тя включва сол № 3 – железен фосфат, която облекчава инфекцията и подсилва имунитета, сол № 4 – калиев хлорид, която засилва клетъчната защита на лигавиците, както и сол № 8 – натриев хлорид, която разпределя течностите в организма, и сол № 10 – натриев сулфат, която регулира нарушеното изпразване на пикочния мехур. Приемат се по 5 таблетки от всяка сол до отшумяване на проблема. При често повтарящи се цистити комбинацията (по 3 таблетки от сол) се приема 2 – 3 пъти годишно в продължение на месец. Необходимо е също всеки ден да се пие много вода – поне по 35 мл на килограм телесно тегло (за 60-килограмов човек това прави 2100 мл) и да се носи само памучно бельо.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto