Новини

Доставчици плашат болници със съд, директори отричат дългове

Голяма част от фирмите дистрибутори на медицински изделия и консумативи са спрели да зареждат със стока заради големите дългове на болниците към тях.

Това съобщи в четвъртък Силвия Петрова, председател на Асоциацията на производителите и вносителите на медицински изделия.

Тя обясни пред БНР, че самите болници са спрели да поръчват от тях и дори отказват вече заявени доставки, защото нямат възможност да се разплатят и не искат да задлъжняват допълнително.

Първоначално през февруари, а за последно и преди две седмици доставчиците заплашиха да прекратят зареждането на болниците с консумативи заради дългове от над 100 млн. лева. Според Петрова е съвсем реална опасността заради липсата на консумативи от първа необходимост като игли, спринцовки, марли и др. някои болници да не могат да извършват елементарни манипулации.

От асоциацията обявиха, че ще изпратят писма до всички здравни заведения, здравното министерство и НЗОК, че започват да фактурират всички дължими неустойки и лихвите върху забавените плащания. “До 10 юни започват първите съдебни искове за вземане по съдебен ред на задълженията като най-напред ще се започне от най-големия длъжник – Военномедицинска академия“, обясни Петрова.

Тя каза, че по този начин дължимите суми ще набъбнат с поне още 30%. “Ако фактурираме всички неустойки, това са 10%, още 10% - лихви, като сложим адвокатските такси - 6% и 4% други такси, поне 30% отгоре се оформят“, обясни тя.

Според шефове на големи болници, които бяха посочени като длъжници, обаче такава опасност няма, защото си плащали редовно. Пред Zdrave.net директорите на “Света Анна“ Димитър Димитров и на “Света Екатерина“ Генчо Начев заявиха, че нямат никакви дългове, а от ВМА - че доставките им няма да бъдат спрени, защото вече ще си ги плащат всеки месец, а не на тримесечие. Оттам заявиха, че са погасили дълговете си с парите, които получават от Министерството на отбраната.

В същото време някои болници успяват да се споразумеят с доставчиците си и изготвят погасителни планове. Д-р Тихомир Бенев, директор на болницата в Ловеч обясни, че засега се постигат устни договорки с доставчиците. “В момента излязохме от отоплителния сезон и все пак остават средства за издължаване с доставчиците. Основните задължения ще се погасят до края на юни, а останалото на 12 месечни вноски“, коментира той.

И директори на болници, и доставчици на консумативи са единодушни, че ако НЗОК започне да се разплаща навреме с болниците, патовата ситуация лечебните заведения да останат без консумативи може да се избегне.

Междувременно в четвъртък НЗОК успя да преведе към районните каси дължимото на болници и аптеки за март. Това става с 20-дневно закъснение, защото трябваше да бъде платено още на 30-ти април.

За болниците са преведени 87.5 млн. лв., а 14.5 лв. са за аптеките.

“Желанието на ръководство на НЗОК е плащанията към договорните партньори да се стабилизират, като се спазват регламентираните в Националния рамков договор срокове“, се казва в съобщение на касата.

В петък Надзорният съвет на НЗОК има заседание, на което щели да се приемат промени, целящи “да има яснота и регулярност при плащанията към болниците“. Освен това ще се приемат отчетите за изпълнението на бюджета на касата за февруари и март и ще се променят правилата за провеждане на конкурси за директори на РЗОК.

Източник:

Mediapool

Снимка:

Дневник